Välkommen till ÅldringsBloggen
Ibland undrar jag om de som bestämmer hur saker och ting ska vara verkligen tänker innan de fattar alla sina beslut.
Från och med 15 juni, igår alltså, är det inte längre hindra dementa personer att lämna det boende de bor på. Vill den demente gå ut mitt i natten ska den få göra det.
Då undrar jag vem som ska ha ansvaret för de dementas säkerhet? Nästa gång en dement irrar ut sig i skogen eller hamnar i trafiken utan att kunna säga vart han eller hon bor, vem har ansvaret då? Vem ska stå till svars nästa gång en dement försvinner och hittas död?
Låsta ytterdörrar och kodlås på våra boenden finns inte till för att ävlas med de som bor där, de finns där för att personalen ska ha bättre koll på vart alla befinner sig. Fortfarande har man en hel avdelning att hålla koll.
Jag har jobbat på demensboenden och det hände att de som bodde där gick in i fel rum så när man skulle hämta för mat eller mediciner var det bara att leta igenom tretton lägenheter, tvättstuga, samlingsrum och olåsta förråd men vi visste att den som saknades fanns i huset, på avdelningen. Att i ett sånt läge dessutom behöva oroa sig för att den demente kan ha tagit sig ut ur huset och befinner sig på gatan eller i skogen, det hade varit allt annat än kul.
Det här beslutet kommer att öka stressen för vårdpersonalen, en yrkesgrupp som redan har det väldigt stressigt.
Läs mer
Socialstyrelsen Expressen Sveriges radio SvD Aftonbladet
FRA:are – download torrent Piracy Jihad Jane
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak
Låter inte klokt! Det är ju inte direkt ett normalt scenario att någon med demens går ut en sväng och hittar tillbaka. Ska man hänga en adresslapp runt halsen på samtliga eller skriva ett telefonnummer på armen som man brukar göra med små barn? Man blir mörkrädd...
SvaraRaderaAndelieb
SvaraRaderaVi får ta oss för pannan.
Adresslappar kommer man nog inte få hänga runt halsen, för då bryter man mot tystnadsplikten eftersom man "röjer" att personen i fråga bor på ett boende...
Gps?
SvaraRaderaAndelieb
SvaraRaderaJa, där sa (skrev) du något. Vi kan sätta in dåna där chip i nacken p gamlingarna som man sätter på husdjur. Det blir bra.
Sedan kan man spara in lite mer på personalen och hyra in securitas eller några till att spåra hejvilt över stan...kommunen....länet....landet...ja, det blir supersmidigt.
SvaraRaderaAndelieb
SvaraRaderaDu borde söka jobb hos socialstyrelsen!
Om något medmänskligt, förnuftigt och vettigt finns kvar i organisationen blir jag inte anställd på de idéerna iaf ;-)
SvaraRaderaAndelieb
SvaraRaderaNågot sånt finns garanterat inte kvar så då är du snudd på garanterad ett jobb där om du tar upp dina vaktbolags- och gps-förslag.
Läste gäsp, där det stod gps :-)
SvaraRaderaElisabeth
Ingen brist på idéer här märker jag :)
SvaraRaderadet kommer inte bara att öka stressen. Många människor kommer att dö helt enkelt. Det är så mycket som anses vara tvångsåtgärder att det inte går att säkerställa deras säkerhet på andra sätt heller. Vi har ett boende som ligger precis intill en järnväg. Tänk själv. Dementa kan vara snabba, mycket snabba.. de kan ibland ta sig ut fast det är låst. Hur blir det nu? Jag pratade med vår MAS igår och i sommar ska jag hjälpa till att genomföra alla nödvändiga riskanalyser. kommer skriva sådana på löpande band...
SvaraRaderaAnonyma Elisabeth
SvaraRaderaDet hade också kunnat vara en spännande lösning, föra ingäspningar i nacken på folk...
Micke
Nej det är det verkligen inte. Hoppas att den där från Regeringskansliet som var här i går kommer tillbaka och ser våra fantastiska förslag.
Skoggie
Det är ju fantastiskt att du ska behöva sitta och göra en massa riskanalyser istället för att lägga tid på att träffa de boende och deras anhöriga. Administration administration...