måndag, juli 28, 2014

Oförtjänt bonus

Välkommen till BonusBloggen

Ibland får man saker fast man egentligen inte har gjort något för dem. Som när vänner sår och tar hand om diverse grönsaker på sin gård och bara för att de inte är hemma precis när tomaterna mognar blir det _jag_ som får glädjen att njuta av dem. Och sockerärtorna. Och en liten morot. När det gäller moroten följde jag bara ena barnets exempel och tog upp en för att se om morötterna var stora nog för att dras upp men jag kommer inte dra upp en om dagen...

Men men. Lyxigt är det i vilket fall, om än oförtjänt, att ha goda hemmaodlade grönsaker att äta på utan att själv varken ha lagt ner minsta krona eller arbete på dem.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

lördag, juli 26, 2014

Melodikrysset vecka 30 2014

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar, överlever ni i värmen? Själv håller jag på att krevera. Tack och lov för bordsfläkten jag k öpte förra sommaren.

Dagens kryss då? Det finns flera chanser till både Py och Bäckman i dagens kryss så vem vet, det är kanske idag det händer.

Tommy Körberg får inleda melodikrysset idag också. Jag ser en hövding från Ronja Rövardotter som Astrid Lindgren skrivit. Men jag vet inte om jag skulle kalla filmen en barnfilm. När den kom på bio var jag för liten för att få se den men jag fick se den ändå eftersom Den ömma modern var med. När vildvittrorna flög över Ronja och Birk ropade jag högt, så hela biosalongen hörde, Det är bara tanter som är utklädda, jag ser deras bröst.

Fredmans epistel N:o 82 är mer känd under namnet Vila vid denna källa.

Välkommen in med Veronica Maggio, som jag ju såg live på Bråvalla för en månad sedan.

Två bokstäver, slutar på y. Kunde ha varit Py men blev istället my som i My way.

Se där, Öppna din dörr med Tommy Nilsson, långt innan debaclet med chokladnamnbyte och reklam för byggvaruhus.

Bara en enda ros på ett evigt klänge
så är livet
trist varar länge
men underbart är kort
alldeles för kort


Har för mig att vi brukade sjunga Tänk om jag hade en liten liten apa som uppvärmning i skolkören, visste inte då att det var en riktig låt.

Kan inte påstå att dragspel är mitt favoritinstrument men det är ändå något speciellt med kombinationen dragspel, sommar och Kom i min famn.

Det har varit ganska tyst om Björn och Bennys musikal Hjälp sökes. Sjöng Stackars Axelsson gjorde Johan Ulveson, Kristina Lugn har skrivit själva pjäsen (så klart att Björn och Benny ska vara med idag också).

Ta mig till havet, en riktig sommarklassiker.

En gissning som gick in, för visst var det Anna Books ABC som Eldemannen delade upp till vågrätt elva. Anna Book tävlade med den låten i Melodifestivalen 1986 och nio år senare tävlade Jan Johansen med Se på mig som han dessutom vann med.

Eldemannen verkar vara på Frank Sinatra-humör idag. Först My way och nu I've got you under my skin. Själv gillar jag Neneh Cherrys version bättre.

Så var dagens kryss löst och inklickat. Tack alla som var med idag, håll er avkylda så sörs vi om en vecka igen.

Facit i kortversion
V 8 Ronja
L 9 Astrid
V16 Vid
L 2 Veronica
L 5 Maggio
V 5 My
L 4 Nilsson
V 6 Dörr
L 1 Underbart
V12 Tänk
V14 Om
L13 Kom
V 1 Ulveson
V 7 Lugn
V15 Ta
V11 ABC
L 3 Se
V10 Skin


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

fredag, juli 25, 2014

Herrgårdsparken Köpmanholmen

Välkommen till ParkBloggen

Samtidigt som jag skulle ha gått omkring på Bråvalla festivalens sista dag var det invigning av Herrgårdsparken hemhemma i Köpmanholmen. Sista dagen hemma kom vi oss iväg till parken och vi var inte de enda som var där, jag tror faktiskt inte att jag sett så många på samma område i Köpmanholmen sedan sista gången jag var på Holmen Blues 2005.

Det är en fantastiskt park och jag ser fram mot att gå i den igen nästa sommar, när blommor, buskar och träd har etablerat sig.

Herrgårdsbryggan är bara en av många vackra platser där kvinna kan grilla eller ta sig en fika, det kommer jag definitiv göra nästa sommar.

Runt om i hela parken finns det konstverk, jag gissar att några av dem är permanenta medan andra inte är det.

Tyvärr såg vi inte Plupp under vår promenad, den här bilden har Den ömma modern tagit vid ett senare tillfälle. Var det något jag saknade så var det en karta över parken där konstverken är markerade. Jag ville veta mer om varje verk, vem som gjort dem, historien bakom.


Läs mer
Sarah Dawn Finer i Köpmanholmen
Herrgårdsparken har blivit en kulturoas

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

måndag, juli 21, 2014

Vad skulle du göra om ditt land var ockuperat?

Välkommen till OckupationsBloggen

Imorgon är det två veckor sedan Israel började sin offensiv i Gaza. Sedan dess har minst 566 palestinier dödats. Tidigare idag var dödssiffran 425 människor, av dessa var 112 var barn, 41 kvinnor och 25 åldringar. 3 350 människor har skadats och över 80 000 är på flykt i Gaza.

Här i väst har det varit märkbart tyst från ledarna. För fyra dagar sedan (då hade alltså stridigheterna i Gaza hållit på i över en vecka) beslutade EU:s ledare på ett toppmöte att utöka sanktionerna mot Ryssland på grund av krisen i Ukraina. Om Israel var det tyst.

Fredrik Reinfeldt har gjort ett uttalande som ingen har sett. Det är ett uttalande på tre (3!) korta rader. När Djurgårdens fotbollstränare avgick förra våren kallade statsministern till presskonferens även om han idag säger att det inte var någon presskonferens.

Stefan Löfven skrev i en nu borttagen statusuppdatering på Facebook att Israel har rätt att försvara sig. Lawen Redar har skrivit ett bra svar på det otroligt dumma uttalandet, läs det.

Men det här med Israels rätt att försvara sig är något som går igen i del flesta uttalanden som görs. Gaza är ockuperat av Israel. Har inte ett ockuperat folk rätt att försvara sig? Hade inte norrmännen, danskarna och fransmännen rätt att försvara sig med de medel de hade när deras länder ockuperades av Tyskland? Är inte vi idag tacksamma över att polska motståndsmän startade Warszawaupproret 1944?

I Gaza blir bostadshus, sjukhus, ambulanser beskjuts av Israel. Barn som spelar fotboll på stranden blir dödade av israelisk militär. Är det att försvara sig? Det går inte att ta sig därifrån för gränserna är stängda av Israel och Egypten.

Bara för att jämföra lite. I Stockholms tätort bor 1,373 miljoner människor på en yta av 382 km². I Gazaremsan bor 1,816 miljoner människor på en 360 km² stor yta. Tänk dig att Stockholm blir bombarderad sönder och samman. Det spelar ingen roll om du är civil eller skadad, du blir beskjuten i vilket fall? Alla vägar till och från Stockholm skulle stängas av så när bomberna faller har du ingenstans att ta vägen. Hur skulle det då kännas om omvärlden bara stod och såg på och sa att de som beskjuter dig, din familj, dina vänner, grannar, arbetskamrater, har rätt att avfyra raketer mot ett folk som inte har någonstans att ta vägen, för de har rätt att försvara sig?

Skulle du acceptera det, eller skulle du göra motstånd?

Läs mer
10 israeliska människorättsorganisationer om IDF:s krigsförbrytelser.
Jag hör skriken från barn som är rädda för attacker
Israel-Gaza conflict: The myth of Hamas’s human shields
Läkare utan gränser Israel måste upphöra med bombning av civila
Anne Ramberg Katastrofen i Palestina – om nödvändigheten att säga ifrån
Israel using flechette shells in Gaza
An eyewitness account of the attack that killed four children on Gaza beach
Ett telefonsamtal, sen kom bomben
De som dödar barn är inte soldater
Life in Gaza explained (Video)

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

lördag, juli 19, 2014

Melodikrysset vecka 29 2014

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar!

Jag hoppas att veckan har varit bra. Förra lördagen hade jag glädjen att få lyssna på Malena Ernman i Dalhalla, om ni vill se hur det var kan ni titta här.

Dagens kryss då? Jo jag funderar lite på vad vågrätt sex ska bi men kommer inte på något och så håller jag, så klart, tummarna för Py på vågrätt 11.

Undrar vilket Sunnansjö. Det finns ju några att välja på.

