torsdag, juni 01, 2023

Storkyrkan i Stockholm

Välkommen till KyrkoBloggen

I mitten av mars åkte jag och några kära kollegor till hufvudstaen för att gå på teater. Dagen efter gjorde vi stan i regnet och höll oss då mest i Gamla stan och då fick jag till ett besök i Storkyrkan. Jag har besökt kyrkan lite snabbt vid två tillfällen tidigare men det var innan jag hade en bucket list att besöka alla domkyrkor i Sverige. Storkyrkan invigdes på 1200-talet och blev domkyrka för Stockholms stift sedan 1940-talet.

I Storkyrkan finns den välkända trästatygruppen St Göran och draken från medeltiden. Den beskriver kampen mellan Sverige och Danmark, mellan gott och ont.

Jag älskar hästens huvud, med uppspärrade ögon och tungan ute. 

För att hitta vad det här var behövde jag göra en bildgoogling. Då fick jag å andra sidan veta ganska mycket. Det är en jungfru och hon symboliserar både Stockholm och Sverige och man anser att hon är en avbildning av Fru Ingeborg Åkesdotter (Tott) som var gift med Riksföreståndaren Sten Sture den äldre.

Det här är sjustaken, en sjuarmad ljusstake av brons som mäter hela fyra meter på höjden.

Silveraltaret hade jag gärna studerat närmare men plötsligt började två män sjunga och spela på flygeln strax framför altaret så vi kände oss lite i vägen och gick undan och lämnade strax därefter kyrkan.

På väg ut hann jag dock fota orgelläktaren, den går inte av för hackor den heller.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den är fin! Jag har varit där på gudstjänst några gånger. Då har jag förstås passat på att se mig omkring … snål som jag är 🤑

Bloggblad sa...

Bloggblad är det som är så snål…

Vonkis sa...

Bloggblad
VI blev förvånade att det var inträde till, det har varit gratis att gå in de andra domkyrkorna jag besökt. Till och med visningarna har varit gratis.

Anni sa...

Där har jag inte varit (än), men jag måste ju dit - en gift jungfru ser man inte så ofta!

Vonkis sa...

Anni
Du har kyrkan för nära :-)
En ogift jungfru är nästan lika spännande som en gravid dito.

Vonkis sa...

En gift jungfru skulle det ju stå...