lördag, januari 04, 2014

2013 i backspegeln del fyra

Välkommen till ÅterblicksBloggen

Januari - Mars
April - Juni
Juli - September

Oktober
Utanför den italienska ön Lampedusa börjar en båt full med flyktingar att brinna och den sjunker sedan. I tragedin dör 366 människor. Kritik riktas mot den italienska sjöräddningen, som ska ha väntat med att åka ut till de nödställda.

Regeringen vann oväntat omröstningen om höjd brytpunkt för statlig skatt. Detta då Jonas Sjöstedt (V), Mikael Damberg (S) och Carina Hägg (S) missade (!) omröstningen.

När Antje Jackelén väljs till ny ärkebiskop blir hon den första kvinnan på ämbetet. Direkt får Jackelén kritik för att vara för liberal och hon möts av hat både från konservativa inom den kristna kyrkan samt rasister menade att kyrkan nu står inför en islamisering.

När Der Spiegel avslöjar att Tysklands förbundskansler Angela Merkels telefon har blivit avlyssnad av NSA sedan innan hon blev förbundskansler reagerar många av Europas ledare med att kräva en uppgörelse om USAs avlysning, det var dock inget som statsminister Fredrik Reinfeldt tyckte att Sverige behövde vara med på.

November
I samband med att Jimme Åkesson signerade sin bok på Nytorget i Stockholm kastade en kvinna en tårta i ansiktet på honom.

På dagen 75 år sedan kristallnatten i Tyskland demonstrerar nazistiska Svenska motståndsrörelsen i Stockholm, med tillstånd från polisen. Nazisternas demonstration mötte motstånd och från demonstrationståget kastas bland annat knallskott och tegelstenar varav minst en träffar en motdemonstrant. Statsminister Fredrik Reinfeldt höll inte någon blixtinkallad presskonferens efter händelserna i Stockholm.

Under Expressens rapportering från demonstrationen benämndes Kristallnatten som att Några juvelerarbutiker förstördes och Kristallnatten, som i historieböcker sägs ha utlöst det som kallas förintelsen. Nazistiska Svenska motståndsrörelsen kallades högerdemonstranter som demonstrerade till stöd för förtryckta bröder från Grekland (Nazistiska Gyllene Gryning). Motdemonstranterna kallades autonoma vänstern och vänsterextremister. Expressen bad sedan om ursäkt för bristerna i rapporteringen från demonstration.

Granskningen av migrationsminister Tobias Billströms aktieaffärer med Lappland goldminers hemligstämplas av regeringen. Motiveringen är att Billström kan lida skada eller men om uppgifterna kommer ut. Offentlighetsprincipen någon?

Det italienska parlamentet beslutar att Silvio Berlusconi utesluts från parlamentet. Detta då han är dömd för skattebrott och enligt den italienska lagen får inte dömda brottslingar sitta i parlamentet. Beslutet betyder även att den parlamentariska immunitet som skyddat Berlusconi inte länge gäller och att han nu kan dömas för de brott som han anklagas för.

Haiyan, som med vinhastigheter på 89 meter i sekunden (över 300 km/h) är en av de värsta tyfonerna världen sett, drar in över Filippinerna. Över 6000 människor befaras ha dött i stormen. Många ville hjälpa men förödelsen var så stor att det var svårt att nå de värst drabbade platserna.

Nobelpristagaren Doris Lessing avled.

December
Den stora bomben slår ner i skolsverige. Svenska elevers resultat i PISA rasar i samtliga tre kunskapsområden som är med i undersökningen, läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Ja, det är till och med så illa att Sveriges resultatutveckling är sämst av samtliga OECD-länder. Enligt utbildningsminister Jan Björklund beror raset på Socialdemokraterna, trots att det är han själv som varit ansvarig minister i sju år. Hans eget recept för att resultaten ska bli bättre? Att lärarna ska låsa dörren till klassrummet så att sena elever inte kommer in. Jo, han beställde en utredning om ordning och reda i skolan också. Tidigare har det varit ensamkommande flyktingbarn som fått skulden för Sveriges dåliga resultat.

