söndag, mars 09, 2008

Det här med Carola

Välkommen till CarolaBloggen

Jag har funderat lite på det här med fenomenet Carola. Det var inte tänkt att det här skulle bli så långt men det är ju så svårt för mig att vara kortfattad då det gäller Carola.

Jag älskar Carola som artist, hon har en helt fantastisk pipa men ibland gör hon lite väl konstiga saker (observera att jag sa gör, inte säger...), saker som inte riktigt går ihop med det hon säger, ett exempelpå detta är att hon fixat tänderna och använt botox samtidigt som hon menar att vi är skapde till Guds avbild. Samtidigt får vi inte glömma att Carola inte är mer än människa och ingen av oss människor är perfekta, alla har vi våra fel och brister.

Sedan har vi det här med Carola och homosexuella. Nu gör jag det enkelt för mig och länkar till intervjun i QX och till det brev Carola senare skrev till tidningen angående reaktionerna på den intervjun.

Speciellt ett stycke i brevet har jag fastnat för.

I framtiden hoppas jag att det ska finnas en öppenhet och en ömsesidig respekt för dialog även för oss som inte förstår allt och dem som har en annan vänligt inställd uppfattning. Annars utsätts människor för samma intolerans som ni själva vill bekämpa!

Det enda hon sagt som jag verkligen reagerat på (som jag kan komma ihåg nu i alla fall) var när hon var i Colombia för att sjunga på Faddergalan och då pratade om att hon känner igen sig i de unga ensamstående mödrar hon träffade där i sllummen, hon är ju själv ensamstående mamma. Jag har rätt svårt att se att situationen för ensamstående mödrar är likadana i Colombia som i Sverige.

Det där med preventivmedel och abort vill jag inte kommentera för det verkar som att Carola inte sa något om det där i Colombia och gällande de ensamma mödrarnas situation, det verkar vara skaker hon sagt tidigare, i något annat sammanhang, och så har expressen klippt in det i den här artikeln. Och det är ju så här de jobbar medie (och inte bara med när det gäller Carola), de plockar saker någon sagt vid olika tillfällen för att få ihop något uppseendeväckande och sälja lösnummer. Är det egentligen inte källförfalskningn?

Sedan kan jag tycka att det är lite skrattretande att Carola delar ut signerade idolporträtt till barnen i Puerto Rey. För det första, det finns nog andra sakrr de behöver bättre än ett signerat idolkort på en svensk stjärna för, för det andra, vet de barnen ens vem Carola är???

Det som ligger Carola mest i fatet tror jag ändå är hennes fans, i alla fall de fanatiska. I forumen på hennes hemsida får man inte vara det minsta Carolakritisk, man ska älska allt Carola gör bara för att det är Carola som gör det, annars är man inget "riktigt" fan. Jag har själv blivit ifrågasatt hur jag kan säga att jag älskar Carola men inte vill att det ska gå bra för henne, jag hade då skrivit att jag inte tyckte att "One love" var så bra och därför inte röstat på den. När Carola utsätter sig själv och andra för fara genom att åka i bagageluckan på en taxi, låta Amadeus styra bilaen (även om det "bara" var på den egna infarten), kör för fort, parkerar på övergångsställen o.s.v. så är det för dessa fans bara ett bevis på hur tokig och roligt galen Carola är...

De skulle kanske lyssna lite mer på texten till "Vem kan älska mig"

Vem? kan älska mig och se,
se mig som jag är
Kan älska nu och här
För den jag är


För mig handla det inte om att köpa allt Carola gör, för mig är det inte allt eller inget. Man får se till helheten och bestämma sig för om man kan bortse från knasigheterna, och jag behöver inte älska allt Carola gör. Hon kan göra dåliga låtar, framträdanden, produkter och ändå vara en bra sångerska.

Sedan är hon väldigt utsatt i media. När hon hade egna dansare och kör i melodifestivalen 2006 pratades det om att hon är en diva som ansåg att huskören inte dög. I år hade Linda Bengtzing egna dansare med sig. Inte ett ord har höjts om att hon är en diva för det.

2006 blev Carola även kritiserad för att hon vila ha del av de intäkter som Evighet skulle komma att dra in. Till saken hör att Carola var med och gjorde den svenska texten, först hade låten bara en engelsk text. Varför skulle hon då inte ha del i intäkterna?

Till sist vill jag bara säga att Carola har varit en stjäran sedan hon endast 16 år gammal gjorde entré i sin gula sparkdräkt. Sedan dess har hon varit uppassad och folk har jobbat för att hennes önskningar ska gå i uppfyllelse, då är det inte så konstigt att hon fått en annan världsuppfattning än många av oss andra.

9 kommentarer:

Evas blogg sa...

Jag är inget fan av Carola, men att hon är bra på att "showa" kan jag inte sticka under stol med. Inte heller att hon kan sjunga. Men att hon skall höjas till skyarna har jag aldrig förstått, ej heller alla hennes åsikter gällande religionsfrågor. Kanske det kan vara så att en stjärna som glänser högt på himmelen, dalar väldigt fort när det är dags för det?

Marianne sa...

Jag skrev en LÅNG kommentar på ditt inlägg här men sen fuckade blogger bort det!!!!
*arg*!!!! GRRRRRRRRRRRRRRR!

Johanna sa...

MYCKET bra skrivet!!

Vonkis sa...

Eva
Men har hon egentligen höjts till skyarna för så mycket genom åren i media. Allt har ju fått en så negativ spinn det nästan bara går.

Marianne
Åh, typiskt.

Johanna
Välkommen hit och tack så mycket!

batti sa...

Egentligen är det till viss del Christer Björkman som fått mig att ogilla Carola. Hon får gräddfil och man skickar henne för att hon ska vara så stor i Europa, wtf? Hon är inte ens speciellt stor i Norden, varför skulle resten av Europa bry sig? Resten av Europa måste klia sig i huvudet och undra varför vi alltid skickar samma artist? Christer, släpp sargen och köp en hjälm!

Hur som helst är det hennes tveksamma uttalanden som fått mig att ogilla henne skarpt. Jag tycker genuint illa om det hon står för (läs religionsfanatism) och därför blev jag glad att hon åkte ur.

Att sedan låten var tämligen tråkig gör det ju faktiskt ännu mer rättvist att hon "försvann".

Att hon får negativ publicitet kan ju bero på de konstiga saker hon gjort. Jag måset säga att jag tycker att det är konstigare att slänga jordiga blommor på folk än att vara full på krogen. DEt finns ju mycket konstigt att ta av om man säger så... (Men sen kanske jag i o fs borde veta att allt som står i Aftonbladet inte är sant)

skoggie sa...

hej hej.... gillade ditt inlägg...=) har inte så mycket egna åsikter i ämnet dock så kommer inte bidra med något intressant. Ville bara göra ett avtryck. Läser alltid din blogg men är inte så duktig med att lämna inlägg själv. Hoppas allt e bra med dig, kram!

Tjabolito sa...

Bra skrivet! Hàller med inlägg 1 när de gäller de första o sista raderna! Hàller även med skoggie;)!

Puss

Wånkan sa...

Hamnade här efter att ha googlat lite och reagerade på ditt namn (likt mitt) och klickade mig in här då nyfikenheten tog överhand = )

Vonkis sa...

Batti
Nej, tyvärr är hon inte så stor i Europa som många tror, varje kand har ju sin Carola och då blir ju inte vår så speciell för de andra.

Det där med blomkastandet är en typisk oj-så-tokig-hon-är-grej hos fansen. Sedan hade hon ju tur där också och träffade ett fans med blommorna men tänk om det varit en gammal tant eller farbror som blivit träffad...

Skoggie
Tack för avtrycket och det är rätt bra med mig.

Tjabolito
Måste säga att jag är väldigt impad av att du skriver så bra redan :-)

Wånkan
Välkommen hit :-)