onsdag, november 30, 2005

Dumma, dumma, dumma TV4!

Nu är TV4 så där dum igen och bryter visningen av Lost mitt i säsongen. Och så undrar de varför folk laddar ner avsnitten efter att de visats i USA.

Jag vill ju veta hur det går.

NU!

Dagens i-landsproblem...

tisdag, november 29, 2005

Vad vill du?

Efter att ha läst lite i tidningarna, kollat i folks bloggar, lyssnat på radion och sett på TV:n nyhetssändningar har jag några funderingar.

Vad vill du med samhället?

Vad ska samhället göra för dig och vad ska du fixa själv?

Hur ser du på medmänsklighet?

Hur ser du på kärlek? Jag menar inte kärleken till din familj eller dina vänner utan kärleken till en person du vill dela ditt liv med.

Vilket ansvar har du för andra människors välbefinnande?

Ta dig tid att svara på de här frågorna, för jag vill verkligen veta hur just du tycker.

Inte alls bra!

Högsta Domstolen har friat Åke Green.

Varför?

Är det ren och skär feghet?

Läs även den här artiklen av Inger Ljung om just Åke Green och hur han använder Bibeln, eller egentligen Biblar...

måndag, november 28, 2005

You go girl!

Det finns uppenbarligen hopp, om än ett litet.

Melodifestivalen ser spännande ut.

Startfältet till nästa års melodifestival ser ju minst sagt spännande och varierande ut. Hanna Graaf, Electric Banana Band, Günther & The Sunshine Girls, Carola, Roger Pontare med flera med flera.

Även om alla bidrag kanske inte kommer att vara så överdrivet bra så kommer nog s´jälva showen att bli något att titta på.

Sedan hoppas jag att förhandlingarna med The Ark går igenom. Det vore ju urhäftigt om de var med. Synd bara att det inte kan ställa upp med "Father of a Son". Den låten är ju sä jämarns bra!

Saffransbiscotti

1,5 pkt saffran (0,75 g)
75 g smör
2 ägg
1 nypa salt
2 dl socker
4-5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
150 g hackade hasselnötter eller mandel (brukar ta betydligt mindre men det här är vad som stod i receptet)

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret med saffran i en kastrul, strö över lite socker. Låt svalna något.

Blanda mjöl och bakpulver och blanda med övriga ingredienser i kastrullen.

Arbeta ihop till en deg och forma 4 avlånga rullar. Lägg dem på en plåt och strö lite mjöl över dem.

Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 125 grader. Skär de varma längderna på snedden till ca 2 cm tjocka bitar. Vänd dem och låt torka i ugnen ca 20- 30 minuter.

Titta. Lussefiorna!

Det var inte så väldigt mycket att se på skyltsöndagen/julmarknaden igår. C och jag gick till Tyska torget och där var det mest en massa karuseller. Fast vi hörde en supergullig sak.

Det var en liten kille som utbrast "Titta. Lussefiorna!" när han såg Norrköpings luciakandidater. Gud så sött.

Sedan såg vi ju Martin Stenmark också. Han är ju inte ful han. Sjunga kan han också.Vi såg honom både när han sjöng i Hörsalsparken och en stund senare när han sprang iväg. Vi antar att han spran till tåget. Han är snygg när han springer också... *suckar djupt*

Jäjä.

Vi bakade ju sedan. C och jag. Det blev fantastisla saffransbiscotti och goda men inte så mycket saffranssmakande lussebulla. Men de går helt klart att äta.

söndag, november 27, 2005

Kändisspoting

Är lite besviken.

Jag såg bara 2 "kändisar" på TV-gudstjänsten. Det var en tjej i församlingen och så var det en "gammal" engelskalärare som var med i kören. Men vart var Annie? Såg inte till henne.

Åhhhhhh nej...

Den här nyheten är inte lika rolig. Vad är det ni vill åstadkomma pojkar?

Det finns en Gud!!!

Nu behöver vi inte leta längre. Beviset att Gud finns har du här.

Carola ställer upp i melodifestivalen!!!

Nu hoppas jag verkigen att det här stämmer. Fatta vad underbart. Carola liksom. Det kan ju inte bli så mycket bättre.

Mörsi

Mörsi Båokåo

lördag, november 26, 2005

Annat att glädja mig åt

Det var det jag förstod. Biljetterna till Robbie Williams extrakonsert i Göteborg i sommar har också sålt slut. Jag får glädja mig åt att jag får åka och se/lyssna på Depeche Mode i mars istället.

För det har jag väl berättat?

Att jag ska se Depeche Mode i mars?

Jag tycker till och tycker till

Nu jämarns tycker jag till, i alla möjliga sammanhang.

Jag har ju redan berättat om mina nomineringar till Rockbjörnen. Nu har jag även nominerat lite till Gaygalan, även om jag bara nominerade i två klasser: BWO som årets artist och Sunshine in the rain som årets låt.

Jag tycker till i var enda liten löjlig "tyck till" sak på internet (Skämms mest över att jag ser på DooL, Agnes var bäst i Idol igår, Zlatan får ta och lugna ner sig lite nu m.m. m.m.)

Jag ställer alltid upp på telefonundersökningar och svara ja när de frågar om de även får skicka undersökningar på mailen.

Det enda jag gör på lunar nu för tiden är att svara på wzup-frågorna.

Jag röstar på trackslistan nästan varje vecka.

Ni ser.

Borde inte jag få bli en högavlönad proffstyckare? Speciellt nu när det verkar så svårt att få jobb som lärare? Jag menar. Jag tycker ju så mycket redan. Kan jag inte få fett med pengar för att göra det också? Snälla?

Första advent

Imorgon smäller det. Då är det första advent, om nu någon skulle ha missat det...

Jag och C ska ju gå på skyltsöndagen och julbaka hemma hos mig. Det är väl rätt så lagomt att göra lussekatter och saffransskorpor? De där skorporna är fantastiskt goda. Jag ska nog ta och lägga ut receptet på bloggen imorgon. Det är C somhar det.

Ang. lussekatter läste jag i en inte allt för vetenskaplig bok att ordet kommer från att man förr trodde att sjävulen kunde förvandla sig till en katt... Jag får nog be en bön över degen imorgon ;-)

Även om jag längtar till julen och allt det juliga så väntar jag faktiskt med att ta fram julsakerna tills imorgon.

Det trodde jag aldrig.

Att jag skulle kunna vänta till första advent med sånt... Undrens tid äro icke förbi!

Nä. Nu borde jag återgå till städandet. Men det är ju så lätt att fastna i bloggandet...

Lite skvaller

Kollade vilka som är med i "Mr. Mrs. Smith". Ni vet, Angelina Jolie och Brad Pitt blev ju enligt ryktet tillsammans under inspelningen av den filmen. Döm av min förvåning när jag såg att även Vince Vaughn är med. Enligt de fina skvallertidningarna är Jennifer Aniston (Pitts ex fru) tillsammans med honom...

Intrigerna tätnar.

Kanske var det Vince som såg till att Angelina och Brad blev tillsammans för att själv få Jennifer.

Kanske var Jennifer och Brad aldrig tillsammans på riktigt.

Kanske har alla fyra varit med i en sexsekt men tröttnade.

Kanske är de U.F.O:s och nu ska de föröka sig för att ta över jorden.

Ven vet. Kanske stämmer alla påståenden ovan. Käääre värld. Vart ska det sluta? ;-)

Bragdguldet.

Jag tycker att Anja Pärson ska få bragdguldet i år. Att vinna totala världscupen och ta tre medaljer i VM (var av ett var silver i Super G!) är en verklig bragd i mina ögon.

