Sidor

måndag, november 26, 2012

Fel väg att gå

Välkommen till FörkunnelseBloggen

Bild från Facebook.
Julen närmar sig och säkert som amen i kyrkan blossar debatten huruvida avslutning får hållas i skolan och vad som i så fall får ingå i avslutningen.

Så här skrev Anna Ekström, skolverkets generaldirektör och Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på Skolverket på DN Debatt igår, söndag.

En sådan samling får dock inte rymma religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse. Det är därför inte tillåtet att ha en adventssamling i kyrkan om prästen förmedlar religiösa budskap.

De här riktlinjerna väcker fler frågor än de svarar på.

Till att börja med förmedlar en präst ett religiöst budskap bara genom att vara en präst. För att inte tala om alla bilder och symboler som finns i kyrkorummet. Ska de täckas över för att skolan ska komma?

Lucia är ett kristet helgon, borde det inte räknas som förkunnelse att fira henne och att sjunga luciasånger?

Hur ska vi kunna uppmärksamma advent i skolan? Ordet i sig betyder ankomst och det är inte direkt snöns ankomst som firas. Även om man inte tänder ljus på alla skolor är det vanligt att sätta upp ritade ljus på fönstret i klassrummen. Vid första advent klistras en låga fast på det första ljuset etc. Är inte det att betrakta som en religiös handling?

Att sjunga psalmer är ok enligt skolverket eftersom det är tradition att sjunga exempelvis Den blomstertid nu kommer och Gläns över sjö och strand (Betlehems stjärna). Sånger med religiöst innehåll är alltså ok att sjunga, för det är tradition. De är bra på det där med att vara konsekventa på Skolverket.

Ja, skolan ska vara icke-konfessionell men ateism är också en livsåskådning så kan vi verkligen säga att skolan är icke-konfessionell om vi osynliggör olika former av religionsutövande som finns i samhället?

Överhuvudtaget tror jag att det skolverket förordar är fel väg att gå. Såna här saker spelar främlingsfientliga (eller invandringskritiska som de kallar sig nu för tiden) i händerna. Kommentarer som att man ska "ta sedan dit man kommer" är vanliga, trots att det är betydligt vanligare att det är ateister som motsätter sig avslutning i skolan, inte muslimer (som oftast får skulden).

Istället för att plocka bort kristna inslag borde vi plocka in och uppmärksamma traditioner från andra religioner, för det är så samhället ser ut idag och skolan ska spegla och läsa om det samhälle vi lever i.

Läs mer
Skolverket Svenska kyrkan

DN
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet
Smålandsposten
Folkbladet
SvD SvD
SR Ekot
ÖA ÖA
HD


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

4 kommentarer:

  1. Jättebra sammanfattat!
    Bokblad på mobilen

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet.

    SvaraRadera
  3. Jag har länge undrat över varför man skulle vara i en kyrka, ha med en präst och sedan förbjuda denne att prata om Gud. Lite som att göra studiebesök på brandstationen men inte låta brandmännen prata brandsäkerhet. Vansinnigt märkligt anser jag. Håller med dig i ditt resonemang, Vonkis.

    SvaraRadera

Välkommen!
Kul att du hittade just hit.
Lämna gärna en kommentar.
Testa att hoppa över att bevisa att du inte är en robot, kommentaren brukar komma in ändå.