Sidor

torsdag, juli 14, 2022

Sankt Nicolai kyrka

Välkommen till KyrkoBloggen

När jag är på resande fot älskar jag att besöka gamla kyrkor, så du förstår nog min glädje när vi såg ett ståtligt kyrktorn nära garaget vi parkerade vid. Det var S:t Nicolai kyrka vi snubblat över.

När jag kom hem och läste på lite förstod jag att träkojan framför kyrkan är en del av Open art, en årligt  återkommandekonstutställning. Verket heter Heem och är skapad av den holländska konstnärsduon St. Kleinweh.

Det första jag såg inne i kyrkan var den fantastiska altaruppsatsen. Tyvärr har det varit otroligt svårt att lära sig något om altaruppsatsen. Det jag kunnat ta reda på är att den är från 1661, tillverkad av bildhuggaren Marcus Hebel från Tyskland.

Tavlan består av träfigurer föreställande är apostlarna och evangelisterna. Om jag förstått rätt ser vi evangelisterna Matteus och Markus längst ner. Vid sidan står aposteln Paulus. Längst upp i mitten tror jag det är Matteus som står med ett T-kors. Aposteln Tomas brukar avbildas med en lans men jag kan inte riktigt avgöra om det är en lans figuren längst upp till vänster håller i. Kanske håller den sista figuren i en pilgrimsstav, och då kan det vara Johannes den ska föreställa, men han brukar även ha med en mussla.

Vid sidan om altaret stod det här korset som jag tror är kallas taizé-korset.

Jag tände ett ljus och ställde i ljusbåten av furu som Lars Andersson tillverkat.

Orgelläktaren med rosettfönstret. Jag trodde mönstret i valvbågen men det tillkom på 1960-talet, även om det redan under medeltiden fanns liknande mönster i kyrkan.

Verket Exhaustion av Diane Landry är också en del av Open art. Klicka på länken för där finns en närbild som visar att det inte är kristaller i kronan, utan genomsiktliga bestick och andra föremål av plast!

5 kommentarer:

  1. Jag har sjungit många gånger i den kyrkan när jag var med i S:t Nicolai kyrkokör. 1975-77. Men då var jag måttligt intresserad av altartavlor och slikt. En regnbågsmatta hade inte betytt det den gör idag. Jag stickade eller mamma?) en regnbågsfilt till den nyfödda dottern. Först ett par år efteråt fick jag kommentarer om färgernas betydelse.
    Bloggblad

    SvaraRadera
  2. Bloggblad
    För bara någon vecka sedan skrev en polisinspektör på GP debatt att hon inte vågar säga att det är fult med en Pride-matta i Göteborgs domkyrka. (skrev hon alltså på debattsidan på en av Sveriges största tidning).

    SvaraRadera
  3. Alla nördar vi in oss på något, men altartavlor har jag aldrig varit med om förut. Träjesusar var jag tydligen intresserad av som lite (väldigt liten) när vi kuskade runt Gotlands alla kyrkor.
    Att det var engångsbestick gick ju inte att se men wow vilket häftig ljuskrona! Och snygg matta.

    SvaraRadera
  4. Anni
    Träjesusar eller trähästar, det verkar gå i familjen det där :-)

    SvaraRadera

Välkommen!
Kul att du hittade just hit.
Lämna gärna en kommentar.
Testa att hoppa över att bevisa att du inte är en robot, kommentaren brukar komma in ändå.