Vem tycker du ska få bragdguldet?

Får inte alla bli älskade?

Tydligen är det upprörande att Gravesen är tillsammans med en strippa. Vad är det att bli upprörd över? Får inte strippor bli älskade?

Gudstjänsten imorgon

Den TV-sända gudstjänsten imorgon sänds från Själevads kyrka. Den är verkligen otroligt vacker. Ska kolla imorgon. Vem vet, Annie kommer kanske att synas i bild...

Vacker, eller hur

fredag, november 25, 2005

Ekonomi och politik

Hörde nyheterna på radion. Det var ett inslag om ytterligare en olycka i Kina som kan få effekter på miljön. Inslaget avslutades med att reportern sa något i stil med att olyckan nog inte var den sista i sitt slag i Kina, där den ekonomiska utvecklingen och miljösäkerheten inte alltid går hand i hand.

Det är väl ingen unikt för Kina? Så är det väl överallt i världen?

Det fria ordet...

Lä det här. Det handlar om en kollega till Dawit Isaak. Ni vet, den svenske journalisten som är fängslad i Eritrea

Vad är roligt?

Här om dagen såg jag en serie på TV. En kille i serien har sagt till en tjejkompis att han är bög och hon är så oroligför honom. Han är nämligen bara intresserad av att bli tillsammans med sin ex.fru, inte av att hitta en manlig partner. Till saken hör att killen inte alls är bög. Det var bara något han sa för att tjejkompisen inte skulle bli kär i honom...

Nå väl.

För att få killen att "inse" hur mycket han "behöver" en man ser tjejkompisen till at han blir full, säger åt honom att hon ska massera honom och ber honom därför att ta av sig sina kläder. När kille ligger på massage bänken kommer en annan kille in och masserar honom medans tjejkompisen står bredvid och pratar.

Det där skulle tydligen vara lite roligt.

Men vänd på steken.

Säg att det var en tjej som söps full och som ombads att ta av sig sina kläder. Hade det varit det minsta roligt?

Jag kom att tänka på en bilreklam som sändes för något år sedan. En svens operasångerska sjöng något om att hon ville ha och ville ha. Hon satt i bilen tillsammans med en yngre kille. Killen gjorde otaliga försök att ta sig ur bilen men operasångerskan slet alltid in honom igen.

Mig veteligen var det ingen som oponerade sig mot den reklamfilmen. Om rollerna hade varit omvända hade det säkerligen blivit ett ramaskri.

Varför är det ok att göra så här?

torsdag, november 24, 2005

Nu har det hänt igen!

Vad är det för fel på våra domare och nämndemän. Läste nyss det här och jag blev minst sagt illamående. Jag orkar inte skriva mer om det för jag är så arg och frustrerad.

onsdag, november 23, 2005

Om Carolas "skrik predikan"

Läs det här.

Tommy Lee

Igår fick jag mig ett riktigt gott skratt.

Jag skulle egetligen lägga mig men tänkte ta en snabb titt på text-tv för att se vad som hade hänt under dagen. Då jag slog över till femman visade de programmet " Tommy Lee Goes to College". Det handlar om trummisen från Mötley Crüe och hans försök att gå på college.

Igår försökte Tommy att delta i olika former av idrott. Bland annat spelade han vollyboll med tjejlaget och simmade. Båda gångerna fick han ordentligt med däng och var helt slut efteråt. Roligast var ändå när han skulle springa 400 meter. Han såg inte klok ut. Ni som brukar se på "Vänner" förstår nog vad jag menar när jag säger att hans springstil påminde lite om Phoebes. Jag önskar att ni kunde se det för det var helt fantastiskt roligt. Där kunde man snacka om humor.

Knutby

Läste nyss på expressens hemsida om hemliga dokument från Knutby. Dokumenten är så hemliga att bara den allra innersta kretsen hade den reskriven i sina datorer. Trot det har läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robèrt fått tillgång till dokumenten... Hur har det gått till?

Artikeln skriver även om hur Åsa Waldau tog över makten i Knutby.

Om det som står i artiklarna stämmer är det verkligen skrämmande.

Det finns helt klart många människor ute i vårt land och i världen som söker starka ledare. Människor som vill ha svar och som kanske inte orkar leta efter svaren själva. Detta finns det tyvärr också människor som utnyttjar. Till sin hjälp tar de då saker som är kända för de sökande människorna. Religionen är en sådan sak.

Men bara för att det finn människor som utnyttjar religionen för sina egna syften kan vi inte förkasta all religion och alla religionsutövare. Det är lika fel som att säga att alla tyskar är nazister, att alla zigenare är tjuvar eller att alla män är våldtäktsmän. Det är en generalisering som är lika farlig som det ledare inom exempelvis sekter håller på med.

Om medlemmarna i exempelvis Knutby mest får höra att "De där människorna är inte riktigt kloka", "Hur kan de vara så dumma att de går på sånt där" då blir det ju ännu viktigare för dem att vara kvar i församlingen, att visa för omvärlden att de har rätt. För om de inte har rätt så är de ju dumma och korkade. Ingen vill vara dum och korkad.

tisdag, november 22, 2005

Kvinnan genom historien

Läs det här.

Glöggfest

Jag ska ha en glöggfest. Det låter väl vuxentrevligt?

Om jag bjuder in lite olika folk och så får var och en ta med sig olika saker, så blir det en glöggknytis. Det blir nog bra. Jag har verkligen inte råd att stå för allt som ingår själv.

Glögg, röd och vit
Russin
Mandel
Lussebullar
Pepparkakor
Ischoklad med polkagrisar

Ska man ha något mer?

Söker jobb

Så har jag börjat med jobbsökandet igen då.

Tyvärr finns det inte allt för många lärarjobb ute i landet. Idag finns det 258 jobb för lärare 4-9 på arbetsförmedlingens hemsida. Att det ska vara så trögt!

I värsta fall får jag använda min sista csn-termin i vår och läsa mer fristående kurser... Det blir härligt att betala tillbaka studielånet sedan. Verkligen härligt. Något att se fram mot.

måndag, november 21, 2005

Har tidningarna lite att skriva on?

För tredje gången på inte allt för lång tid skriver kvällspressen om "Timells attack på Carola".

Det Timell reagerar på är en predikan som Carola höll när hon var medlem i Livets Ord. Det är alltså själva predikan, inte Carola, Timell attackerar. Han har själv sagt att "-Hon är en snäll människa, som blev inlurad i det här. Livets Ord är förkastligt, och jag tror inte att hon är stolt över detta i dag.". Läs här. Varför bara lyfta fram själva "attacken"?

Expressen låter även Åsa Waldau uttala sig. Vad tror ni att de använder för rubrik? Just det

" Kristi brud: "Det är synd om Carola" ".

Vad hadlar då artikeln om? Hur stort utrymme har Åsa Waldau i den?

Artikeln tar till största delen upp att beteendevetaren Helena Löfblad tycker att det är bra att inslaget visas så folk får se hur det kan gå till hos Livets Ord. Ändå är det Åsa Waldau som "får" rubriken"

Det som förundrar mig mest är att jag över huvud taget blir förvånad över det här...

söndag, november 20, 2005

Fixat och trixat

Oj vad jag har klippt och klistrat idag.

Jag har fört över min dagbok på lunar här i blogge. Det har tagit sin lilla tid. Men för er som inte känner mig så bra redan finns det nu en massa smaskiga saker att läsa. Det är bara att botanisera i arkivet här till höger.

Slit med hälsan.

Lunar

Jag funderar på att lägga ut det jag har skrivit i min dagbok på lunar här i bloggen. Ska bara kolla om jag kan få in det på rätt datum eller om det blir konstigt.

BwO etta på Svensktoppen!!!

Det är ju heeelt otroligt.

Bodies Without Organs är etta på Svensktoppen med "Sunshine in the rain". De har petat ner Helen Sjöholm från tronen! Det är ju helt fantastiskt. Dessutom ligger de åtta med "Open door". Det finns hopp för den svenska musiksmaken. den saken är helt klar.

Jag vill ha jobb!!!

Mia ringde nyss.

Hon undrade om jag ville gå på Robbie Williams kkonsert i Göteborg i sommar. Klart jag vill! Men jag har inte råd... Biljetterna släpps imorgon och jag har haft för många utgifter jag inte hade räknat med redan. Hemförsäkringen och livförsäkringen hade jag glömt bort, de batalas en gång om året och ligger på många hundralappar vardera. Jag ska köpa en cykel till Kerbie. Jag ska åka hem över jul och de biljetterna är inte så där jättebilliga.

Om jag visste att jag hade ett jobb när 2006 börjar så vore det inget problem. Då kunde jag köpa en biljett till Williams imorgon. Men som läget är nu så kan jag verkligen inte göra det. Den billigaste biljetten kostar 500 kronor. Vart skulle jag få 500 kronor ifrån???

Jag vil ha ett jobb!!!

NU!!!

Rockbjörnen

Nu är det återigenden tiden på året när nomineringarna till Rockbjörnen ska in. Det är alltid lika spännande att se vilka det är jag kommer ihåg och vilka det är jag har glömt bort. Jag erkänner att jag friskade upp minnet på aftonbladets sida. Nåväl. De här nomineringarna har jag skickat in.

Årets svenska kvinnliga artist: Robyn
Årets svenska manliga artist: Timbuktu
Årets svenska grupp: Bodies Witout Organs (det blev väl ingen förvånad över?)
Årets svenska låt: BwO "Open door" (BwO har många bra låtar, jag hade svårt att välja)
Årets svenska skiva: BwO "Prototype"
Årets svenska nykomling: Amy Diamond (Har hört henne live, vilken tjej!)

Årets utländska artist: Robbie Williams
årets utländska grupp: The Chemical Brothers
Årets utländska låt: The Chemical Brothers "Galvanize"
Årets utländska skiva: Robbie Williams ”Intensive care”

Jag konstaterade även att:
Man kan nominera Son of a Plumber. Deras skiva släpps inte förän 23/11.

Man kan nominera Håkan Hellströms ”Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått” som släpps först 28/12.

Man kan The Darkness ”One way ticket to hell... and back” som släpps först 30/11.

The Darkness står under kategorin Metal/Punk

Ane Brun står under kategorin Rock.

Mikael Wiehe står under kategorin Rock

Jag saknar en kategori, Årets NEJ! Hade annars varit passande för Il Divo, Hanson, September, Tatu, Faith Evans, Jennifer Lopez, Ricky Martin, Pussycat Dolls med flera med flera.

lördag, november 19, 2005

Segt

Jag försov mig lite i morse. Jag vaknade 7:26 och skulle iväg med spårvagnen strax efter 8 så det blev lite stressigt. Träningen gick också lite segt men nu är den i alla fall avklarad. Jag har även hunnit med att lösa melodikrysset. Den här gången borde jag vinna. Hör du det, eldemannen?

Vad skönt att Jens åkte ut ur Idol igår. Jag var riktigt nervös att Agnes skulle åka. Nu hoppas jag att hon vinne hela köret.

Nu ska jag till stan och träffa C så det blir inget bloggande på ett tag.

fredag, november 18, 2005

Idol ikväll

Inte heller ikväll kommer jag att se Idol när det sänds. Ikväll ska jag till E och J.

Det är nog lika bra att jag inte ser det direkt när jag tänker efter. Jag tror nämligen att Agnes åker ikväll, tyvärr. En känsla jag har bara.

Jens måste nog göra ett katastrofalt dåligt framträdande för att åka ut när han sjunger kärlekssånger. Han måste nog typ få en blackout, börja tralla något osammanhängande, kanske slita av sig kläderna på överkroppen och stirra tomt ut i luften.

Fast det så klart. Då kommer ju folk tycka ändå mer synd om honom...

Heja Agnes!!!

Orlandos funderingar

Orlando Bloom är rädd för att göra fiasko och förstår inte varför han är så populär.

Käre Orlando.

Det är för att du är så vacker, snygg, gullig, sensuell, sexig... Det beror inte riktigt på dina skådespelarprestationer. Tyvärr.

Du är helt enkelt vårt ögongodis.

Frågor ochsvar kring bibeln och homosexualitet

Läs det här.

Texter i Bibeln.

Jag fick nyss den här texten på mailen. Vilka lagar är det som gäller för oss kristna? Jesus har ju upphävt en del av lagarna. Gäller det det här?

"Jag tänker sälja min dotter som slav (2:a Mos 21:7). Vad kan vara ett skäligt pris?

I Tredje Moseboken 21:20 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till hävdar att detta bara gäller människor utanför EU. Kan han ha rätt?

Min granne som jobbar på Kvantum insisterar på att även jobba på söndagar. Enligt Andra Moseboken 35;2 så måste han dräpas. Är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv?

Jag besöker inte kyrkan då jag lider av stor närsynthet och enligt Tredje Moseboken 2 1 :20 får jag inte närma mig Guds altare om jag ser dåligt. Min son konfirmerar sig nu och det vore kul att se hur han uppför sig i kyrkan. är det okej om jag sitter i vapenhuset?

Kan mina barn börja att träna fotboll i F K Värnamo då Tredje Moseboken 1 1:7-8 säger att de inte får röra resterna efter en död gris. Eller måste de fortsatta spela här hemma med en plastboll?

En bonde här ute i Tännö envisas med att odla olika grödor på samma jord och syndar därmed mot Tredje Moseboken 1911 9. Han har även den fula ovanan att svära mycket. Nu är hans fru inte heller mycket bättre då hon envisas med att gå klädd i klädesplagg som är gjorda av mer än ett tygmateriel (vanligen bomull och polyester). Är det nu nödvändigt att samla hela Tännobyn för att stena dem? (Tredje Moseboken 24:LO-16). Kan vi inte bara bränna dem på bål som vi brukar göra med människor som ligger med sina släktingar (Tredje Moseboken 20: B4)?

Jag vet att ni präster har gått på djupet i dessa frågor så jag ser fram emot tydliga och raka svar. Stort tack till er rakryggade präster som tydligt visar att , Guds ord är evigt och oföränderligt. "

Ja, det var det som stod i mailet.

torsdag, november 17, 2005

Den förbrödrande idrotten...

Det brukar sägas att idrott förbrödrar.

Efter gårdagens match mellan Turkiet och Schweiz blev det bråk mellan spelarna i spelargången.

Inför matchen mellan Tjeckien och Norge beskylldes Tjeckien för att bland annat ha släppt ut luften ur bollarna som Norge skulle träna med.

Domare mordhotas. Spelare som gör självmål mördas. Spelare som går till "fel" lag hotas. Suporters till olika lag bestämmer träffar för att "göra upp" och slåss.

Och folk säger att religioner orsakar mycket elände...

Gessle är rädd..

