Sidor

fredag, juli 29, 2022

Linköpings domkyrka

Välkommen till KyrkoBloggen

Torsdagen tillbringade jag med M i Linköping, dagens huvudattraktion var domkyrkan.

Domkyrkan i Linköping är Sveriges näst största kyrka, bara Uppsala domkyrka är större.

Den vackra huvudingången. Mosaiken precis ovanför porten ser gammal ut men skapades av Bengt Olov Kälde så sent som 1986. När jag besökte domkyrkan i Lund lärde jag mig att bakgrunden i guld visar att motivet utspelar sig i himlen. Sjävla motivet föreställer Jesus flankerad av Maria, Johannes Döparen, katedralens skyddshelgon S:t Petrus och S:t Paulus, samt de östgötska helgonen Heliga Birgitta och Nicolaus Hermanni.

Invändigt är kyrkan så klart pampig men jag upplever den ändå som mindre än de andra domkyrkor jag besökt hittills. Min väldigt ogrundade teori kring detta är att det kan bero på att det inte finns så många sidokor utan själva långhuset är väldigt rakt.

Men kor, eller, kapell finns det. Det här är Thomaskapellet, alla martyrers kapell. På altaret står Jag är uppståndelsen och livet på 17 språk, bland annat : punktskrift, hebreiska, svenska, finska, sydsamiska, romani, och arabiska.

I Mariakapellet finns en av världens största glasgravyrer, skapat av konstnären Lisa Bauer och gravören Lars Börnesson. Maria bär en krona av nyponrosor och en mantel av mariablomster, 93 olika svenska blommor och träd som har anknytning till jungfru Maria. Manteln är större än vad som syns på den här bilden. Den sträcker sig  över två fönster till och på någon av rutorna gömmer sig en nyckelpiga, men vi kunde inte hitta den under dagens besök.

Nils Österbom, träkonstnär från Norrköping, byggde predikstolen på 1740-talet. Predikstolen är smyckad med bilder från bibliska berättelser. I vanlig ordning var sådana här detaljer inget jag hann med att stå och titta på någon längre stund. Å andra sidan ligger domkyrkan mindre än en timme bort så jag kan åka dit när som och studera saker närmare.

Söder om högkoret står ett stort målat altarskåp som inte är målat speciellt till domkyrkan. Den målades1539-1540 av konstnären Maarten van Heemkerck från Nederländerna och stod länge i en kyrka i Alkmaar. Om jag tar mig till Nederländerna någon gång, som jag hoppas, vore det roligt att besöka den kyrkan. 

Hur hamnade då altarskåpet i Sverige? Roligt att du frågar. Jo ser du, under 1580-talet köpte och skänkte Joahn III tavlan till Linköpings domkyrka.

2018 firade kyrkan i Alkmaar 500 år och då fick de låna skåpets dörrar. Hela skåpet var för stort och tungt för att låna ut.

Annars är det nog högkorets altarskåp som  målats av Henrik Sörensen som i alla fall jag förknippar med domkyrkan. Tavlan färdigställdes 1935. Människorna på tavlorna till höger och vänster om Jesus porträtteras människor från Bibeln och från kyrkans historia men även två barn från staden, det är en flicka och en pojke som står längst ut på respektive tavla. Det är två lokala barn som målades av och de symboliserar församlingen och kyrkans nutid. Faktiskt lever pojkens dotter fortfarande.

Längst upp i bild ser du Triumfkrucifixet. Det är gjort av trä och är dateradtill 1300-talet. Kyrkan har brunnit några gånger men träkrucifixet har klarat sig. Som en skickelse.

I vanlig ordning blir det ett långt inlägg det här men håll ut, det är mindre än hälften kvar nu.

Det här är ett sakramentshus från 1400-talets senare del. Där har man förvarat invigdhostia (oblat) och monstransen där brödet förvarades.

Brian Clarke, glasmålare inom arkitektur, har målat sex fönster i domkyrkan. De här tre på kyrkans norra sida är Andens fönster, 

och de tre på den södra sidan är Sonens fönster. Fadern fick inte några fönster, där de i så fall skulle ha varit finns istället Mariafönstret.

Det finns väldigt mycket nutida kyrkokonst i domkyrkan. Livets träd är ett exempel på det. Det stod klart 1997. Trädet står på tre cirklar (treenigheten). Kronan består av 153 löv. Enligt en gammal tanke fanns det 153 folk på jorden och det 153 löven symboliserar all världens folk. Där finns även nio frukter som symboliserar Andens frukter som Paulus talar om i Galaterbrevet. Dessa är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Längst upp sitter en duva.

Från början fanns det bara en flod vid sidan om Livets träd men det tänds över 100 000 ljus i kyrkan om året så man har senare lagt till den andra floden.

Pilgrimsaltaret, uteliggaren av Charlotte Gyllenhammar.

Vi avslutar ute. Vi gick in och ut ur kyrkan via den södra porten men jag har tyvärr inte kunnat hitta någon information om den.

Avslutningsvis en bronsavgjutning av den träskulptur föreställande den heliga Birgitta som finns i Vadstena klosterkyrka.

5 kommentarer:

  1. Målade fönster eller blyinfattade fönster med färgat glas? Eller en kombination? Jag får åka dit och kolla. Och leta efter nyckelpigan i de graverade fönstren.

    SvaraRadera
  2. Anni
    Jag vet tyvärr inte. Guiden sa bara att spröjsen inte fick flyttas på men när jag zoomar in på bilderna jag tog av fönstren Brian Clarke gjort syns inte romberna hela vägen. På hans sida står det något om a silkscreen-printed photograph men jag vet inte om det är något som lagts över både glas och järn.

    SvaraRadera
  3. Jag hamnade av en olyckshändelse på en liten kloster- och kyrktur för några veckor sedan och vill gärna tipsa om några intressanta kyrkor. Inte så förtjust i Tegnérladorna, utan de lite mer ovanliga. Mest intresserad av arkitekturen och för den som inte varit i Erska kyrka, så kan jag varmt rekommendera denna. Unik i sitt slag med sneda bänkrader och predikstolen placerad ovan/bakom altaret!! Googla gärna!
    Besökte också bl a Töreboda, Skara Domkyrka, Varnhem, Kungslena och Hedareds stavkyrka. Den sista ska vara Sveriges enda. Helt otroligt fin och välbevarad!! Googla gärna upp dm!!
    Go' tur!! /Gullan

    SvaraRadera
  4. Cre8iv
    Det låter ändå som att det blev bra till slut, olyckshändelsen till trots.

    Jag besöker väldigt gärna kyrkor när jag är iväg så jag tar tacksamt emot dina tips. Skara domkyrka står med på min domkyrko-lista :-)

    SvaraRadera
  5. Ett måste är Erska kyrka! Mycket ovanlig!! En sexkantig kyrka med predikstolen mitt i!! Vid altaret!! Den är jättefin!!https://www.svenskakyrkan.se/bjarkeforsamling/erska-kyrka
    Nästa år blir det Håle-Tängs kyrka! Också ovanlig! Missade den flera gånger, då det inte finns någon skylt när man kör västerut!! https://www.svenskakyrkan.se/grastorp/hale-tangs-kyrka
    Sedan finns ju de supergamla fina på Kinnekulle, t ex Västerplana, Medelplana och Österplana. https://sv.wikipedia.org/wiki/Medelplana_socken

    SvaraRadera

Välkommen!
Kul att du hittade just hit.
Lämna gärna en kommentar.
Testa att hoppa över att bevisa att du inte är en robot, kommentaren brukar komma in ändå.