Eldemannen. Det här är ondskefullt. Spela Py Bäckmans fina Stad i ljus som Tommy Körberg sjöng i Melodifestivalen 1988 och så får hon inte vara svaret.

I La cage aux folles, som för övrigt var med för någon vecka sedan, är Vår bästa tid är nu, en av Jan Malmsjös paradlåtar, med så vi skriver in tiden på lodrätt tre.

Nej men, Iron Maiden med Children of the damned. Jag har ju faktiskt sett Iron Maiden live på Bråvalla. Det var mäktigt det.

In the mood, eller Inte mod som vi sjöng i studentkören.

Den är fin, Lillebror Söderlundhs och Nils Ferlins Får jag lämna några blommor även när Ove Engström sjunger den.

En favorit i kryssrepris, Magnus Ugglas Jag mår illa.

Och där kom en nostalgitripp igen. Barbie girl med Aqua är måhända inte den bästa låten som någonsin skrivits men jag gillar den. Kanske för att den släpptes precis innan studenten.

Hon skrev fina låttexter Tove Jansson. Höstvisa är en av dem men jag får alltid för mig att den heter Skynda att älska.

Åh, den är fantastisk Conchita Wursts Rise like a phoenix, texten får mig nästan att gråta varje gång. Conchita Wurst tävlade och vann för Österrike när ESC avgjordes i Danmark tidigare i år.

Det går inte att ta miste på Zarah Leanders röst. Och tyska är ju aldrig fel.

Du ska inte tro det blir sommar
ifall inte nån sätter fart
på sommarn och gör lite somrigt
då kommer blommorna snart
Jag gör så att blommorna blommar
jag gör hela kohagen grön
och nu så har sommaren kommit
för jag har just tagit bort snön


När Lena Ph tävlade i Eurovision Song Contest 2004 sjöng hon på engelska och bidraget hette It hurts men på svenska hette låten, som nog alla vet, Det gör ont.

Så var dagens kryss löst och inklickat och Py Bäckman fick både vara med och inte vara med idag. Så kan det gå. Tack alla som var med idag. Ta hand om er så sörs vi om en vecka ingen.

Facit i kortversion
V 6 Stad i ljus
L 3 Tiden
V 7 Iron
V 9 Maiden
V11 In
V13 The
L 9 Mood
V12 Ove
L 4 Illa
L 5 Aqua
V 1 Höstvisa
L 2 Österrike
V14 Leander
L 8 Inte
L10 Det

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

söndag, juli 13, 2014

EFIT 13 juli 2014

Välkommen till FotoBloggen

Idag är det EFIT (Ett foto i timmen) och den här gången ska jag lyckas vara med hela dagen, ingen värk så långt ögat når.

Kl. 00 Har sorterat bland bilderna jag tog på Malena Ernmans konsert i Dalhalla. 63 blev kvar men hade fotat närmare 400...

Kl 01 Jag blev så i gasen av Lill Lindfors medverkan i Dalhalla att jag funderar på att gå på konsert med henne senare i sommar. Om jag bara får någon att följa med.

Kl. 08 Hämtar bilen som tillbringat natten utanför bommarna eftersom vi kom tillbaka från Dallhalla efter stängning.

Kl. 09 Frukost och liten planering av hemfärden.

Kl. 10 Spanar in kartan en gång till för att se vilken väg det var jag skulle köra.

Kl. 11 I Styggforsen (Eller Skamforsen och Fulforsen som mamma sa några gånger då hon inte kom ihåg det rätta namnet).

Kl. 12 Vi är kvar i Styggforsen och för att äta lunch.

Kl. 13 Vi har tagit oss till Nittsjö där vi både tittade på och köpte keramik.

Kl. 14 Sedan Melodifestivalen var i Leksand 2009 och artisterna fick rosa träskor med kurbits på har jag velat ha ett par. Förstår ni då hur ledsamt det är när jag inte kan ha ett par rosa träskor när jag nu har möjligheten att köpa ett par??? Dammodellerna (bara en sån sak) var för smala över fotryggen för min del så det fick bli en annan modell. Men men. Jag fick i alla fall med mig ett par snygga träskor från Nusnäs, även om de inte var rosa...

Kl. 15 Vi såg väldigt många människor iklädda folkdräkt under våra tre dagar i Dalarna, så även denna söndag.

Kl. 16 På Zornmuseet i Mora. Tyvärr kom vi för sent för att kunna besöka Zorngården. Det får bli nästa gång.

Kl. 17 Det var inte bara folkdräkter vi såg många av utan även bilar modell cruising. Den här var dock den helt klart mest slitna bilen vi såg.

Kl. 18 Det ni ser på bilden är den kycklingburgare jag fick att äta på Centralgrillen och Pizzerian i Orsa. Den var bränd, torr och seg, påminde om en gammal skosula. Vi var de tredje gästerna som klagade på kycklingburgaren (som kostade 70 kronor!). Tror ni jag fick pengarna tillbaka? Icke.

Kl. 19 Vi är i närheten av Koppångens naturreservat och jag blir väldigt sugen på att sjunga Py Bäckmans fina låt. Eller i alla fall besöka den där trygga gamla kyrkan.

Kl. 20 Glasspaus i Färilla. Jag hoppar glassen och äter några bilar istället.

Kl. 21 Så här ser det ut när man kommer in i Ljusdal.

Kl. 22 Vi har hunnit till Gnarp och hämtat några chokladpraliner från Dark Passion.

Kl. 23 Nu är ju inte jag något fotbollsfan och detta VM i Brasilien har jag varit väldig kritisk mot. Men det finns inte så mycket annat att lyssna på på radion denna kväll.


Det var alla mina bilder för den här gången. Resan tog ytterligare någon timme, i ösregn och härliga blixtar, innan vi var hemma. Vill du kika in hos de andra som fotar sin dag? Då ska du klicka här.

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Malena Ernman på Dalhalla

Välkommen till KonsertBloggen

Så var den då äntligen kommen denna dag som jag väntat på sedan mitten av december. Malena Ernmans konsert på Dalhalla. Det var precis så bra som jag hade hoppats. Dalhalla. Vilket fantastiskt ställe.


För vår del började det med VIP entré (jo jo) och trerätters middag. Lax- och skaldjurstartar, Oxfilé från dalagård med tryffelsky och dagens primörer Hallon och chokladdessert. Det var verkligen oäckligt.

När själva konserten sedan börjar med Puccinis O mio babbino caro, då kan det inte hjälpas att det nästan kom en tår (säckpipan till trots).

Årets gästartister var Lill Lindfors och Nisse Landgren. Ja, och så Linnea (tror jag det var hon hette) som var en riktig hejar på trumpet. Tyvärr lyckades jag inte fånga henne på bild.

Självklart avslutades Malena konserten med att ta sig ett dopp. En badkruka som jag fryser bara av att se den här bilden.

Ni som ska se konserten imorgon. Grattis. Ni som inte fick tag på några biljetter. Jag lider med er. Det var fantastisk och varierande musik, underbar sång och både Lill och Malena är så naturligt roliga att hälften vore nog.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

lördag, juli 12, 2014

Melodikrysset vecka 28 2014

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar!

Idag sitter jag på Siljansbadets camping i Rättvik och löser krysset och ikväll ska jag lyssna på Malena Ernman i Dalhalla. Det kommer med andra ord bli en helt förträfflig lördag det här! Vad har ni för lördagsplaner?

Jo, det är lite si och så med uppkopplingen så om jag verkar försvinna mellan varven vet ni vad det beror på.

Vilken början med Summer night från Grease. Storsyrran och jag brukade plåga alla som kom och hälsade på med att mima till nästan alla låtar från Greace. Att folk ändå fortsatte att komma...

Igår hade vi en stor och vacker måne som lyste utanför fönstret, vi skulle kanske ha spelat Glenn Millers Moonlight serenade för den.

I vanliga fall brukar det vara Marie Fredriksson som sjunger Listen to your heart. Per Gessle sjunger ju inte dåligt men han är ingen Marie.

Jag har bara sett de två första filmerna om Änglagård men tog ändå att musiken kom från någon av filmerna om Änglagård. Då har man gjort ett bra jobb som kompositör. Den aktuella filmer heter Änglagård andraa sommaren.

Bamses skapare heter Rune Andreasson. Ni har väl läst hans brev från 1988, so tyvärr är lika aktuellt idag.

Har för mig att Små nära ting är skriven på norska i original.

Alltid när jag hör Någonting att äta, någonting att dricka tänker jag på Sune Mangs, har för mig att han sjöng den i Söderkåkar.

De sista ljuva åren handlar om ett antal år.

I sitt svenska dansbandsoriginal heter Mi guitarra Min gitarr.

Jag är lite osäker men tror att den där revylåten var Gråt inte Anne-Marie och det var väl Ernst Rolf som sjöng den.

Den är himla fin Ted Gärdestads Öppna din himmel, även när Darin sjunger den.

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill
jorden vi ärvde och lunden den gröna
vildrosor och blåsippor och lindblommor och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna!


Då var dagens kryss löst och inklickat. Tack alla som var med idag. Ta hand om er så sörs vi om en vecka igen. Nu blire att turista i Dalarna. Förhoppningsvis blir det ett besök i Karlfeldtsgården.


Facit i kortversion
L 2 Grease
V 6 Glenn Miller
L 5 Per
L 1 Änglagård
L 8 Andra
V 7 Sommaren
V 9 Rune
V12 Nära
L13 Äta
V10 År
L11 Min
L 3 Anne-Marie
L 4 Rolf
V14 Darin
V 1 Änglamark


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

fredag, juli 11, 2014

Kyrkbesök i Mo kyrka

Välkommen till KyrkoBloggen

Idag har jag sett den snyggaste altarmålningen någonsin. Den finns i Mo kyrka och är målad av Uno Vallman.

Jag gillar att besöka kyrkor när jag är på resande fot, vare sig det är en kyrka i Sverige eller om jag som av en händelse råkar befinna mig i något annat land. Mo kyrka hade jag kunnat stanna länge länge i bara för att studera minsta detalj av altartavlan. Besök kyrkan om du har vägarna förbi.

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Agnes i Örnsköldsvik

Välkommen till AgnesBloggen

Det blir en hel del musik för mig den här sommaren och jag klagar verkligen inte över det.

I måndags gästade Agnes Örnsköldsvik för årets 7/7 konsert arrangerad för sjunde året i rad av Tidningen 7. Tyvärr blev det en rätt kort konsert men med tanke på att Agnes inte hade någon röst på morgonen och först tänkte ställa in helt var jag nöjde med de låtar vi fick och hon gav verkligen järnet.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

lördag, juli 05, 2014

Melodikrysset vecka 27 2014

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar!

Igår kom sommaren till Ö-vik, där jag är just nu. Över 20 reder varmt hade vi. Här uppe blommar fortfarande syrenerna, även om de sjunger på sista versen. Redan nu vill jag säga att nästa lördag är jag i Dalarna så håll tummarna för att mammas padda fungerar då så jag kan vara med och lösa krysset. Oavsett kommer det att finnas ett kryssinlägg för er att kommentera i.

Då kör vi då!

Det var Edvard Persson som sjöng Min lilla hatt.

Så klart att det ska vara lite ABBA i Melodikrysset och varför inte lite I do, I do, I do, I do så här i sommarbröllopstider.

Oj, där tog Kylie Minogue och Enrique Iglesias autotune till nya nivåer i Beautiful.

Varför, VARFÖR ska man hålla på och dansbandsfiera Carmen? Varför???

Åh, nostalgi i kvadrat när Eldemannen spelar Chicago med If you leave me now. Smörigt så det förslår men nostalgi är nostalgi.

Idag blev det Rumba i Balders hage istället för i engelska parken.

En rätt bra remix av Call my name med Tove Styrke.

Vet ni vad, nu är det nästan så jag sitter här och gråter. Jag älskade Nord och syd när jag var liten. Min bästa kompis och jag brukade leka Nord och syd, jag var alltid Orry och Madeline, hon George och Constance.

Någon som inte kunde att det var We are the champions med Queen?

Får man förstöra Ted Gärdestads fina Jag vill ha en egen måne på det där viset?

Det ordnar sig alltid (om man tar det som det kommer) skrevs av Fred Winter.

Sista melodin för dagen kom från Galenskaparna och After Shaves film Leif och heter Rotums kanoner och krut.

Då var dagens kryss löst och inklickat. Tack alla som var med idag, ta hand om er och håll tummarna att det fungerar med paddan så sörs vi nästa lördag igen.

Facit i kortversion
V13 Edvard
L14 Do
L 4 Enrique
V 3 Carmen
L 3 Chicago
V 8 Hage
V12 Tove
L 2 Styrke
L11 Nord
V 6 Syd
V10 Queen
V 5 Ted
L 9 Egen
V 7 Winter
L 1 Krut


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak