Sidor

lördag, juli 07, 2018

Besök på Karl-Tövåsens fäbod

Välkommen till SemesterBloggen

Idag har vi besökt Karl-Tövåsens fäbod som ligger vid Rättvik. Tin Gumuns som driver fäboden blev rikskänd när hon vann mot Skatteverket efter att de ville att hon skulle ha ett kassaregister på fäboden.

Vi fick se hur det går till att göra smör. Först hälldes syrad grädde i en smörkärna. Efter en stund hade grädden blivit till smör som tvättades i vatten, kavlades och saltades. Ungefär en timme tog processen och det var väldigt intressant att se hur det går till. För att få ut 5 liter grädde behövs 60 liter mjölk och då får de runt tre kilo smör. Så nog förstår man att det är dyrt med smör.

Självklart finns det djur på fäboden. Det var höns, kor (och kalvar), hästar, grisar, kaniner och katter. Vågade dock inte klappa kalvarna för det kom en kom som råmade väldans och sprang fram och tillbaka. Jag började faktiskt tänka på Emils pappa när han sa Koa är galen.

Finast var nog utedasset, ljust och fräscht, som sig bör.

Vi fick med oss både smör och ost därifrån så frukosten imorgon blir extra god och lyxig.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

1 kommentar:

  1. En härlig och intressant besök. Ska bli gott till frukosten i morrn.
    Tack för att du hittade utflyktsmålet!
    Din ömma moder

    SvaraRadera

Välkommen!
Kul att du hittade just hit.
Lämna gärna en kommentar.
Testa att hoppa över att bevisa att du inte är en robot, kommentaren brukar komma in ändå.