måndag, december 30, 2013

2013 i backspegeln del tre

Välkommen till ÅterblicksBloggen

Januari - Mars
April - Juni

Juli
I Egypten avsätts den demokratiskt valde presidenten Mursi av militären. Kuppen möts av protester från Mursis anhängare. Adli Mansour utses till tillfällig president i den interimsleding som ska leda landet tills nya val kan hållas.

En hemligstämplad rapport från konsultföretaget McKinsey visar att regeringen varnades för Nuonaffären.

Snowden fastnar i transitzonen på Moskvaflygplatsen Sjeremetjevo. Därifrån söker han asyl i ett flertal länder. Ett flygplan med Bolivias president Evo Morales ombord nekas tillträde till flera europeiska länders flygrum och tvingades till landning i Österrike där planet genomsöktes. Anledningen, man misstänkte att Edward Snowden fanns ombord.

B Manning, som anklagats för läckor av militär information till Wikileaks, befinns skyldig till de flesta åtalspunkterna men frikänns från anklagelsen att ha hjälpt fienden med uppgifter.

Det åttonde och sista åtalet mot Sture Bergwall (Thomas Quick), de för mordet på Charles Zelmanovits 1976, läggs ner.

En månad innan VM i friidrott börjar i Moskva avslöjas att Tyson Gay, Asafa Powell och Sherone Simpson åkt fast för doping.

Cory Monteith, en av huvudrollsinnehavarna i Glee dör av en överdos.

Augusti
Snowden får asyl i Ryssland. Som hämnd ställer USAs president Obama in ett möte med Putin, han ska besöka Sverige istället.

Under VM i friidrott i Ryssland protesterar Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer mot landets antihomolagar genom att måla sina naglar i regnbågens färger. Protesten uppmärksammas i många utländska medier med den ryska stavhopperskan Jelena Isinbajevas fördömer tilltaget och uttalar sitt stöd för lagen.

En video visar vad som med största sannolikhet är en attack med kemiska vapen mot civila i Damaskus i Syrien. Enligt Läkare utan gränser skadades tusentals människor skadades och 350 människor dog. Rebellerna och regimen anklagar varandra för att ha använt kemiska stridsmedel.

Efter nya rapporter om misshandel och pennalism på Lundsberg beslutar Skolinspektionen att stänga skolan med omedelbar verkan och reaktionerna lät inte vänta på sig. Moderate riksdagsledamoten Maria Abrahamsson menade att stängningen var en följd av klasshat. Jantelagen var en annan orsak till stängningen. Eller nej, vänta. Stängningen av Lundsberg var ju bara ett sätt för staten att manifestera sin makt över minoriteter. Skolans rektor, Staffan Hörnberg, var till en början tyst om händelsen, eftersom han inte fanns på skolan utan var på ripjakt. Han fick sedan sparken.

Efter att en man misshandlat en höggravid trebarnsmor i slöja blev misshandlad på en parkering i stockholmsförorten Farsta startade hijabuppropet. Ett upprop som dock kritiseras för både exotifiering av muslimska kvinnor och för att vara ett hån mot kvinnoaktivister.

Arbetsförmedlingens styrelse meddelar att de inte har något förtroende för myndighetens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Hon vägrar dock att avgå utan meddelar istället att det är business as usual som gäller och att hon saknar förtroende för styrelsen. Från regeringen hördes inte ett ljud, vare sig från Fredrik Reinfeldt eller Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. När så Bermudez-Svankvist avgår, eller får sparken, är det svårt att få något annat svar från Engström än sammantagen bedömning, något Reinfeldt var nöjd med.

Mr Svensktoppen, Kent Finell avlider.

Norske skådespelaren Rolv Wesenlund, känd som Fleksnes, avlider.

September
Påven vill öppna kyrkan för homosexuella, kvinnor som genomgått abort och skilda. Målet är att katolska kyrkan ska bli mer öppen.

I Kenya utsätts ett affärscentrum för en terrorattack då män från den somaliska terrorgruppen al-Shabaabi stormade lyxgallerian Westgate i Nairobi. Över 50 människor dog i attacken.

DN avslöjar att Skånepolisen registrerar romer. I registret finns 4029 människor registrerade, över tusen av dem är barn, 52 av dem är två år gamla. Skånepolisens försvar till att det finns barn, ingifta, döda och människor som aldrig dömts eller varit misstänkta för något brott i registret är en släktfejd. Integrationsminister Erik Ullenhag bad å regeringens vägnar Sveriges romer om ursäkt. Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Thoralf Alfsson ansåg däremot att Skånepolisen har rätt att registrera människor efter etnicitet.

TV4 Nyheterna avslöjar att Migrationsminister Tobias Billström köpte 30 000 aktier i krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources kan han ha begått insiderbrott.

FN:s klimatrapport presenterades i Stockholm. Det rapporten säger är, kortfattat, att klimatförändringen är ett allvarligt hot mot mänskligheten och vi har orsakat den.

För första gången sedan 1979 har Irans och USAs presidenter direktkontakt då Rohani och Obama talade med varandra i telefon.

I en intervju säger Barillas vd Guido Barilla att att han aldrig skulle kunna tänka sig att låta ett homosexuellt par göra reklam för företaget eftersom pastaföretaget vänder sig till en klassisk familj och att han inte delar samma synsätt som homosexuella. Uttalandet leder till en bojkott av företaget så Guido Barilla gör en pudel och sa att han blivit missförstådd.

Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise bordas av en styrka från ryska kustbevakningen och 25 aktivister greps. Båten befann sig på internationellt och protesterade mot Gazproms oljeborrning.

Den moderate riksdagsmannen Jan Ericon säger i Debatt att jag har ju inte fått några större mängder mail i min mailbox från människor som tackar nej till en skattesänkning eller vill ha höjd skatt. Det leder till en mailstorm då människor mailar honom och tackar nej till fler skattesänkningar och till att gruppen Medelklassupproret bildas på facebook.

Mathias Lindholm, reporter på Sveriges Radio har fräckheten att fråga kungen om Madeleines graviditet och får ett hånfullt svar om att han (kungen) ska stänga ner butiken och att Madeleine nog flyttar till Island.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör en regeringsombildning. Biståndsminister Gunilla Carlsson slutar och ersätts av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson (M). Hon har ett förflutet som abortmotståndare i Ja till livet och har varit (eller är fortfarande, vi vet inte eftersom hon inte svarar) kritisk till homosexuellas rätt att gifta sig. För Svantesson räckte det intressant nog att säga att Jag kan inte svara på varför jag gick med i Livets ord eller varför jag valde att lämna, det är privat för att kritiken ska tystna. Tänk om det varit lika lätt för Omar Mustafa men det så klart, det ställs högre krav på socialdemokratiska partistyrelsemedlemmar än moderata statsråd.

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund avlider. Många människor uttryckte sin saknad och han hyllades för sin öppenhet om sin kamp mot cancern.

Oktober - December

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

lördag, december 28, 2013

Melodikrysset vecka 52 2013

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar! Jag hoppas att alla klarat sig igenom julens sammankomster och massätande.

Så här till årets sist Melodikryss slår jag till med hela tre införgissningar. Vad tror ni om Py på lodrätt fyra, Elvis på lodrätt 7 och E-type på vågrätt åtta?

Jo men det började ju bra och dåligt. Bra för att vi fick höra Helen Sjöholm sjunga Sommaren du fick, dåligt för att Eldemannen krossade en av mina införgissningar det första han gjorde.

Jo du, det är nog lättare att skriva Kärleksbrev i sanden när man är på en strand än när sanden ligger på en isig väg.

Jag hänger inte riktigt med i frågeställningarna idag men då är det bra att jag har löjlisarna. Storstaden som Melina Mercouri sjöng handlar om Aten.

När lillan kom till jorden
det var i maj, när göken gol
sa mamma att det lyste
av vårgrönt och av sol


Han är för elak Eldemannen. Artist med förnamn på två bokstäver, slutar på y men istället för att spela Py Bäckman får vi höra My Holmsten sjunga Var blev ni av ljuva drömmar!

Han har komponerat många vackra Astrid Lindren-låtar Georg Riedel.

2006 tävlade Rednex i Melodifestivalen med låten Mama, Take me home som jokrar. De tog sig vidare till finalen via andra chansen och slutade sexa.

Hm, jag har ju faktiskt inte sett ett endaste avsnitt av Borgen så jag kände inte igen signaturmelodin.

Så klart att den enda av mina införgissningar som var rätt var E-Type på vågrätt åtta och det var ju i Eldemannens favoritkrysskälla Så mycket bättre som han gjorde en egen version av Tomas Ledins Sommaren är kort. Fast i år har det ju varit sommar större delen av året.

Och se där, en till låt som framförts i samma TV-program, för Lasse Berghagens Teddybjörnen Fredriksson fräschades upp av September i första säsongen.

Direkt på det blir det en Björn till, efternamn Skifs med låten Step right up.

Hasse o tages Sov lilla Totte handlar om en hund.

Mmm, Innan jag kände dig med Melissa Horn, ett bra slut på Melodikrysset 2013.

Här blev jag den jag är
här kommer jag förbli
här har jag längtat bort
här har jag känt mig fri
här har jag blickat framåt
men ofta tittat ner
jag är nog inte det du drömmer om
men jag är det du ser


Har inte alla som varit med i Melodikrysset, och alla vi andra dessutom, ett påbrå?

Nåja. Nu är dagens kryss löst och inklickat. Tack alla som varit löjliga idag och i år. Vill ni så sörs vi 2014.


Facit i kortversion
L 7 Helen
V12 Sanden
L10 Aten
V 9 Lillan
L 5 Jorden
V 4 Maj
L 4 My
L 3 Riedel
V 6 Rednex
L 1 Borgen
V 1 Bättre
V 8 E-Type
L 2 Teddybjörn
V11 Björn
V 7 Hund
V13 Horn

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Ö-vik mot rasim och nazism

Välkommen till AntirasistBloggen



Idag har jag demonstrerat i Örnsköldsvik mot rasism och nazism. Vi var cirka 500 personer som trotsade decemberregnet för att gemensamt gick från Oscarsgallerian ner till torget för att visa alla rasister och nazister att nu är det nog. Och det kändes så jäkla bra. I Ö-vik, där det knappt går att få sittplatspubliken att klappa händerna för att heja på Modo, där tog sig alla dessa människor tid att faktiskt ge sig ut och manifestera mot rasism och nazism. Och det var just de begreppen som användes. Ingen fegade ut och sa främlingsfientlighet.

Då kliver Emil Källström, centerpartistisk riksdagsman från Örnsköldsvik, upp på scenen och säger att händelsen i Kärrtorp beror på att nazister och rasister är rädda och känner sig motarbetade. Hur man kan misslyckas så till den milda grad i sin analys är rätt imponerande. Däremot ska Emil ha en eloge för att han alls deltog i denna antirasistiska manifestation.

Tack och lov då för Linda Gidlund från Diskrimineringsbyrån i Uppsala. Hon visade med flera exempel att det faktiskt är precis tvärt om, att gränserna för vad som är ok att göra och säga har flyttats. Att när Agenda har frågeställningen Hur mycket invandring tål Sverige så har man köpt den rasistiska problemformuleringen. Eller när DN tar in en annons om "sanningen" om invandringen så gör de dessa lögner till legitima argument. Att det i dagens Sverige målas upp ett scenario av vi och dem där din rätt att finnas här beror på om du bidrar med något till samhället eller inte. Tack Lina för att du klargjorde hur det faktiskt är.

Tyvärr finns det många fler exempel.
Vi har en migrationsminister som talar om invandrare som volymer och volymproblem, som säger att de flesta som gömmer papperslösa inte är blonda och blåögda och därför är det inte bra att gömma papperslös.

Vi har en kulturminister som hugger in i en tårta förställande en naken svart kvinna och som sedan försvaras med att kulturen måste vara fri. Men när Jason Diakité i en låt sjunger om att slå Jimmie Åkesson gul och blå tas det bokstavligt och får konsekvensen att riksdagens talman inte närvarar när Diakité tar emot pris från 5i12-rörelsen för sitt antirasistiska arbete, för det är för kontroversiellt, etc. etc.

Men. Idag var vi alltså 500 människor som visade att nu är det nog, nu tar vi kampen mot rasism och nazism på arbetsplatsen, i skolan, i affären och vid valurnan.

Jag avslutar inlägget på samma sätt som dagens manifestation, med Michael Jacksons Man in the mirror.

I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change



Läs mer
Allehanda Allehanda
P4 Västernorrland Mittnytt

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

onsdag, december 25, 2013

2013 i backspegeln del två

Välkommen till ÅterblicksBloggen

Januari - Mars

April
Socialdemokraterna har kongress och Lena Mellin köper Annie Lööfs retorik rakt av och ifrågasätter hur S kan kalla sig ett feministiskt parti när man är emot att vårdföretag och friskolor ska få etablera sig i kommuner utan kommunen godkänner det. På kongressen valdes Omar Mutafa in i partistyrelsen. Strax därefter kom det fram uppgifter att Islamiska förbundet, där Mustafa var ordförande, bjudit in antisemiter och homofober till olika konferenser. Omar mustafa bad om ursäkt men den godtogs inte och inom en vecka lämnade han alla sina uppdrag inom partiet.

I samband med Boston Marathon sprängdes två bomber vid målgången. Bakom dådet låg två bröder, Dzjochar och Tamerlan Tsarnajev. Tamerlan dödades av poliser medan Dzjochar kunde gripas efter en enorm polisinsats. Tre människor dog i dådet.

Iran drabbades av en jordbävning som hade en magnitud på 7,8, den starkaste jordbävningen i landet på 40 år. Även Kina drabbades av en kraftig jordbävning, enligt USA:s geologiska institut (USGS) mätte den 6,6 på Richterskalan

SVT avslöjade att när ryska jakt- och bombplan övade vid Gotska Sandön 3-4 mil utanför svensk territorialgräns på långfredagsnatten fanns inga svenska JAS Gripenplan tillgängliga utan NATO-plan fick hoppa in och identifiera planen.

För första gången sedan 1978 blev Skellefteå AIK svenska mästare i ishockey. I finalen spelade SAIK mot Luleå och vann med 4-0 i matcher.

Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson och ordförande Tommy Jacobson meddelade att de avgår efter hot från supportrar. DIF-supportern Fredrik Reinfeldt kallade samma dag till en presskonferens vid vilken han sa att Det är ett stort nederlag när man inte tror att rättsväsendet finns där till stöd för en. Jag står här för att markera när man går över gränsen, och det gjorde man i dag.

Margereth Thacher, Storbritanniens tidigare premiärminister, avled efter en stroke.

Maj
I Husby blir det Upplopp efter att en 69-åring man skjutits till döds av polisen. Upploppen spred sig till andra förorter. Reinfeldt väntade någon dag med att hålla presskonferens. Regeringen och Sverigedemokraterna förklarade upploppen med etnicitet, övriga oppositionen förklarade upploppen med social utatthet och klass.

Danmark vann, som väntat ESC. Tävlade gjorde Emmelie de Forest med låten Only teardrops. Peace and love gick i konkurs. Två tjejer åtalas för att ha startat det konto på Instagram som orsakade det så kallade instagram-upploppet i Göteborg i December. Vincent Autin och Bruno Boileau blev det fösta homosexuella paret att vigas i Frankrike.

Sture Bergwall (Thomas Quick) frias från mordet på Marinus och Janni Stegehuis i Appojaure 1984.

Juni
SVT granskar kungahuset(!). När SVTs reporter konfronterar Carl Gustav med uppgifter om att hans renovering av slottet Stenhammar betalats av oss skattebetalare blir kungen upprörd och svär åt reportern.

I Turkiet blir det protester då det planeras att bygga ett shoppingcenter i Geziparken, en av Istanbuls få grönområden. Demonstranter träffas under två veckor på Taksimtorget. Premiärminsiter Recep Tayyip Erdogan kallar demonstranterna för terrorister då protesterna går från att handla om parken till att bli protester mot honom som ledare och det hela slutar med att polisen stormar torget.

Stora översvämningar i centrala Europa. Prinsessan Madeleine blir stoppad av polisen när hon kör med sin bil i bussfilen men hon slipper påföljd. Lika inför lagen någon?

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth måste skatta för drygt 160.000 kronor av de över 225.000 kronor som 2011 donerats till den rasistiska sajten Avpixlat via hans bankkonto. Hur det ser ut för 2012 är inte klart men av de donerade pengarna ska 70 00 förts över till ett av Ekeroths personliga konton.

Edward Snowden berättar i en intervju i The Guardian att han är källan bakom de uppgifter som gjort gällande att amerikanske myndigheter utför omfattande spaning mot privatpersoner, bland annat över sociala medier,

Kommunal tar ut busschaufförer i strejk, Fria moderata studentförbundet försöker agera strejkbrytare och lyckas samtidigt blockera bussar utanför Södersjukhuset i Stockholm.

Dom faller i Instagrammålet. Båda flickorna anses skyldiga och döms till ungdomsvård respektive 45 timmars ungdomstjänst.

I Ryssland röstas en ny lag igenom. Lagen innebär ett förbud mot propaganda för icke-traditionella sexuella relationer.

Åtal väcktes mot 19-årige Dzjochar Tsarnajev för inblandning i Bostonbomberna.

Simmerskan och musikalstjärnan Esther Williams dog.
Skådespelaren James Gandolfini, mest känd för sin roll som maffiabossen Tony Soprano i tv-serien The Sopranos, avlider.

Juli - September
Oktober - December

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

måndag, december 23, 2013

Nasty tomtedikt

Välkommen till TomteBloggen

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma.
Ulla ligger i enslig gård och har smekt sig själv i en timma.

Tomten smyger så tyst på tå
in till Ulla och tänker så
Hon är nog tämligen slapp
men detta får bli min julklapp.

Då märker tomten att just breve’, ligger maken Oskar sovande.
Tomten funderar Vad skall nu ske, det här verkar inte lovande.

Efter en stund han tar sitt beslut
han skall chansa och få sig ett skjut.

