Välkommen till FeministBloggen
Vid partiledardebatten i riksdagen 16 januari sa centerledaren och näringsminister Annie Lööf "Man säger ja till att den manliga förlagschefen ska få gå med vinst när förlaget gör läromedel, men man säger nej till den pedagogiska kvinnan i klassrummet. /.../ Varför är det okej att tjäna pengar på skattefinansierade läkemedel men inte att medicinera? På punkt efter punkt skiljer sig Vänsterpartiet beroende på om det är mansdominerade branscher eller kvinnodominerade branscher. Jag tycker att det är dubbelmoral och hyckleri. Jonas Sjöstedt! Varför nekar ni kvinnor samma utveckling som män har i mansdominerade branscher?"
Jonas Sjöstedt hade ett bra svar på det "Varför kan man göra vinst när man bygger en riksdag men inte när man driver en riksdag? /.../ Omsorgen går inte alltid att mäta i pengar, och vinstmotivet driver fel. Det gör att man drar ned på bemanning och får fler otrygga anställningar."
I fredagens Aftonbladet var Lena Mellin inne på samma funderingar som Annie Lööf. Hur kan socialdemokraterna säga sig vara feministiskt när det ska vara ok för NCC att gå med vinst men inte för vårdföretag att göra det?
Om synen på feminism är att kvinnor ska jobba med vård, skola omsorg, då är det lätt att dra samma slutsatser som Lena Mellin och Anni Lööf - kvinnor kan bara blir rika på sitt jobb om de kan starta egna företag inom just vård skola omsorg.
Hur ser det då ut med jämställdheten i vårdföretagen som Lena Mellin och Annie Lööf talar sig så varma för? I början av mars i år gick det att läsa, i Aftonbladet, att det är en kraftig majoritet män i bolagsstyrelserna bland de fem största vårdbolagen. Det ser likadant ut är man tittar på antalet direktörer. Bland de anställda i vårdföretagen är däremot det stora flertalet kvinnor. Så visst finns det de som gör sig en rejäl hacka på att ha vårdföretag men det är inte kvinnorna som jobbar med de sjuka och äldre som blir rika, nej det är männen som äger företagen och sitter i styrelserna som får de stora pengarna i sin ficka. Hur feministiskt är det?
Vad är det som inte är feministiskt i att säkra upp så att de som jobbar inom vård, skola och omsorg har meddelarskydd så de kan larma om missförhållanden utan att få sparken? Vad är det som inte är feministiskt i att säkra upp att pengar ska gå till en ökad personaltäthet? Vad är det som inte är feministiskt i att ställa krav på vart pengarna ska gå?
Trots att privatiseringen ökat de senaste åren har antalet vårdplatser på äldreboenden försvunnit utan att det skett någon utökning av hemtjänsten i samma utsträckning (vårdföretagen måste ju gå med vinst och då skärs det ner på personal och insatser). Resultatet har blivit att ungefär 100 000 personer, allt som oftast kvinnor, blivit så kallade hemmavårdare. De har alltså endera gått ner i arbetstid eller helt slutat arbeta för att ta hand om sjuka anhöriga i hemmet.
Vi tar det igen. Kvinnor går ner i tjänst för att ta hand om anhöriga då äldrevården inte räcker till samtidigt som vårdföretagen plockar ut stora vinster.
Är det resultatet av en feministiskt förd politik?
Läs mer
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Dagens Arena SR Ekot SR P1-Morgon Kommunalarbetaren Kommunalarbetaren SvD
Partiledardebatt 16 januari 2013
S Studenter Kommunal
Läs även andra bloggares åsikter om Politik, Socialdemokraterna, Vårdföretag, Välfärd, Lena Mellin, Annie Lööf, Feminism
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak
Blir lite förvånad över att Lena Mellin så okritiskt köper Lööfs argument.
SvaraRaderaMen det är ju när vi inte ser strukturerna, som vi bygger på det "gamla manssamhället". Sedan är det lätt att i vardagen gå på nitar, men man får tänka till!
Mycket bra sammanfattning av dig!
//Elisabet