Sidor

lördag, juli 06, 2024

Melodikrysset vecka 27 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Vi har kommit till juli och jag är kvar i norr men imorgon går färden tillbaka till Norrköping. 

Det har varit några intensiva dagar sedan vi kom tillbaka från Luleå i tisdags. Smörgåstårta och jordgubbar i stugan hos morbror L i onsdags, heldag på Ulvön där systerdottern jobbar på hotellet i torsdags och surströmming hos A igår. Idag ska det tvättas och packas men först löser vi, i vanlig ordning, Melodikrysset tillsammans.

Väldans vad många operafrågor det varit på sistone. Men den där man är våt och torkar sig (Toreador), den kommer väl från Carmen?

Morgon på Kungsholmen, det kan nog vara en fin start på dagen.

Mitt första möte med Louise Hoffsten var med Let the best man win och jag tyckte hon var så cool. Kan det ha varit i PM?

I den svenska versionen av Jesus Christ Superstar har I don't know how to love him fått titeln Hur visar jag min kärlek.

Sång av tv-kockarna Werner och Werner, men det är inte Julskinkan har rymt. Vad är det som händer?

Vid en av sommaravslutningarna på mellanstadiet sjöng vi sir Cliff Richards Summer holiday. Kommer även ihåg att vi sjöng en sång om regnbågens färger och för varje färg vi sjöng skulle de som stod längst bak sträcka upp en smällkaramell med den färgen.

Pingvinen Pingu bor i en igloo.

Good times med Chic, som i alla fall jag förknippar med med Le freak.

Sarah Dawn Finers röst känner jag alltid igen. Till dig var det länge sedan jag hörde, en fin dopsång.

Alf Robertson med ett s. Rörig och rolig text i Jag är min farsas far.

Här kommer Piff och Puff
är på språng nu 
här kommer Piff och Puff
varje gång nu
Här kommer världens bästa räddningspatrull
som löser fallen för din skull

Vi kör lite Kiss med Shout it out loud på det.

Fina Eres med Mocedades, som blev bestulen på esc-vinsten 1973. Inger Östs Rör vid mig är helt ok men har inte originalets skörhet och power.

Ja men se där, dagens kryss är löst och inklickat, nu blir det till att fixa inför avresan imorgon. Tack alla som var med idag. Ta  hand om er så sörs vi igen nästa lördag.

snabbgenomgången
L 5 Carmen
V10 Kungsholmen
L 4 Hoffsten
V 7 Kärlek
L 1 TV kockar
L 3 Cliff
L11 Sir
L 9 Igloo
v 5  Chic
L 2 Finer
V12 Robertson
V 6 Piff
V 8 Kiss
V 1 Tu

fredag, juli 05, 2024

Dag tre, Nederluleå kyrka

Välkommen till KyrkoBloggen

Måndagen tillbringade vi i Gammelstad. Det första vi gjorde, efter att vi parkerat och betalat för guidningen, var att besöka Nederluleå kyrka, den äldsta medeltidskyrkan i Norrland.

Det finns flera skrönor om hur kyrkan byggdes. En berättar hur Bälingekärrinen inte stod ut med kyrkklockornas klang så när de ringde kastade hon stenar mot kyrkan och stenarna blev sedan byggmaterialet.

Kyrkan stod färdig i slutet av 1400-talet var sockenkyrka till Kalix, Råne och Lule älvdalar men den byggdes även för att pinka in reviret gentemot ryssen. 

Med tanke på befolkningen storlek var kyrkan överdimensionerad. Detta beror på att den även användes som lagerlokal och försvarsanläggning. Vid taknocken finns fortfarande en skottglugg. Från den hade man även bra koll över hamnen.

Från början hade man inte stora fönster på kyrkans norra sida eftersom ondska, som norrsken, kom från norr och sådan elände ville man inte släppa in i kyrkan. 

Först var kyrkan vitrappad, därefter målades den röd. 1954 knackades naturstene3n fram från under putsen.

Kyrktornet inte original. Den byggdes i mitten av 1800-talet men följde inte de godkända ritningarna och kallas därför Norrlands största svartbygge.

I gravhuset utanför kyrkan ligger Friedric Frisell, p
remier majoren och riddaren af kongl. maj:ts svärds Orden jemte dess husfru Margareta Swahn.

Vi står i den del som kallas det moderna rummet, koret kallas det katolska rummet och skeppet det protestantiska.

Predikstolen skapades av Nils Fluur 1712. 1745 lade man till träskulpturerna och ändradefärgsättningen från svart och vit till rött, grönt, guld, silver och brons.

Koret med alla vägg- och takmålningar.

Altare med altarskåpet. Altarskåpet tillverkades i Antwerpen 1520 till en kostnad av 900 silvermarker, som lulebönderna betalade kontant. Det var mer än värdet på alla kor som fanns i Norrbotten. Altarrundel, som är fyrkantig, är från 1769.

Den enda information jag hittat om altarbordet är att den har medeltida delar. På predellan, den nedersta delen av altarskåpet  syns Jesus omgiven av lärjungarna.

Altarskåpets mittdel består av över 140 snidade träfigurer. I en av facken syns Josef hålla upp armarna som att han ska hålla i Jesusbarnet. Men själva barnet försvann någon gång på 1800-talet.

På altarskåpets dörrar visas scener ur Jesus liv.

Dörren på den högra sidan.

Målningarna på korets väggar och tak tror vara målade av Albertus Pictor i slutet av 1400- eller början av 1500-talet. Målningarna kalkades över 1737 men togs fram igen 1909.

Kormattan från 2006 är skapad av Marianne Öqvist.

Dopfunten är tillverkad av marmor och är senmedeltida.

Även korbänken är senmedeltida.

Sidan på korbänken, eller möjligtvis baksidan på biskopsstolen.

Triumfkrucifix från senmedeltiden, man vet inte vem som skapat den.

Predikstolen sedd från koret. Jag har inte hittat någon information om pelarna vid ingången till koret.

1970 genomfördes en stor renovering och då satte man in en ny orgel. Guiden berättade att den har 55 stämmor och de 4200 piporna går från 5 mm till 6 m!

Nils Fluur har även tillverkat ramarna runt minnestavlorna som finns i kyrkan, de har fått behålla originalfärgsättningen. Det här är en minnestavla över 100-årsfesten efter Uppsala möte 1593

Minnestavla över Karl XI:s död. Jag gav mig på att översätta texten i google translate men den blev ganska märklig. Någon som vet vad som står?

Minnestavla över Karl XII:s seger vid Narva.

Epitafium över komminister Nils Berghem.

Längst upp på epitafiet sitter en pelikan som hackar sig på bröstet, det är en symbol för Jesus.

Mässhake från 1600-talet.

Båda mässhakarna har en Kristusfigur i relief.

Sammetsmålning av Rudolf Gowenius, det fanns en sammetsmålning av honom i domkyrkan också.

Många av de kyrkor, stora som små, har haft barnaltare för barnen att leka med. Så även Nederluleås kyrka. Många har sett likadana ut men den här är den första i sitt slag jag sett, skapad av Antero Koskitalo och den invigdes på påskdagen 2018.

Förutom information under guidningen och från turisthäften har riksantikvarieämbetets bebyggelseregister varit till hjälp.

onsdag, juli 03, 2024

Dag två, Luleå domkyrka

Välkommen till KyrkoBloggen

Luleå domkyrka är den åttonde  domkyrkan jag besökt och den här gången hade vi tur gällande guidningen. Guiden, prästen Anna Krigsman, berättade att församlingen bara har två guidningar per år och då hon är rätt fullbokad bestämdes datumet för guidningen 30 juni för bara några veckor sedan. Vi bokade resan i februari.

Som en skickelse.

Luleå stads historia är lång och domkyrkan är den tredje kyrkan på platsen. Den första var dåligt byggd och staden hade inte råd med underhållet så den revs 1764. Kyrka nummer två började byggas först 1787, var byggd i sten och kallades Gustafskyrkan men den förstördes i branden 1887. 3 december 1893 invigdes den nya kyrkan som fick namnet Oscar Fredriks kyrka efter kung Oscar II och tillhörde Härnösands stift. 1904 blev Luleå stiftsstad och kyrkan är sedan dess en domkyrka.

Till följd av frostsprängt tegel är en stor del av kyrkan gömd bakom byggställningar. Förutom byggstöket ser dagens kyrka utvändigt ut som när den byggdes. Däremot har den renoverats och förändrats flera gånger invändigt.

I vapenhuset har dock fått ha kvar den nygotiska stilen.

Dörren in till kyrkorummet är ett konstverk, Livets träd, eller Paradisporten av Lars Sundström vid renoveringen 1983.

Kyrkogången mot koret. Den stora lampan i mitten är från kyrkans invigning. Den avlånga lampan till vänster köptes till kyrkan från Olaus Petri kyrka i Örebro vid renoveringen på 1930-talet. De små runda lamporna köptes in på 1980-talet.

Koret med tre av fem korfönster, föreställande tio av tolv apostlar.

Väldigt mycket av kyrkans nuvarande utsmyckning är från renoveringen 1937-38, så även triumfkrucifixet av Carl Fagerberg.

80-talslamporna på södra sidan.

I en nisch uppe till höger finns en gyllene staty av Olaus Petri men jag har tyvärr inte lyckats hitta någon information om vare sig konstnär eller årtal. Uppe på de båda sidoläktarna finns två glasfönster, nattvarden och Dopet, av Yngve Lundström. Vi fick inte gå upp till läktarna men här går det att se lite lite av Dopet.

Även Ansgar finns som guldstaty.

Nedanför Olaus Petri finns en väggmålning av Yngve Lundström, föreställande Norrlands apostel Stefan, han Staffan stalledräng du vet, som dog martyrdöden vid Norrala gamla kyrka på 1100-talet.

Altaret med altartavlan, på bildens syns även två av de fyra ikoner som hänger längsta bak i koret.

Framsidan på altaret kallas antemensale. I mitten står Jesus och han är omgiven av Lukas, Markus, Paulus, Petrus, Matteus och Johannes. Altaret är tillverkat av Ragnar Myrsmeden och målad av Yngve Lundström.

Motivet på altartavlan, målad av Garibaldi Lindström, är inte det sedvanliga med Jesus på korset, omgiven av Mariorna och Johannes. Istället omges Jesus av den gamle mannen, den medelålders kvinnan, tonåringen och barnet, gudsfolket. till vänster står Johannes döparen och till höger  Mose.

Både altaret och altartavlan är från 1930-talet.

Församlingen har, eller har haft, ett samarbete med stiftet Murmansk och ikonerna är gåvor därifrån. Här syns aposteln Petrus samt Maria med Jesusbarnet.

Johannes döparen och Paulus.

Jag gissar att det här korset också hänger ihop med Murmansk.

Framför altaret ligger en kormatta som Ola Taube formgivit. Mattan kom till kyrkan i december 2008.

Självklart finns det en biskopsstol i domkyrkan.

Till vänster om koret, vid ingången till bönerummet hänger den här tavlan av Gunnar Torhamn. Du gissar rätt, den föreställer Jesu dop och är från 1930-talet.

Bilderna från den gamla predikstolen hänger ovanför ingången till bönerummet. De föreställer, från vänster till höger, lovsången, Jesu lidande, nattvarden, Guds ord, lagen, tro hopp och kärlek samt treenigheten.

Bönerummet och här syns även vår väldigt duktiga guide, Anna Krigsman i grönt.

I bönerummet finns ett fint glasfönster från 1800-talet. Det ofärdiga korset är skapat av en av församlingens präster. Han dog plötsligt i en olycka och lämnade efter sig flera skapelser han inte hann göra färdiga.
 
Som så mycket annat är predikstolen från renoveringen i slutet av 1930-talet och är tillverkad av Yngve Lundström men här var även arkitekten Knut Nordenskjöld.

Var sammetsmålningen av Rudolf Gowenius hänger kommer kommer jag inte ihåg.

Avslutar med två bilder som visar hur kyrkan såg ut invändigt innan renoveringen 1937-38.

Så gott som hela inredningen revs ut, väggmålningar och ornament togs bort, och allt målades vitt. Färgerna rött och guld målades vid renoveringen på 80-talet.