Han börjar så sakteliga,
att denna husmor bestiga

Ulla på rygg njuter så lätt, och börjar att stöna och tjuta.
Oskar vaknar med morgonspett och vill vara med och njuta.

Efter en akt på tre man hand
drömde de sött om vinterland.

Snön ligger vit på taken
Tomten är kladdig om baken.

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

söndag, december 22, 2013

2013 i backspegeln del ett

Välkommen till ÅterblicksBloggen

Januari
Efter 113 dagar tog NHL-lockouten slut.

Gisslandrama på Statoils gasanläggning i In Aménas i östra Algeriet. Dramat fick ett blodigt slut då anläggningen stormades. Ett 40-tal människor dog.

Tranarpsbron i norra Skåne inträffar en masskrock. Närmare 100 fordon var inblandade i krocken. En person dog och 46 skadades. Dålig sikt, halka och förare som inte anpassar hastighet och avstånd till väderleken tros vara orsaken till olyckan.

Stora nyheter om en städerska som snott ett tåg, kört med det på Saltsjöbanan och slutligen kraschat in i ett hus. När historien harvats runt i pressen ett tag visade det sig dock att städerskan inte alls stulit tåget (vad man nu ska med ett tåg till). Istället väckte åklagaren åtal för arbetsmiljöbrott.

Centerpartiet fick 3,2% av väljarstödet i SIFOs väljarundersökning. Det är partiets lägsta resultat någonsin i en SIFO-mätning.

Fryshusets grundare Anders Carlberg och förre VPK-ledaren Lars Werner avled

Februari
2009 köpte Vattenfall holländska Nuon för 97 miljarder. Uppgifter i SvD visar att tjänstemän på näringsdepartementets varnade för att det var runt 40 miljarder kronor för mycket. Maud Olofsson, dåvarande näringslivsminister var tveksam till affären men stoppade den inte utan menade att styrelsen var för köpet men varningarna om det kraftiga överpriset nådde aldrig styrelsen. Statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar svara på frågor om affären utan hänvisar allt ansvar till Maud Olofsson och Vattenfalls styrelse. Enligt TV4 blev samtliga partiledare informerad om affären. Även finansminister Anders Borg skyfflade över ansvaret för affären på Maud Olofsson och bolagsstyrelsen. I februari hade värdet på Nuon skrivits ner med 15 miljarder.

Hästkött dök upp lite varstans, även där det inte skulle vara, bland annat i Findus lasagne och IKEAs köttbullar. Kronprinsessan Victoria delade ut priset Årets homo till Jonas Gardell på QX Gaygala.

Den så kallade Junselevargen flyttades för fjärde gången. Efter 15 dagar hade hon vandrat tillbaka till sitt revir igen.

REVA-projektet, vars syfte är att effektivisera utvisningar, och den inre utlänningskontroll som blivit följden uppmärksammas och kritiseras. Det som fått människor att reagera är hur papperslösa eftersöks i bland annat Stockholms tunnelbana genom att människor med "utländskt utseende" stoppas och krävs på id-handlingar.

När migrationsminister Tobias Billström pratar om att minska antalet flyktingar som kommer till Sverige säger han saker som Därför måste vi diskutera volymerna och Där kan vi också prata om volymer och volymproblem. Fräscht.

Sture Bergwall (Thomas Quick) beviljas resning för för Appojaure-morden och Zelmanovits-mordet.

I ett uppmärksammat reportage synliggör Uppdrag granskning det näthat (egentligen kvinnohat) många kvinnor utsätts för. Men. Efter näthat kom nätkärlek.

I Nordkorea genomfördes den tredje provsprängningen av kärnvapen på sju år. Alliansens partiledarmöte i Maramö skulle bli en nytändning men det enda som tändes var korvgrillar. Sista februari avgick påven Benedictus XVI (Joseph Ratzinger) efter åtta år. Det är första gången sedan 1400-talet en påve avgår.

Körledaren och Polarprisvinnaren Eric Ericson avled.

Mars
Debatten om REVA fortsätter. Jonas Hassen Khemiri skriver ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask. Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda. Orden är migrationsminister Tobias Billströms och handlar om människor som gömmer papperslösa. Under samma intervju blev det även tydligt att migrationsministern inte har koll på den egna regeringens politik då han han säger Vi har ju valt, från regeringens sida, att inte inkludera gymnasieskolan. Det finns säkert de som tycker att man bör göra det. Men då blir den intressanta frågan: jaha, ska vi i nästa vända säga att högskoleutbildning och universitetsutbildning också ska tillkomma den här gruppen?. I regeringens proposition 2012/13:58 står det, barn som vistas i landet utan tillstånd ska ges i huvudsak samma rätt till utbildning i förskoleklass, grundskola och motsvarande skolformer samt gymnasieskola och gymnasiesärskola som barn som är bosatta i landet. Riksdagen klubbade förslaget i maj.

Det gick bra för Sverige i Skid-VM i Val di Fiemme med totalt sju medaljer. Mest omskrivet blev Johan Olssons guld på femmilen då han klarade det dittills omöjliga. Olsson och Dario Cologna gjorde ett ryck tidigt i masstartsloppet men Dario föll och Johan Olsson fick åka själv i nära 3,5 mil.

Jorge Mario Bergoglio från Argentina valdes till ny påve och tog namnet Fransicus I efter Franciskus av Assisi som värnade om de fattiga och om naturen.

Den ekonomiska krisen slår till på Cypern, bankonton frystes och bankerna höll stängt. Under en interpellationsdebatt i riksdagen ville oppositionen veta vem som visste vad i regeringen när statliga Vattenfall genomförde den kritiserade Nuonaffären men både Reinfeldt och Borg vägrade svara.

Robin Stjernberg vinner Melodifestivalen 2013 med låten You. Han är den första vinnaren som nått finalen via Andra chansen.

Hugo Chavez, Venezuelas president, avlider.

April - Juni
Juli - September
Oktober - December

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

lördag, december 21, 2013

Melodikrysset vecka 51 2013

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar.

Det är en krysslösare som är väldigt trötterötter som sitter vid spakarna idag. Jag är fortfarande lite sliten efter resan hem i torsdag men lite julmelodikryss ska nog få mig på banan igen. Eller vad tror ni? Och på tal om julmelodikryss, vad tror ni om Py i dagens kryss? Skulle funka i både lodrätt 1 och vågrätt 6.

Vilken fantastisk början på julmelodikrysset, Adams julsång (O helga natt) med Jussi Björling. Det är grejer det.

Men Eldemannen, det här var väl ändå en nödlösning att heta duga...
Jul, jul, strålande jul
glans över vita skogar,
himmelens kronor med gnistrande ljus
glimmande bågar i alla Guds hus
psalm, som är sjungen från tid till tid
eviga längtan till ljus och frid!
Jul, jul, strålande jul
glans över vita skogar!


Mary's boy child har nog aldrig låtit så mycket Lejonkungen som i Tom Jones tappning. Tom Jones kallas för Tjuren från Wales.

Hosianna Davids son
Välsignad vare han
Välsignad Davids son
som kommer i herrans namn

Hosianna i höjden
Hosianna, Hosianna
Välsignad Davids son
som kommer i herrans namn


Jo, men Rudolf med röda mulen är ju en ren.

Mmm, Have yourself a merry little christmas med Sarah Dawn Finer på sång och Nils Landgren på trombon. Jag ska för övrigt se Nils Landgen i sommar då han gästar Malena Ernmans konsert i Dalhalla.

Det är sannerligen inte fel med lite biblisk anknytning i ett julmelodikryss..s Låten vi hörde heter Little star of Bethlehem.

(I'll be home) with bells on med Dolly Parton och Kenny Rogers har bland annat gjorts av Kikki Danielsson och hette då Jag vill hem till julen.

We wish you a merry christmas, en sån där låt vi alltid gjorde i studentkören fast att vi inte gillade den.

Nej men, Christas time med Backstreet boys, det blir inte mycket smörigare än så.

Det är en ros utsprungen
Av Davids rot och stam,
Av fädren ren besjungen,
en ros i Juda land,
en blomma skär och blid,
mitt i den kalla vintern
i midnatts mörka tid


Om Bing Crosby gift sig med Chandler Bing hade han hetat Bing Bing. (sa jag att jag är trött) Ida sjöng denne Bing Bing Jingle bells.

Oíche Chiúin, eller Stilla natt på gaeliska om man så vill, med Enya känns som en helt ok avslutning på detta julmelodikryss.

Då var krysset både löst och inklickat då. Tack alla som var med idag. Önskar er alla en god jul, vi sörs om en vecka igen.

Facit i kortversion
V13 Jussi
L12 Jul
L13 Jul
L 8 Wales
V 9 Hosianna
V 7 Ren
L 5 Sarah
V10 Nils
L 3 Bethlehem
V14 Hem
V 6 We
V 3 Backstreet
L 2 Det
L 1 Är
L 4 Crosby
V11 Enya

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

torsdag, december 19, 2013

EFIT 19 december 2013

Välkommen till FotoBloggen

Årets näst sista EFIT infaller på en resdag, gissa vem som inte kan sova...

00 Jag ogillar att diska i allmänhet och bestick i synnerhet. Då blir det lätt så här...

01 Kan ju vara en idé att börja packa.

05 Några timmars sömn blev det. Resdag som det är blir det en liten frukost. En clemetin bara.

06 Tittar på Gomorron Sverige. De verkar lika trött som jag.

07 På väg till jobbet går jag förbi den här stora adventsljusstaken.

08 Skriver ut lite samhällsarbeten som kommit från Urkund.

09 Bjöd på lite choklad och julmust på terminens sista religionslektion.

10 På väg hem.

11 Tvingar i mig lite sallad.

12 Spelar lite spel (kan fortfrande sluta när jag vill).

13 Borde ta med en bok på att ha på bussen. Eller kanske lite zombieserie..? (det blev det senare)

14 Roar mig med att testa nagellack, det här var dock ingen höjdarfärg. Hur tänkte jag?

15 Får sms från den ömma modern. Än är det ett tag kvar till buss nummer ett går.

16 Nej men, kursinformation!

17 På buss nummer ett.

18 Kunde inte fota.

19 Framme i hufvudstaden och packar om lite, kudde ut, halsduk, mössa och vantar in.

20 På buss nummer två, boar in mig lite.

21 Till slut så får jag nätverket att fungera.

Fler bilder kommer vad det lider, andra som är med och fotar sin dag hittar du här. Nätverket på bussen är inte det stabilaste så svar på era kommentarer och besök i era bloggar får tyvärr vänta till imorgon.



Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

lördag, december 14, 2013

Melodikrysset vecka 50 2013

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjliga kryssvänner! Ni har väl inte missat årets upplaga av Musikhjälpen - För alla tjejers rätt att överleva sin graviditet. Om du ringer 099-52014 bidrar du inte bara med 50 kronor till kampen att minska mödradödligheten, du har dessutom chansen att vinna ett besök av Eldemannend!

Åh, signaturmelodin till John Blund, den är fin den.

Nej men, Mil efter mil med Totta Näslund. Vi kommer från samma ort han och jag, Köpmanholmen. Och jag som skrev om honom och Holmen Blues förra veckan.

Lite Sonya Hedenbratt på det är inte illa. Ett litet ställe heter i original Manhattan om jag inte missminner mig.

Jan Malmsjö sjöng Kyssande vind av Hjalmar Gullberg.
Han kom som en vind.
Vad bryr sig vinden om förbud?
Han kysste din kind,
han kysste allt blod i din hud.
Det borde ha stannat därvid:
du var ju en annans, blott lånad
en kväll i syrenernas tid
och gullregnets månad
.

Den där radiosignaturen kände jag igen, det var ju Efter tre som lär sådär.

Höga kusten med Tomas Ledin och dit ska jag ju snart. Tomas som för övrigt är med i fina Jag är Jason, antar att det har med Özz Nûjens text om Jason Diakités tal häromsistens.

skimrande var aldrig havet
Och stranden aldrig så befriande,
Fälten, ängarna och träden, aldrig så vackra
Och blommorna aldrig så ljuvligt doftande
Som när du gick vid min sida
Mot solnedgången, aftonen den underbara,
Då dina lockar dolde mig för världen,
Medan du dränkte alla mina sorger,
Älskling,
I din första kyss


Från första kyssen till den sista... One last kiss med Pink.

låten Cheek to cheek kommer från filmen Top Hat med bland andra Fred Astaire.

Cirkus Finemang var med i filmen Nu är pappa trött igen.

Sedan var det Moa Lignell som sjöng Whatever they do.

Lite kul att svaret till En sång en gång för längesen (Green green grass of home) går in in Jan (Malmsjö) eftersom han gjort sången i den svenska versionen.

Så var krysset både löst och inklickat då. Tack alla som var med idag. Nästa vecka blir det julmelodikryss, vi sörs då!

Facit i kortversion
L11 John
L13 Blund
V12 Totta
V14 Näslund
L 2 Manhattan
V 8 Hjalmar
V11 Jan
L 4 Efter
L 7 Tre
V 1 Tomas Ledin
L 3 Så
V 6 Pink
L 1 Top Hat
L 5 Igen
L 9 Moa
L10 En


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

söndag, december 08, 2013

EFIT 8 december 2013

Välkommen till FotoBloggen

Söndag 8 december, andra advent och en dag att ta ett foto i timmen.

