torsdag, oktober 30, 2008

Både äta kakan och ha den kvar

Välkommen till Religionsbloggen

Västernorrlands Länsmuseum förvaltar över två gamla kyrkor, Ulvö gamla kapell och Murbergskyrkan. Nu har länsmuseet beslutat att dessa två kyrkor ska vara öppna för borgerliga vigslar.

Varför i hela friden skulle man vilja ha en borgerlig vigsel i en kyrka?

Om jag väljer bort att få Guds välsignelse över mitt äktenskap, varför ska jag då lova trohet i ett religiöst rum?

Det går att läsa mer på allehanda.se.

15 kommentarer:

Andelieb sa...

Ja, vad ska man säga? Jag hittar ingen logik.

Nog måste det finnas andra platser som är mer lämpade för borgeliga vigslar. Gamla slott, kanske eller något i den stilen, om man nu bara är ute efter lokalen alltså. Kanske går t.o.m en moské lika bra, om nu muslimerna är beredda att ställa upp på det...

Anonym sa...

Ja, jag läste om detta i Kyrkans Tidning imorse... Undrar hur beslutet blir... Boel Hössjer Sundman av råder stiftet att acceptera detta... (Se Kyrkans Tidning...)

Bloggblad sa...

Jag läste om det i Kyrkans Tidning och undrade detsamma. Den fina stämningen i ett kyrkorum vill många ha - men inte det som gör att det blir en fin stämning....

Här i stan måste de köpa ett konstverk att hänga upp i kapellet - för när man tar bort korset, syns konturerna av det mot väggen, och det vill ju inte de okristna se när de lånar lokalen för borgerliga begravningar...
Vojne vojne... ett kors... uschianemej.

Maria sa...

Klart inte stiftet ska acceptera det! I en kyrka har man gudstjänster.
Men...
Nog förstår jag varför man vill. Precis som du konstaterar, Vonkis, man vill ha kakan och äta upp den. Vackert rum, mycket stämning (jämför med hur det ser ut i de flesta stadshus/rådhus!). För många betyder dessvärre inte rummet något religiöst.

Vonkis sa...

Bloggblad
Så hos er kan man alltså redan viga sig borgerligt i kyrkan?
Varför går kyrkan med på en sån sak? Jag förstår det verkligen inte.

Andelieb
Kanske skulle man ta och leta upp ett matställe som bara säljer veganmat och k.r.ä.v.a. att få en stor blodig köttbit att tugga på...

Blyger
Får ta och leta reda på ett exemplar av K.T.

Vonkis sa...

Maria
Fråga är nog om kyrkan måste ge folket allt som folket vill ha? Vi måste våga stå för vad våra rum betyder.

Klimakteriehäxan sa...

Ja varför? det finns väl massor med lokaler som är fina att hålla bröllop i! verkar faktiskt helunderligt att vilja ha en borgerlig vigsel i ett kyrkorum!

Vonkis sa...

Klimakteriehäxan
Nu har jag bara varit på en borgerlig vigsel och jag kan ju inte prata för andra men jag tror inte att det ens fanns på tapeten för det paret att viga sig i ett kyrkorum.

Skulle vara roligt att höra från någon som vill eller har vigt sig borgerligt hur de funderar i ämnet.

mossfolk sa...

Nä, men det låter ju inte ens lite logiskt på någon fläck!
Jag var på en borgerlig vigsel i somras och är alldeles säker på att sedan de bestämt att den skulle vara just borgerlig fanns inte minsta tanke på att förlägga vigseln i kyrkan.

PGW sa...

Eh va? Väljer man inte borgelig vigsel för att slippa gifta sig i kyrkan?

*fattar ingenting*

Anonym sa...

Tycker inte att det spelar någon roll vinkel bevekelsegrund man har. Kyrkan är ett heligt rum och där ska det i huvudsak ske sakrala handlingar, och definitivt inte sådant som står i motsättning till den kristna tron och etiken. Det innebär att det inte ska vara rockband som spelar in rockvideo med sånger som inte är kristna och till och med antikristna som står innanför altarringen, och naturligtvis ska det inte vara hinduiska vigselakter och inte heller borgerliga vigselakter.

Så om länsmuséet framhärdar bör kyrkan säga till på skarpen och eventuellt avsakralisera den. Heder åt förre kyrkoherden i Umeå Landsförsamling som för några år sedan stoppade en partnerskapsakt i Helena Elisabeth som man försökte genomföra i smyg. För detta fick han kritik bland från de som inte visste bättre men stöd och uppskattning från de kristna.

Anonym sa...

Håller fullständigt med..
Varför ska man gifta sej i en kyrka om man gifter sej borgerligt??

Vi gifte oss i sthlms stadshus..underbara lokaler..Vilding är inte döpt utan namngiven..

Fast jag har lite dubbelmoral..

Jag är ju inte troende men inte ateist heller..men älskar kyrkor..tvekade inte en sekund när jag blev tillfrågad om att bli gudmor och stå framme vid koret och säja amen...

Jag vinkar när jag passerar Norpan imorgon ;)

Musikanta sa...

Tänk om en sån fråga skulle kommit upp inom den katolska kyrkan. Vilket ramaskri det skulle ha blivit...

Man undrar ju förstås hur folk tänker överhuvudtaget. Men det var som på en begravning häromsistens där prästen blev ombedd att inte läsa några böner. Han svarade att i så fall behövde han inte komma alls. Det blev både Fader Vår och Välsignelsen...

Anonym sa...

Jonas


Du är fri att uttrycka din åsikt kring parnerskapsakter i kyrkan men var snäll och få det inte att låta som att alla kristna tycker som du. Jag och många med mig är för partnerskapsakt/ välsignelse/ vigsel av homosexualla i kyrkan. Sätt dig inte på Guds plats utan låt Gud döma.

Gud behöver inte skyddas. Om han skapade vår värld tror jag att han klarar att två människor av samma kön som älskar varandra vigs i vårt (alla kristnas) religiösa samlingsrum.

Evas blogg sa...

Din rubrik säger allt!