Per Gessle är rädd för att vi ska tröttna på honom. Pelle Ponken. Du är på tok för sent ute. Jag tröttnade på dig för länge länge sedan.

Lägg ner.

Nu!

Stackars er då!

Ja, det är för synd om hockeyspelarna...

onsdag, november 16, 2005

Melodifestivalen!

Jag älskar melodifestivalen! Jag skulle kunna kyssa fötterna på den person som kom på den fantastiska idén att ha fyra delfinaler och en stor final som svensk uttagning. Över en månads schlagerhysteri i tidningarna, hääärligt!

Jag tycker att det är fullkomligt fantastiskt att tidningarna redan skriver om nästa års melodifestival, trots att Idol pågår för fullt.

Började fundera på vilka låtar som är mina melodifestivalsfavoriter. Det tog ett tag att klura på men till slut så... Jag har bara valt låtar från 1985 och frammåt. Anledningen är att jag inte riktigt kommer ihåg de tävlingar som var innan -85 och någonstans måste jag sluta, tyvärr. Annars hade det här tagit på tok för lång tid.

Här kommer mina favoriter, utan inbördes årdning. Jag skriver dem efter de år de var med och tävlade.

2005
Bodies Without Organs - "Gone"
Alcazar - "Alcastar"

2004
Lena PH - "Det gör ont"

2003
Östen Med Resten - "Maria"

2000
Roger Pontare - "När vindarna viskar mitt namn"

1997
Blond - "Bara hon älskar mig"

1996
Mårten Eriksson - "Förlorad igen"
Frank Ådahl - "Tårar från himlen"

1992
Py Bäckman - "Långt härifrån"

1991
Carola - "Fångad av en stormvind"
Jim Jidhed - "Kommer du ihåg mig"

1990
Carola - "Mitt i ett äventyr"
Sofia Källgren - "Handen på hjärtat"

1987
Sound of Music - "Alexandra"
Lena Philipsson - "Dansa i neon"

1986
Lena Philipsson - "Kärleken är evig"
Anna Book - "ABC"
Karin Risberg - "Stopp, stopp stanna"

1985
Kikki Danielsson - "Bra vibrationer"

Kolla även in den här sidan.

Vilka låtar är dina favoriter???

Fråga kring Åke Green

Följande text har jag hämtat här.

"I sin predikan om homosexualitet följde pastor Green noggrannt Bibelns lära om ämnet. Han smög inte med att använda de bibliska termer som gavs för att beskriva just denna synd. Bibliska temer som onda, avskyvärda, fördärvliga, etc. sanerades inte för att låta mindre dömande än vad Gud avsåg. Detta verkar ha brutit mot en vanlig attityd i dagens kyrkliv i Sverige, och har storligen upprört homo-gemenskapen."

Stämmer det som står i texten? Följde Green "noggrannt Bibelns lära om ämnet"?

Årets julvärd

Blossom Tainton Lindquist är årets julvärd. Vilket oväntat och fullkomligt genialt val av SVT! Blossom kommer säkerligen att göra ett fantastiskt jobb med att skapa en härlig julstämning för alla dem i vårt land som kommer att fira julen med TV:n som enda sällskap.

Grattis Blossom.

måndag, november 14, 2005

Gay Army

På söndag börjar en ny dokusåpa på Femman. Gay Army heter den. "Några av Skandinaviens fjolligaste gay-killar" ska genomföra en militär utbildning. Fatta vad kul det kommer att bli! Jag såg ett klipp från serien tidigare idag och den verkar ha en enorm potential. Jag kommer garanterat att titta på första avsnittet på söndag!

Det där med lögner.

Igår såg jag "Kärleken checkar in" på tv3. Det är en väldigt sliskig film med bland andra Jennifer Lopez i rollistan. Trots den i övrigt sliskiga storyn sa filmen en bra sak.

Att ljuga innebär inte bara att man exempelvis säger till någon att världen är platt när man vet att den är rund. Att ljuga är även att undanhålla någon sanningen. Alltså att veta att det jag vet är något som någon annan skulle behöva veta men att ändå inte berätta det.

Förstår ni mig eller svamlar jag bara?

Jag har tänkt på det här flera gånger idag och kommit på väldigt bra och tydliga formuleringar i huvudet men när jag ska skriva ner tankarna så snurrar allt bara till sig...

"Tjejkrig"

Det är inte ens lönt att bli förvånad..

Aftonbladet skriver om "schlagerkriget" mellan Carola och Charlotte Perrelli. Båda ska "eventuellt" vara med i 2006 års melodifestival och då måste naturligtvis tidningen få det till att de är stora divor som bråkar om vem som är störst. "En källa i kretsen kring Charlotte"... Det är säkert hennes städerska som har uttalat sig, eller vad man ska kalla det.

Expressen är inte bättre de utan skriver om "tjejkriget" i årets Idol. De kvarvarande tjejerna, Agnes och Sibel, umgås inte så mycket med varandra och ser varandra som konkurenter... Oj! Vilken newsflash!!! Jag trodde att de var med i programmet för att få vänner för livet och för att vara gulliga. Är inte alla deltagarna i Idol varandras konkurenter? Om du frågar Jens om han ser Sebastian som en konkurent kommer han säkerligen att säga ja. Är det ett grabbkrig då?

Varför ska tidningarna alltid blåsa upp saker runte tjejer och framställa saker som att tjejer alltid catfightas och inte kan vara vänner eller ens komma överens?

Patetiskt, det är vad det är. Patetiskt.

Världens underbaraste katt...


...heter Nellie och hon är min!

söndag, november 13, 2005

Hos D igår

Igår var vi hos D på partey! Det var rooli. Och så har han en väldigt fin lägenhet också. Här kommer några av bilderna vi tog igår.
Redo för att vara rockers...



Die värdenparen


Mrs Potatoehead

Alba var också med på festen!

fredag, november 11, 2005

Gardell i DN om hetsen mot homosexuella

Snälla ni. Läs det här.

Själv började jag att gråta när jag läste texten. Den ger verkligen ingen vacker bild av Sverige årgång 2005.

Älska varandra!

Ang. Religionsdebatten

Så är vi, fastän vi är många
i din försoning ett ändå
Det liv vi delar det är heligt
Att tro är större än att förstå

Från "Det gick en vind" av T. Boström

Idol ikväll

Jag kommer inte att se kvällens sändning av Idol. Jag ska se på film hos E istället så jag spelar in kvällens program. Naturligtvis hindrar inte det mig från att tycka till om programmet ändå. Jag läste nyss det här och kände att jag måste göra en liten ”inför kommentering”.

Varje deltagare sjunger två låtar i kvällens program.

Sebastian lär vara i sitt esse och han lär inte få några problem med ”Life on Mars”. Däremot får jag två frågor när jag ser att han ska göra Aerosmiths ”Walk this way”. Är inte den för skrikig i refrängen för Sebastian? Är det inte rap med i den låten?

Sibel känns verkligen inte som en rocker och hon borde nog ha tänkt till lite mer innan hon valde låtar. ”Since u been gone” med Kelly Clarkson är rätt så rivig och ”Nothing else matters” med Metallica ligger väldigt djupt nere i tonregistret. Jag tror inte att Sibel med sin pipiga lite skrikiga röst klarar av att sjunga dessa låtar.

Jens ska göra “You give love a bad name” av Bon Jovi och Les Zeppelins “Stairway to heaven”. Kommer någon att kunna ta killen med den barnsliga rösten på allvar i dessa låtar? Jag tror inte det.

Agnes är väl inte heller vad man kallar för rocker men hon har valt låtar som nog kan passa henne ändå. Avril Lavignes ”Sk8ter boi” och ”Wonderwall” av Oasis ska hon nog inte få några större problem med. Förutsatt att den ömma halsen håller.

Idols egen musikalsångare Måns har också gjort bra låtval. I alla fall i mitt tycke. Både U2’s ”Beautifuk dya” och Hoobastanks ”The Reason” kan nog passa hans röst rätt så bra.
Ikväll tror jag att Sibel och Jens kommer att hänga löst. Jag slänger även in Måns som en lite brasklapp. Jag hoppas att Jens är den som åker ut. Han skulle ha åkt ut redan första veckan!

Våra härliga kvällstidningar...

expressen.se kan man läsa om att Angelina Joli nog är gravid eftersom hon "definitivt gått upp i vikt." Samtidigt skriver aftonbladet.se att Joli rasar i vikt p grund av allt som hänt i hennes liv det här året...

Inte mycket bloggande idag

Det blev inte så mycket bloggande igår och kommer inte att bli det idag heller. Jag måste plugga plugga plugga. Men om jag hör om något intressant, spännande och/eller upprörande så kommer jag naturligtvis inte kunna hålla mig. :-)

onsdag, november 09, 2005

Kan inte homosexuella vara kristna?

Han är ju helt fantastiskt fasansfull den där Åke Green. Nu hävdar han även att homosexuella inte kan vara kristna. Han säger att uppslagsverk som nationalencyklopedin ger honom rätt i det. Men hallå! Ska vi söka stöd för vår tro i uppslagsverk som NE?

Robbie Williams!!!

Han kommer hit i sommar!!!

Synd bara att biljetterna släpps redan nu i november när jag har absolut noll pengar. Om jag har tur finns det kanske någon tröbiljett kvar senare. Men det känns ju inte så troligt tyvärr.

Inget LOST ikväll!!!

Dock visas en show med Lena Ph och det kan väl fungra lite som ett substitut men det är absolut inte det samma som att se Lost...

Religion vs vetenskap, skapelseberättelse vs evolution

Detta är en fråga som aldrig slutar att engagera.

Så här tror jag.

Jag tror på en utveckling (evolution) inom arterna. Att varje art har förfinat ovh utvecklat sina egenskaper och särdrag. Jag tror int ep en evolution mellan arterna.

Om det finns en koppling mellan delfiner och hästar så skulle arkeologerna ha hittat lämningar efter denna mellan art vid det här laget. Det finns inte ett enda fynd som visar på att en del av en art har utvecklats till något helt nytt.

Jag tror att anledningen till att människan så gärna vill få det till att allt levande härstammar från ett och samma urdjur är likheten som finns mellan djuren. Man kan bland annat klart och tydligt se att alla djur med skelett har tår, fotsula och häl. Det ser bara olika ut på olika djur. Giraffen till exempel står så att säga på tå, fotsulan bildar den nedre delen av benet och hälen ses som en knäskål. Alla djur med ryggrad har lika många kotor, det är bara storleken på kotorna som varierar.

Med anledning av detta (och de andra likheterna som finns) vill många få det till att det är "självklart" att vi härstammar från ett och samma urdjur. Varför kan inte förklaringen vara att vi alla härstammar från en och samma skapare, från en och samma arkitekt?

Jag tror att vetenskapen ger svar på många av våra frågor kring hur jorden har skapats. Det är mycket möjligt att det var ett big bang som lade grunden får vår jord. Men vad var det som startade big bang? Varför är det "vettigare" att tro att skapelseprocessen skapades av en slump än att tro att det finns en bakomliggande makt till det hela? Om jorden bara hade legat en liten bit närmre eller längre bort från solen hade det inte gått att bo här. Är det bara en slump?

Åke Greens predikan

I Juli 2003 predikade pastor Åke Green om homosexualitet. På grund av den predikan står han nu åtalad för hets mot folkgrupp. Fört fäldes Green i Kalmar tingsrätt men hovrätten friade honom. Nu är det Högsta domstolen som ska avgöra om Greens predikan var hets mot folkgrupp eller inte.

Vad var det då Åke Green sa i sin predikan?

Jo, det var rätt mycket faktiskt. Allt är inte så spektakulärt. Det är dock det han säger om att homosexuella är en cancersvulst på samhället och att de kommer att våldta djur. Vidare säger Green att AIDS är ett straff från Gud som har kommit över oss på grund av de homosexuella. Han påpekar att även hetrosexuella smittats med AIDS men Green är noga med att påpeka att AIDS uppstod på grund av homosexuella en gång i tiden.

Då Sverige har legaliserat partnerska för homosexuella kommer vårt land att drabbas av katastrofer. I alla fall enligt Green. Han säger att vårt land kommer att drabbas av jordbävningar och monsunregn.

Tänk er att någon skulle säga precis samma saker om exempelvis judarna. Att judarna är en cancersvulst på samhällskroppen, att judarna är att skylla för farsoter, att vi måste få bort judarna från vårt samhälle för annars kommer vi att gå under.

Eller vänta.

Det har ju redan hänt...

Älskar Madonna Sverige?

Inför lanseringen av sin singel "Hung Up" lät Madonna oss veta att hon älskar Sverige. Hur visar hon då sin kärlek till oss? Jo, genom att inte spela på fotbollsgalan 14/11 som det var tänkt. Hon kommer kanske, kanske hit i sommar. Men det är inte säkert.

tisdag, november 08, 2005

Proterstera mot listan

Gå in på den här sidan och skriv på protestlistan mot Kalins lista.

Titta även på Debatt på SVT1 kl. 22:00 ikväll då Karin Långström Vinge debatterar mot Yngve Kalin.

Våldäkta att ha sex med någon som sover

Äntligen!

Äntligen har domstolarna förstått att det är våldtäkt när man har sex med personer som är så berusad att man ligger avslagen eller om man sover.

Jag har aldrig riktigt förstått vitsen med att ha sex med en person som på ett eller annat sätt inte är vi medvetande och som därför varken kan säga ja eller nej till sex. Om det bara är ett hål man är ute efter går de väl lika bra att gå till närmsta planka och sätta på kvisthålet? Eller varför inte förföra en petflaska?

Varför göra covers?

För en liten stund sedan såg och hörde jag reklamen för Westlifes nya skiva. Åter igen ska de sälja en skiva genom att göra en cover på en redan populär låt. Den här gången är det Josh Grobans "You Raise Me Up" som ska göra jobbet.

Det jag ställer mig undrande till är varför man gör en cover på en låt utan att sätta sin egen prägel på den? Av det jag hörde på reklamen så låter Westlifes verson väldigt väldigt lik Grobans.

Jagkan förstå om man hör en låt som man tycker är bra men som man vill göra om och få den mer till sin egen. Några exempel på detta är Darins version av "Det gör ont" och Nils Landgrens skiva "Funky ABBA". Det är nya versioner av redan populära låtar, inte en påkostad "sikta mot stjärnorna" version.

Belinda är också bra

Jag blädrade nyss igenom söndagens Aftonbladet och hamnade på sidan 20 där Belinda Olsson skriver under rubriken "Belinda tafsar på makten".

Där gör hon följande reflektion kring Mikael Persbrandt.

"It takes a man att komma undan med det han håller på med. Allt dopp i grytan, dubbelspel, offentlig förnedring. Linda Rosing stenade vi som bekant för längesedan."

Det är så himla bra skrivet. Jag fick mig en ordentlig tankeställare. Tack för det Belinda.

Kvinnorna på Kalins lista

En fråga bara till de kvinnor som har skrivit på Kalins lista.

Hur kan ni tolka bibelställena om de homosexuella och kyrkans rätt att välsigna homosexuella förhållanden ordagrant men inte göra det när det kommer till att prästviga kvinnor? Talar ni inte mot er själva när ni skriver under listan?

Hur många av de präster som har skrivit under lista är gifta, dricker alkohol, spelar kort, dansar o.s.v? Allt detta är beteenden som förbjuds i bibeln. Varför får man göra det ena men inte det andra? Hur har den beslutsprocessen gått till?

måndag, november 07, 2005

Religionen i skolan

Batti har skrivit i sin blogg att religionen ska bort från skolan. Med anledning av det kommer här en text som jag lade in i bloggen i september men den kändes passande även för det här.

Texten är skriven av en kompis.

"Den optimala skolan för våra barn": Jag säger bort med allt påsk- ,lucia- och julfirande ur skolorna. Bannlys gratulationer vid födelsedagar och Gud förbjude alla spåkliga övergrepp barnen utsätt för dagligen som exempelvis "prosit", (vet ni vad det ordet faktist betyder!) Inför istället skoluniformen och förbjud religiösa smycken och symboler. Tillåt inte lärare att vara politiskt eller religiöst aktiva då de kan synas i massmedia vilket i sin tur säkert väcker farliga tankar hos de små barnen. Se över musiklektionernas sångutbud så de inte behöver sjunga stötande religiösa texter som den fruktade "Gläns över sjö och strand". Se över all litteratur så det inte smyger med någon perverterad propaganda.

Vad tycker du?

lördag, november 05, 2005

Vad skiljer oss åt?

Fick följande fråg av Kari.

Vad är det som skiljer våra kön åt, d.v.s vad skiljer sig mellan mannen och kvinnan?

Det finns helt klart en biologisk skillnad mellan kvinnor och män. Förutom könsorganen och könshormonerna så har ju exempelvis männen en större muskelmassa än vi kvinnor. Medelkvinnan kommer inte att springa fortare eller bli starkare än medelmannen. Några kvinnor kommer att gå om flera män men den snabbaste eller starkaste kvinnan kommer aldrig att vara före den starkaste eller snabbaste mannen.

De roller vi får i samhället är dock konstruerade. Kvinnor har inte en gen som gör dem till bättre vårdare, sömmerskor o.dyl., lika lite som männen inte har en gen som gör dem till bättre ledare eller bilförare.

Överallt, i hemmen, i skolorna, i film och tv möts vi av stereotyper. Kvinnorna bakar, lagar mat, är den ordentliga i frhållanden, tar hand om barnen ororar sig över sitt utseende. Männen jobbar, är lite struliga men roliga och behöver en kvinna som "tar hand" om dem.

Vad gör ni med era barn? Är de med och hjälper till när det lagas mat, tvättas tvätt, städas hus, diskas disk. Är de med och hjälper till när det ska mekas med bilen, målas på huset, bäras in ved? Vad gör de med vem? Mekar de med pappa och lagar mat med mamma? Det är i såna situationer som könsroller konstrueras.

Barn socialiseras ju in i sin verklighet, precis som vi andra. Det de lär sig för de sedanvidare till sina egna barn. Det är därför som, hårt draget, barn som har blivit slagna ofta slår själv.

Våga vara feminist!

Läste nyss det här. Det är så sorgligt.

Jag förstår att folk inte vågar kalla sig för feminist. Men just därför måste vi feminister som inte tycker att män är djur och inte ser alla män som våldtäktsmän och hustrumisshandlare stå upp! Vi måste ta tillbaka begreppet feminist! Feminist är inte ett fult ord!

Det är lika fel att säga att alla feminister är manshatare som att säga att alla med en svenskflagga på sin flaggstång är rasister och nasister. Vi får inte låta onda och mörka krafter ta över begrepp och symboler som i grunden är bra.

Allt kan missbrukas.

Det är upp till oss nu.

Gud och Kärleken

När jag diskuterar kring homosexuellas rätt att välsignas/vigas hänvisar jag så gott som alltid till att Kärleken är det viktiga i relationen mellan människor och i relationen till Gud. Här kommer några texter från Första Korinthierbrevet i ämnet. Ni kommer säkert att känna igen texterna, de är ofta citerade.

1 Kor 13:2
Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting.

1 Kor 13:4-7
Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.

1 Kor 13:13
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

Skräckfilmer

Aftonbladet listar skräckfilmer idag på Alla Helgons Dag. Jag måste säga att jag är besviken på listan. "The Shining" som toppar listan är inte det minsta läskig. Jag tycker snarare att den är rätt så komisk, speciellt när frun springer omkring på hotellet.

Det jag frågar mig är vart alla asiatiska skräckfilmer har tagit vägen. Vart är "One missed call", "The Ring", "Dark Water"?

Fjantfilmer som "The Shining", "Psyco" och "Alla helgons blodiga natt" är med. Är de inkvoterade eller. Kände redaktionen att det var tvugna att ta med några 'gamla' filmer eller?

Buffy!!!

Femman visar Buffy igen! Tyvärr verkar det som att de börjar från början. *sliter mitt hår* De som äntligenhade kommit fram till de bästa avsnitten, det vill säga avsnitten när Spike är med mycket... Käsekuche!

Tönten har vaknat!

Vaknade av mig själv klockan 8. Snacka om tur. Idag har vi ingen lördagsträning eftersom det är matchdag imorgon. Så idag kan jag lyssna på "Ring så spelar vi" och så kan jag lösa "Melodikrysset" direkt när det sänds. Om jag har tur så gör Andelieb det också för då kan vi hjälpa varandra över msn.

Så sorgligt...

Jag läste nyss det här. Jag blev så ledsen när jag läste det, för jag tror tyvärr att Lars Gårdfeldt har rätt när han säger att de som skrivit under listan bara vill kränka och visa sitt förakt för homosexuella. Varför skriver de annars på en lista som protesterar mot något de inte behöver göra? Ingen präst i Svenska Kyrkan är tvingade att välsigna homosexuella.

Vad jag inte förstår är varför dessa människor vill förvägra en hel grupp människor kärlek. För det är ju det det handlar om. Kärlek.

Den där Jens...

Tyvärr verkar det som att jag får rätt i det jag har sagt om Jens. I så fall är det Måns som åker nästa vecka. I och för sig kan Sibel få problem med rocktemat som är nästa vecka. Men ärligt talat. Har vi inte sett redan att Jens inte klarar av att rocka loss? Jag menar "Let me entertain you" är ju rätt så rockig och det blev ju bara pannkaka när han försökte sig på den låten... Det hade varit kul att se Elina rock faktiskt. Att rocktemat kommer att passa Sebastian förstår väl alla som följer Idol. Agnes kommer nog också att klara det rätt så bra. Det är de övriga tre jag är lite fundersam kring. De kommer nog att hänga löst nästa vecka.

fredag, november 04, 2005

Kvällens Idol

Måns: Kändes verkligen hemma i kvällen cocktail-tema. Det enda jag stör mig på är hans kisande med ögonen. Låt oss se dina fantastiska, sensuella, fina, vackra ögon!

Agnes: Går från klarhet till klarhet för min del. Hon har helt klart seglat upp som min favorit. Tror till och med att jag ska rösta på henne ikväll. Jag haraldrig röstat i Idol tidigare...

Elina: Gjorde ett sådär intryck ikväll. Hon känns väldigt flackig. Elina kan nog behöva något år till på sig för att bli lite säkrare på scenen, för hon har absolut potential.

Sebastian: Kändes lite darrig. Jag delar inte juryns entusiasm över kvällens framförande när det kommer till Sebastian. Han har helt klart sin stil och han borde nog hålla sig där ändå... Att sedan jämföra honom med Robbie Williams. Vilket skämt!!!

Sibel: Var tidigare min favorit men nu tycker jag mest att hon känns skrikig och lite påklistrad, tyvärr.

Jens: Jens är Jens är Jens är Jens. Ut med Jens

Ikväll tror jag att Jens, Elina och Sebastian kommer att hänga löst. Hoppas hoppas att det är Jens som åker ut nu.

Vad håller de på med i Danmark?

Läste nyss det här på aftonbladet.se. Vad håller danskarna på med? Tror de verkligen att det där kontraktet ska integrera de som kommer till Danmark? Varför inte låta alla medborgare skriva under det där kontraktet? Vore inte det en bra idé? Om alla lovar att arbeta och inte begå några brott så är det ju bara att bunta ihop alla arbetslösa och minsta snattare och skicka dem i fängelse eller till respektive "hemland".

Män och våldet mot kvinnor

Ronnie Sandahl skriver i dagens aftonbladet att ha är trött på att alla killar utmålas som potentiella våldtäktsmän och hustrumisshandlare av samhället och av kvinnor.

Är det inte precis tvärtom? För att säga som Katarina Wennstam gör i "Flickan och skulden": Är det inte de kvinnor som följer med okända män från krogen hem, som tar dem hem till sig själv, som går med okända eller som sätter sig i en bil med någon de inte känner som säger att alla män inte är våldtäktsmän? Är det inte dessa kvinnor som tror män om gott?

Det är ju polisen och domstolarna (oftast män) som säger att kvinnorna får skylla sig själva som följde med en man de inte känner som pekar ut alla män som svin.

Genom att skuldbelägga kvinnorna skjuter de över ansvaret från våldtäktsmännen och hustrumisshandlarna till kvinnorna. Vi kvinnor ska inte bara ta ansvar för oss själva. Vi ska även ta ansvar för att ingen slår oss eller våldtar oss. Vi ska se till att inte bli så fulla att någon utnyttjar det, vi ska se till att vi inte går hem själv (men inte heller med okända) sent på kvällen. Vi ska se till att vi inte går genom den där parken när det är mörkt. Varför ska allt bara ligga på oss? För oss kvinnor är det en förvärrande omständighet att vara full medans männen kan använda det som en förmildrande omständighet.

När kliver de ”bra” männen fram? När kommer de att säga ifrån? När kommer de att rikta sin ilska mot våldtäktsmännen istället för mot kvinnorna, mot feministerna.

Carola i melodifestivalen!!!

Carola funderar på att vara med i melodifestivalen 2006! För att vara med har hon ställt några krav, bland annat att 25% av intäkterna från låten. Ge Carola det hon vill ha! Genom att hon sjunger låten kommer föräljningen av singelsn att öka dramatiskt mot om Sanna Nielsen skulle göra den. Och glöm inte intresset för melodifestivalen! Det kommer ju om möjligt att öka också bara för att Carola är med. Carola är ett starkt varumärke. Hon vet om det, vi vet om det. Varför hymla om det då? Som sagt, ge henne det hon vill ha. Det vinner vi alla på.

För eller mot Linda Skugge?

Batti har skrivit en kommentar till min text under rubriken "Vita Bandet". I sin kommentar ber han mig att kommentera Linda Skugges storhet.

Här kommer min förklaring. Vad tycker ni? Är Linda bra eller är hon överskattad?

Linda Skugges storhet ligger i att hon inspirerar och hjälper unga tjejer. Om ni läser hennes blogg så märks det ganska väl.

Tidigare i år tog hon upp problemet med unga tjejer som skär sig själv. Det fick många av tjejerna att "komma fram" och berätta varför det skar sig själva. Det i sin tur blev en tankeställare för många föräldrar och skolor som inte har velat se problemet, som snudd på har förnekat att självskärande tjejer finns.
Linda Skugge är även bra att slå huvudet på spiken kring aktuella händelser. En sån händelse är den s.k. Hockeyskandalen. Ni vet den då tre av spelarna i Tre Kronor hade sex med en tjej i samband med Sweden Hockey Games, då skrev hon kring dubbelmoralen i det som hade hänt. Hon skrev inte huruvida killarna skulle hamna i fängelse eller inte.

Linda är dessutom en bra förebild för oss tjejer/kvinnor. Det är hon genom att visa att man inte behöver ta åt sig av all den kritik som kommer över en, att man inte behöver bli ledsen när någon säger osakliga saker om en. För hur sakligt är det att säga att någon man inte ens känner är bitter? Linda är även en förebild för att hon visar att man som kvinna inte behöver gå i ide när man skaffar barn, att man kan fortsätta jobba, umgås med vänner och samtidigt vara hemma mycket med barnen. Att det ena inte utesluter det andra.

Om Linda skriver bra eller dåligt är en smaksak. Även om hon nu "skriver dåligt" så är det många tjejer som läser hennes texter. Många av dessa tjejer skulle tidigare inte ha brytt sig så mycket om det skrivna ordet. Dessa tjejer skulle aldrig ha läst de s.k. fina författarna. Varför då klanka ner på Skugges sätt att skriva? Är det inte bra att tillgängliggöra det skrivna ordet för så många som möjligt? Är inte det bättre än att skriva formellt och allt igenom grammatiskt korrekt? Eller klagar man på hennes sätt att skriva för att förminska henne och för att på så sätt göra det hon skriver om mindre värt? Är det helt enkelt en härskarteknik som kommer krypande?

Jag håller inte med Linda i allt hon säger och skriver. Men det är ju det som är så bra. Att jag inte behöver inte välja allt eller inget. För välden är inte så svartvit, tack och lov.

Vita Bandet

Aftonbladet Vita Bandet är en så himla bra grej. Det är verkligen på tiden att vi tjejer får höra att det inte är vårt fel om eller när vi blir våldtagna (vill passa på och förtydliga att jag har aldrig blivit våldtagen). Tyvärr finns inte artiklarna under en egen länk på aftonbladet.se så man får skrolla ner en bra bit på startsidan.

Ni lärare som läser det här. Här kommer två bra exempel som ni kan och borde använda i er undervining.

Fittstim av bl.a. Skugge, Olsson och Zilg.
Flickan och skulden - En bok om samhällets syn på våldtäkt. Av Wennstam.

Fittstim är en antologi skriven av unga och gamla, kända och okända kvinnor. De skriver om sina funderingar och egna erfarenheter kring det här att vara kvinna.

Flicka och skulden behandlar olika våldtäktsfall i Sverige. Wennstam tar med protokoll från polisen och domstolar. Hon har pratat med offer och folk omkring offret. Boken handlar om attityder kring våldtäkter, offer och förövare. Men håll i er. Det är en jobbig bok att läsa men just därför är den så användbar i undervisningen. Den kommer att tvinga eleverna att tänka till både en och två gånger, minst.

torsdag, november 03, 2005

Sen matlagning

Oj vad jag har lagat mat ikväll. Jag har gjort både chili con carne och lassange. Jag känner mig så duktig. Nu har jag bra mat i frysen igen och kan köra om med mitt nyttiga ätande. För det ska ni veta att de senaste veckorna har jag ätit allt annat än nyttigt. Men men, nu har jag grönsaker och frukter hemma så det finns inga ursäkter längre.

Söte Shan

Shan försökte vara Darin i Stockholm Live ikväll. Fatta hur söt han var! Jag skulle nog kunna ta en rejäl bit av honom och mumsa på...

onsdag, november 02, 2005

Mer om föräldraförsäkringen

Naturligtvis är det barnens bästa som ska vara i främsta rummet. Jag är övertygad om att barnens bästa är att få vara med båda sina föräldrar när de växer upp. Ja. Det är säkert så att det finns föräldrar som mår dåligt av att vara hemma ”för länge” med sina barn eller som mår dåligt av att inte kunna vara hemma med sina barn. Men det gäller säkerligen både kvinnor och män. Varför ska det då för det mesta vara kvinnorna som är hemma längre med barnen?

Det finns säkert kvinnor som går hemma nu som inte mår bra av det, men de har inget val för att de tjänar mindre än männen eller för att det inte är accepterat på mannens arbetsplats att vara hemmapappa. Vad ska vi göra för barnen till dessa föräldrar? Vad ska vi göra för de barn som faktiskt mår dåligt av att inte få tillbringa tid med båda sina föräldrar?

Finns det inte en risk att den förälder som ”tvingas” att vara hemma hela tiden sedan känner ett litet agg mot den andra föräldern? Finns det inte en risk att den förälder som var hemma med barnen känner att ”här har jag gått hemma hela tiden medan du har gått framåt på jobbet, fått högre lön och gått på vidareutbildning”? Hur kommer deras förhållande att se ut? Kommer deras barn att växa upp i ett kärleksfullt hem?

Dagarna behövs ju inte delas upp så att först tar den ena föräldern fem månader och sedan tar den andra föräldern fem månader. Båda föräldrarna kan jobba deltid. Då är det alltid någon som är hemma med barnen samtidigt som båda jobbar.

Viss finns det barn som får för långa dagar på dagis, för många träningar och andra kvällsktiviteter, för dålig kosthållning. Men det har väl ändå inget med föräldraförsäkringen att göra?

tisdag, november 01, 2005

Fallna hjältar

Igår såg jag lite på "Surreal Life" på Kannal 5. Det skulle jag inte ha gjort. En av deltagarna är Jordan Knight. Ni vet, han som var med i New Kids On The Block. Det var så sorgligt att se.

Hela programmidén bygger på att några avdankade stjärnor bor tillsammans i ett fint hus i Hollywood. De ska klara av vardagsbestyren samt de uppdrag som de får från programmakarna. Det är presis så patetiskt som det låter. Dessa människor vill så desperat gärna få tillbaka lite av den stjärnglans de en gång hade. Att se Jordan Knight i det sammanhanget var obeskrivligt.

Jag talar om en av mina första och störst idoler. Carola var nog min allra första idol men N.K.O.T.B. kommer på en god andraplats. Jordan var jag helt otroligt kär i. Jag köpte var enda tidning som skrev om N.K.O.T.B. Jag klippte ut bilder och klistrade upp dem i mitt skolskåp. Jordan var i mina ögon snygg, charmig, rolig, duktig, fantastisk, underbar.

Nu var han lite småfet framstod som korkad och jagade desperat efter en av tjejerna som absolut inte ville ha honom.

Varför? VARFÖR slog jag över på Femman?

Hela min bild av Jordan är befläckad.

Ringholm och Enskede IK

Nu har ekobrottsmyndigheten beslutat om att inleda en förundersökning om skattebrott i Enskede IK för åren 2000-2004. Under den här perioden var Bosse Ringholm ordförande i klubben. Även om Bosse personligen inte är skyldig till något brott så måste han inse det omöjliga i att sitta kvar som vice statsminister. Förtroendet för honom är kört i botten. SOm ordförande har man det övergripande ansvaret. Att misstankarna rör sig om så många år gör inte saken bättre. Ta ditt förnuft till fånga Bosse. Avgå. Gör det nu. Gör inte en Ohly och vänta tills att det är för sent. Snälla.

Min syn på föräldraförsäkringen

Ja. Jag vill att föräldraförsäkringen ska delas. Orsakerna är många.

1. Oftast blir det den med lägre inkomst (oftast är det kvinnan så jag skriver om kvinnorna här men argumenten kan naturligtvis även föras över på männen) som stannat hemma med barnet. Det får flera konsekvenser för henne.
A. Hennes förvärvsinkomst sjunker och hennes framtida pension blir därmed lägre.
B. Hon släpar efter i löneutvecklingen på sitt eventuella jobb.
C. Tyvärr finns det aldrig några garantier för att förhållanden håller. Ens partner kanske dör, blir sjuk eller så bryter man upp av olika anledningar. Då det händer står kvinnan där, ensamtsående och med låg inkomst. Kanske har hon inte ens ett jobb att gå till för att hon skaffade barn innan hon var färdigutbildad eller innan hon hade fått en anställning.
D. Den utbildning hon eventuellt har är en färskvara. Det är svårt att få ett jobb inom sin utbildning om det är flera år sedan man blev klar. Sedan dess har många andra examineras och deras utbildning är då mer aktuell och därför mer attraktiv för arbetsgivarna.

2. Alla barn behöver båda sina föräldrar. Relationer skapas från första början. Jag har ofta hört att kvinnor har ett speciellt band med sina barn som inte männen har. Det tror jag det. De har ju varit hemma med barnet dess första år och har sett hela den utveckling som det har gått igenom. Mamman har lärt sig att känna igen minsta lilla ljud som barnet ger ifrån sig och förstår precis vad det betyder. Det är självklart att mannen som inte har varit hemma inte kan det på samma sätt. För det handlar om att mamman och barnet känner varandra väldigt väl eftersom de har tillbringat så mycket tid tillsammans. Det handlar inte om att mamman har en speciell gen som avkodar barnspråk.

3. Många arbetsgivare drar sig för att anställa kvinnor i fertil ålder. Detta för att de "befarar" att de kommer att skaffa barn inom en snar framtid och därför kommer att vara hemma under en lång period. Då måste arbetsgivaren ta in en vikarie som ska läras upp och sånt tar tid och kostar pengar. Om det däremot är så att föräldraförsäkringen delas spelar det ingen roll för arbetsgivaren om den anställer en fertil kvinna eller man. Både kommer ju att vara hemma med sitt barn.

Jag förstår att det blir en stor ekonomisk belastning för många familjer om den med den högre inkomsten (oftast mannen) stannar hemma med barnet. Därför vill jag att erättningen ska vara 100 % när man är hemma med sitt barn. Det ska inte vara en ekonomisk fråga om man kan vara hemma eller inte.

Det var det jag kom på den här gången men jag återkommer säkert i den här frågan.

Mer Pekgul

Nalin säger till expressen att hon är feminist i praktiken, inte i retoriken. Vilken härlig kvinna det här är. Jag vidhåller att hon måste bli minister. Men, jag vill nog inte längre att hon ska bli socialminister. Fatta vad häftigt om hon blev statsminister! Nalin for partiledare!!!

Den där ulven i fårakläder.

Läs det här.

"förut var linjen rättvisa skatter nu är linjen lägre skatter" Det känns som att kommentarer är överflödiga...

Dela föräldraförsäkringen!!!

Nalin Pekgul är så himla bra. Läs det här om varför hon vill att föräldraförsäkringen delas. Nu tycker jag att det är dags för två saket.

1 Dela föräldraförsäkrinen. Nu! Snälla, snälla s-kongressen. Lyssna på Nalin.
2 Utse Nalin Pekgul till minister. Varför inte socialminister?