00 Hamnade framför en film, som inte är speciellt bra. (Vi får lära oss att om den ena i ett par som ska gifta sig är egocentrisk är det helt ok för den andra att vara otrogen)

01 Filmen är slut men jag har inte somnat än.

07 Tro att mitt vardagsrumsfönster ligger åt fel håll. Morgonhimlen verkar vara fantastiskt vacker.

08 Lägger upp min länk på EIFT-sidan och tittar in hos andra EFIT:are.

09 Blir otroligt frustrerad på Järbos mönster till fuskpolon jag stickar till Sticka och skicka IV. Pratar med Den ömma modern mönstret och inte heller hon förstår allt de menar. De som skrivit verkar förutsätta att den som läser mönstret kan läsa tankar eller något sådant för det känns som att de hoppat över en del text.

10 Har intagit viloläge och tittar på Vinterstudion.

11 Går igenom saker i kontoret/sovrummet och plockar ihop lite grejer att ta med till jobbet imorgon.

12 Tittar på skidor, herrstafetten. Och det gick ju bra, Sverige blev tredje nation...

13 Hade tänkt gå till affären men efter en titt ut genom fönstret bestämmer jag mig för att hålla mig inomhus idag.

14 Fortsatte i kontoret/sovrummet. Hittade lite undervisningsgrejer jag inte har användning för längre.

15 Intar lite näring och magen protesterade inte. Kanske för att jag spädde ut den.

16 Efter allt plock med papper och pärmar behövs det dammsugas.

17 Tar ett bad och testar en sån där badoljekula. Den tog gott om tid på sig att lösa upp.

18 Har fått svar från en organisation om att ta emot stickade kläder. Tyvärr ville de bara ha tröjor och det kan vi inte sticka :-/

19 Har satt upp gardiner och en adventsstjärna. Synd bara att den slocknade precis när jag skulle ta kortet.

Fler bilder kom inte under kvällen, jag var för trött helt enkelt. Bilder på andras söndag hittar du här.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

lördag, december 07, 2013

Melodikrysset vecka 49 2013

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar! Vecka 49, käre värld. Snart är det åter dags för årets julmelodikryss och då borde väl Py Bäckman vara med, även om hon borde vara med redan idag på lodrätt 5.

Annars då? JO då, här i Norrköping har så den fösta snön fallit. Det kom lite puder under gårdagen och det ligger faktiskt kvar fortfarande. Tack och lov har Sven hållit sig borta.

Fegade han inte ut där lite Eldemannen? Det hade varit roligare om han spelat Eddie Meduzas Evert med ett pip när namnet nämns.

Undra sa flundran om Måns Zelmerlöv gillar Änglanhund lika mycket på finska som på svenska? Och visst tror jag att man får ta hunden med sig in i himlen.

Från en allsångsledare till en annan för det är ju Lasse Berghagen som skrivit En kväll i juni som börjar
Ja det va' en kväll i juni
då när sommarn e' som bäst
hon dansade för morfar
som hon gillar allra mest

------
Jahaja, jag tyckte att Eldemannen sa första ordet i låten.
------

Musiken till Sankta lucias stackar öden var komponerad av Offenbach, som alltså får vara med den här veckan också... Enligt löjlisen Gillis kom musiken från Berget Ida ur Sköna Helena.

Sånt här ska man väl inte erkänna, men jag har inte sett ett enda avsnitt av Bron. Vet inte varför, det har bara inte blivit av.

Med en enkel tulipan
på bemärkelsedan
vi har den äran
vi har den äran
att gratulera

Så, grattis på lodrätt fyra alltså.

En svens rockklassiker, jo det kan man nog säga att Roffe Wikström är. Jag har faktiskt hört honom live en gång, under Holmen Blues i Köpmanholmen då han var Totta Näslunds gäst. Allt är gjort av plåt, där ser man.

Så blev det lite Elvis idag ändå om än inte i den form vi hade önskat. Låten heter A fool such as I.

Åh, Prayer for the Weekend med The Ark. Gillart.

Världen är så storstor
Lasse Lasse liten
.

Se där, nu blev det lite färjesvans med Alexander Rybak igen.

Underlaget när Räven raskar över isen är isen.

Nja, det var en mjäkig version av Willkommen från Fred Ebbs Cabaret Ute Lemper bjöd på. Tacka vet jag HippHipps version...

Då var dagens kryss löst och inklickat, tack alla som var med idag. Förhoppningsvis blire något att äta nu.

Facit i kortversion
V 8 Evert
L 3 Hunden
V 1 Berghagen
V 7 En
L 5 Nyheter
V 6 Offenbach
L 1 Bron
L 4 Grattis
L 2 Roffe
V13 As
L 9 Stor
V11 The
L13 Ark
V14 Rybak
V10 Isen
L12 Ebb

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak