Sidor

tisdag, november 01, 2011

Att se men inget göra

Välkommen till BarnBloggen

I våras kom Patrik Sjöbergs biografi Det du inte såg, där han berättar att hans tränare Viljo Nousiainen förgrep sig sexuellt på honom och andra pojkar han tränade.

Nu har förre förbundskaptenen i friidrott Ulf Karlsson gått ut och berättat följande för Nyheterna Värmland: Jag har alltså varit ögonvittnet till hur tränare i ganska hög medelålder har, om inte förgripit sig men grovhånglat uppenbarligen med 12- 13-åriga tjejer och så där ute på tävlingar. Man är inte tillräckligt stark för att gå fram i en sån situation själv och agera.

Här har vi alltså en ledare som HAR sett övergrepp, för det behöver inte handla om regelrätta samlag för att handla om sexuella övergrepp, utan att göra något. För att man är inte tillräckligt stark för att gå fram i en sån situation själv och agera.

Ursäkta mig, men vilket jäkla skitsnack!

Min storasyster sa en gång en sak till min som jag alltid bär med mig, speciellt när jag möter elever som inte mår bra av olika anledningar. Det hon sa var, Du vill inte att någon elev om 20 år kommer fram till dig och säger, Du såg hur dåligt jag mådde, du såg vad jag var utsatt för, varför gjorde du ingenting?

Ord som verkligen har följt med mig.

Därför tycker jag att det är rent skitsnack när Ulf Karlsson säger att han inte var tillräckligt stark för att göra något åt det han såg. Du såg, och du gjorde ingenting. Du lät övergreppen fortsätta.

Istället ska barn nu hjälpas till att berätta vad de utsätts för. Men Ulf Karlsson, tänk om den barnet berättar för känner att hon eller han inte är tillräckligt stark för att gå fram i en sån situation själv och agera?

Och hur kan du kräva att barnen ska vara starkare än du själv?

Patetiskt är vad det är.

Läs mer
NWT DN SvD SVT Dagen Expressen Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet GP HD

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

17 kommentarer:

  1. Varför måste man vara stark för att gå fram till den äldre "gentlemannen" och fråga vad han sysslar med?

    Är man rädd om egna förmåner, finns det risk att man måste sluta som tränare. Är det i så fall värre, än det som den unga flickan utsätts för?

    Dessutom på en tävling! Jag menar inte att det någonsin är okey för en vuxen man att grovhångla med en ung flicka (som inte borde veta vad grovhångel är). Men att förvänta sig att tjejen ska kunna prestera på en tävling efter ett övergrepp ...

    Nää, fy skam för vuxna som inte törs ta sitt vuxenansvar!!!

    SvaraRadera
  2. Nej, det är inte olagligt att HÅNGLA med en 13-åring. Samlag eller motsvarande sexuella handlingar (oralsex t ex) är däremot olagligt.

    SvaraRadera
  3. Ulf Karlsson kanske har kanske ingen syster som sagt så kloka ord som din syster.

    Tänk om din syster inte hade sagt det hon sa till dig, då hade du nog resonerat som Ulf.

    Om jag förstår dig rätt så är det tack vare din syster som du öppnat ögonen. Hur hade du agerat utan henne?

    SvaraRadera
  4. Nää, det är inte olagligt, men klart olämpligt! Är det bara på det olagliga som man som vuxen skall reagera?

    Man måste våga se vad det är man ser. Men ibland kanske man inte förstår VAD det är man sett, förrän långt efteråt...

    Det kan vara det Ulf Karlsson råkat ut för. Men vi vuxna måste våga ta vårt vuxenansvar.

    SvaraRadera
  5. Känns lite skamligt. Sjöberg har missuppfattat, de så visst men sket i det, inom idrotten är allt ok bara man vinner tävlingar. De som inget gör är en större del av problemet än förövarna. (Olagligt eller inte känns som en helt irrelevant diskussion i sammanhanget, ska det krävas att man kommer på dem i sängen för att man ska göra något eller?)

    SvaraRadera
  6. Elisabeth 10:21
    Om jag ska gissa så är det nog just de egna förmånerna och rädsla för att ses som jobbig som gör att folk inte gör något då de hamnar i såna här situationer. men om man själv tycker att det är så jobbigt, hur ska det då inte kännas för barnet?

    Anonym 10:46
    Var skrev jag att det var olagligt?

    Anonym 1:19
    Jag har många gånger berättat för min syster ad de orden betytt. Däremot vet jag att jag inte reagerat som Ulf Karlsson om inte min syster sagt det där till mig, eftersom jag redan innan dess hamnat i en liknande situation och reagerat.

    Elisabeth 5:23
    Visst kan det vara så att de först var i efterhand som Ulf Karlsson förstått vad han sett, om det inte varit för kommentaren "man är inte tillräckligt stark för att gå fram i en sån situation själv och agera".

    Anonym 5:42
    Visst känns det så, folk såg men gjorde inget. det påminner lite om min högstadietid. Vi hade en lärare som gjorde väldigt olämpliga saker mot oss tjejer. När jag pratade med rektorn om det fick jag till svar att han var så ung och duktig, det skulle förstöra hans karriär om vi gjorde något...

    SvaraRadera
  7. Du skrev "Här har vi alltså en ledare som HAR sett övergrepp, för det behöver inte handla om regelrätta samlag för att handla om sexuella övergrepp,"

    Du utgick alltså ifrån att det var övergrepp (olagligt), när det enda som beskrevs var hångel.

    SvaraRadera
  8. "(Olagligt eller inte känns som en helt irrelevant diskussion i sammanhanget, ska det krävas att man kommer på dem i sängen för att man ska göra något eller?)"

    Jag tycker inte det är irrelevant. Jag tycker det är väldigt viktigt att göra skillnad på brottsliga och icke-brottsliga handlingar - det ena är faktiskt tillåtet, men inte det andra.

    SvaraRadera
  9. Jag är ytterst tveksam till att den typen av handlingar (grovhångel mellan medelålders person och 12-13åring i beroendeställning) med en minderårig skulle ses på av blida ögon med rätten. Men det hör överhuvudtaget inte till resonemanget. I den här diskussionen är det barnet vi har i fokus. Ur barnets perspektiv är det helt oväsentligt om det är brottsligt eller inte. Det ÄR sexualla övergrepp, oavsett om det nu bedöms som en olaglig handling eller inte av rättsväsendet, och något som barnet far illa av. DET är vad som diskussionen handlar om, inget annat. Vi måste skydda barnen.

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  11. Marianne - varje diskussion som handlar om övergrepp, handlar också om juridik. Man kan inte stämpla en vuxen människa som sexualbrottsling om vederbörande inte begått ett brott. Tycker du det vore bra om någon kunde peka ut din pappa eller bror som brottsling, utan att vederbörande begått ett brott? "Sexbrottsling" är en stämpel som är svår att bli fri från.

    Även barn vinner på att man inte förvanskar begreppen.

    SvaraRadera
  12. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/oskyldiga-anklagades-for-sexovergrepp_6602130.svd

    Exempel på aktuellt maktmissbruk från myndighet - där juridiken friade.

    Tror du, Marianne, att barnen mådde bra av detta?

    SvaraRadera
  13. Robert
    Jag säger inte att Ulf Karlsson skulle ha set till att de ledare han såg grovhångla med 12- och 13-åringar hamnade i fängelse. Han skulle däremot ha sett till att få ett stopp på det som hände. Han skulle ha sett till att flickorna kom därifrån och han skulle ha markerat mot ledarna att det de höll på med inte var ok. Och ja, jag ser det som ett övergrepp även om det inte är ett övergrepp i lagens mening. Jag har mött flickor som varit med om liknande saker och tro mig, för dem spelar det ingen roll att de inte blev våldtagna, de känner sig lika smutsiga och skändade trots att det "bara" handlat om hångel och tafsande.

    Att gå från det Ulf Karlsson berättade till det som Uppdrag granskning kommer att visa idag...

    SvaraRadera
  14. Övergrepp är per definition ett lagbrott. Man kan anse att en handling är fel, det betyder inte att man kan kalla det övergrepp. En stol är inte heller ett bord.

    Om man misstänker att något är fel så pratar man med 13-åringen i första hand - utan att omedelbart stämpla den äldre som brottsling.

    Uppdrag gransknings-fallet nämnde jag för att Marianne anser att juridik är irrelevant i sammanhanget.

    SvaraRadera
  15. Robert
    Vi har helt enkelt olika syn på användandet av begreppet övergrepp.

    Ang. fallet i UG. Att någon har gjort en anmälan kan jag inte se som något fel. Personen i fråga har uppenbarligen reagerat p något hon eller han ansåg vara konstigt. Att sedan socialnämnden driver fallet så långt är en annan femma och väldigt olyckligt. Om uppgifterna i UG stämmer (jag brukar vara väldigt försiktig med att köpa allt från det håller) kan jag inte säga annat än att det hela är väldigt tragiskt och att det är en upplevelse jag inte önskar någon människa.

    Förresten måste jag säga att det är väldigt roligt att du tittar tillbaka och fortsätter diskutera. För det mesta brukar de som kommentera bara vara intresserade av att säga sin mening och sedan försvinna.

    SvaraRadera
  16. Vad trevligt att mina kommentarer uppskattas.

    Ja, vi har uppenbarligen olika uppfattning om begreppets betydelse.

    Jag har också, på senare tid, blivit allt mer kritisk till UG. Ofta är deras reportage hårt vinklade t ex. Jag är dock fast övertygad om att åklagare och tjänstemän i många fall driver fall mer utifrån egen åsikt än utifrån reella grunder. Tragiskt, som sagt.

    SvaraRadera
  17. Anonym (Robert)
    Jag tror att de flesta människor gör så gått de kan efter de lagar och regler de har att följa. Inom just socialtjänsten är det nog rätt kämpigt många gånger. Hur de ä n gör står de med rumpan bak. Gör de ett omhändertagande får de skit, gör de inte ett omhändertagande får de också skit...

    SvaraRadera

Välkommen!
Kul att du hittade just hit.
Lämna gärna en kommentar.
Testa att hoppa över att bevisa att du inte är en robot, kommentaren brukar komma in ändå.