torsdag, juli 13, 2023

Kalmar domkyrka

Välkommen till KyrkoBloggen

På min ensamresa ner till Simrishamn gjorde jag ett planerat stopp i Kalmar för att gå på en guidad visning i domkyrkan. 1915 slogs Kalmar och Växjö stift ihop och Växjö blev stiftsstad där biskopen bor men kyrkan i Kalmar är ändå en domkyrka.

Domkyrkan i Kalmar är ritad av Tessin den äldre. Det är den minsta och mest kompakta domkyrkan av de jag besökt. Därmed inte sagt att den inte är väldigt vacker. Kyrkan invigdes 1682 men stod klar först 1703.

Det finns tre orglar i kyrkan, den största står i vanlig ordning på orgelläktaren i väster.

Jag var helt övertygad om att jag tog fler bilder av själva altaret och altarbordet men uppenbarligen gjorde jag inte det. Jag skyller på tidsbrist eftersom jag behövde åka vidare till Simrishamn direkt när visningen var klar för att hinna till vandrarhemmet i tid. Men, altarmålningen visar när Jesus tas ner från korset och ska påminna om försoningen. Skulpturerna Tron och Nåden står på var sin sida om altaret.

Predikstolen är troligen ett krigsbyte och stod i den kyrka som fanns i Kalmar innan man byggde domkyrkan. Den är, som själva kyrkobyggnaden i barock stil.

Den här talarstolen (som jag lärt mig heter ambon)  i metall består av texten Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig från Psaltaren på sju olika språk.

Framme vid koret står en ny dopfunt gjord av metall och glas. Den blå lackeringen och skärningen ska påminna om livets vatten. Både talarstolen och den här dopfunten införskaffades vid renoveringen 2018-2013. 

Vid den västra ingången står dopfunten från 1963. Den har formen av ett skepp i öländsk grå sandsten och tre segel i mässing. Bakom dopfunten står ett dopträd. När någon döps i kyrkan hänger man upp en dopdroppe i glas och en förbön för den döpte i trädet. En väldigt fin tradition om jag får säga det.

Biskop Martin Lönnebos frälsarkrans finns utställd iform av stora glaskulor utmed kyrkans sidor. Varje pärla har en text av Martin Lönnebo. Det här är jagpärlan.

Mina huvudsakliga källor till det här inlägget är det jag kom ihåg av guidningen, Guide i domkyrkan samt boken Vart har jag nu kommit? En liten skrift om Kalmar Domkyrka och vad som bor där.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Åter igen en vacker kyrka och intressant historia.
Den ömma modern.

Vonkis sa...

Den ömma modern
Sannerligen :-)

Anni sa...

Vilken snygging till kyrka - ser europeisk ut! Pampig.
Att jag gillar dopfunten och dopträdet kommer knappast som någon överraskning för dig :-P

Vonkis sa...

Anni
Jag tänkte direkt på dig när jag såg dem :-)