Johan Olsson tilldelades Svenska dagbladets bragdguld för VM-guldet i Val di Fiemme. Dessutom tog Thomas Wassberg emot det bragdguld han tilldelades för 33 år sedan.

Jason Diakité får pris av 5i12-rörlsen för sitt antirasistiska arbetet. När han ska ta emot priset i riksdagen vägrar talmannen Per Westerberg (M) vara med. Anledningen är att Diakité i låten Svarta duvor och vissna liljor kritiserar Sverigedemokraterna och att låten innehåller raden dunka Jimmie gul och blå. Vid prisutdelningen höll Jason Diakité ett tacktal som berörde många och som ledde till #jagärjason

Vid den andra omröstningen om höjd brytpunkt för när man ska betala statlig inkomstskatt vinner oppositionen vilket innebär att höjningen stoppas. Stormen Ivar drar in över mellersta Norrland med vindar som nådde orkanstyrka. I stormens spår ses fällda träd, tak som blåst bort och många hushåll blev strömlösa i flera dagar.

2012 bestämde DNs chefredaktör Gunilla Herlitz att ordet hen inte får användas i tidningen. 2013 heter chefredaktören Peter Wolodarski och då publicerar tidningen en rasistisk helsideannons och försvarar det med att det ligger i linje med tidningens liberala historia och annonsen håller sig inom ramen för vad vi kunde acceptera. Beslutet fick, med rätta, stor kritik. Bara dagar innan annonsen publicerades hade dessutom Wolodarski meddelat via twitter att han inte kommer att köpa något mer från Adlibris innan de tar klargör fakta om Sions vises protokoll och tar bort hatdokumentet från katalogen. Sälja en rasistisk bok är inte ok, publicera en annons för att öka försäljningen av en annan rasistisk bok är ok.

SVT avslöjar att FRA, Försvarets radioanstalt, hjälpt USA att spionera på ryska ledare. Bevisningen bygger på dokument som läckts av Edward Snowden. Och anledningen till Statsminister Fredrik Reinfeldts flathet kring tidigare avslöjanden blir plötsligt tydliga.

I Kärrtorp arrangerar nätverket Linje 17 en manifestation mot rasism, framförallt mot nazistiska Svenska motståndsrörelsen som genomfört övningar på Kärrtorps idrottsplats. Den fredliga manifestationen som samlade några hundra deltagare attackerades av drygt 40 medlemmar från Svenska motståndsrörelsen som kastade smällare, flaskor och stenar mot demonstranterna. 28 personer greps för försök till mord, våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och hets mot folkgrupp. Polisen fick hård kritik då bara runt 10 poliser var på plats för att skydda demonstranterna.

Attacken väckte starka reaktioner och en vecka senare arrangerades en ny manifestation, en manifestation som samlade närmare 20 000 deltagare, bland annat socialdemokraternas ledare Stefan Löfvén, partisekreterare Carin Jämtin, Leif Pagrotsky, Miljöpartiets ena språkrör Åsa Romson och förre vänsterledaren Lars Ohly. Från regeringen fanns integrationsminister Erik Ullenhag, infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och försvarsminister Karin Enström.

Från högerliberala debattörer framfördes dock en motvilja att vara med i demonstrationen då människor som är med i bland annat AFA kunde tänkas vara med i manifestationen. Expressens Britta Svensson skrev dessutom en krönika om hur besviken hon var på manifestation i Kärrtorp då det från scenen framfördes kritik mot polisen och regeringen, för att inte tala om alla hiphopartister som hade fräckheten att stödja manifestationen. Dock presenterades aldrig något liberalt antifascistiskt alternativ till manifestationen.

Zlatan kom ut ur garderoben som en mansgris och Svenska Fotbollsförbundet som några fega stackare.

Fredsprisvinnaren, antiapartheidkämpen och Sydafrikas förste demokratiskt valda president, Nelson Mandela, avlider. I riksdagen hålls en tyst minut. Talmannen Per Westerberg bojkottade inte händelsen, trots att han och ANC stämplades som terrorister, en linje som dessutom drevs hårt av Moderaterna i riksdagen. Krav restes också på att Moderaterna skulle be om ursäkt för sin tidigare hållning till Apartheid med det kom aldrig någon sådan.

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: