Sidor

lördag, juli 30, 2022

Jordgubbskanten

Välkommen till LottenBloggen

Nej vet du vad, jag tror det är dags för ett ordentligt inlägg om jordgubbskanten.

De förra ägarna hade jordgubbarna i den lilla låda du ser till höger i bild. Det var både trångt och svårt att hålla koll på så vi hade pratat om att ficka en jordgubbsrabatt. Sagt och gjort, 2 oktober 2021 sattes spade i marken och den första rabatten grävdes ut. Nu hade vi även hunnit köpa några nya jordgubbsplantor på rea och de var de första att åka ner i rabatten.

Två veckor senare var även den övre delen av jordgubbsrabatten fixad. Nu var det bara att vänta till våren och se hur många plantor som skulle överleva vintern.

I mitten av april gjordes den första mätningen och ritningen för framtida virkesköp och bygge.

Vi behövde prioritera andra byggen innan kanten till jordgubbsrabatten, som portalen till svampgurkan till vänster i bild så jordgubbsrabatten fick vänta. 19 juni såg den rätt ledsam ut.

Det var även dagen jag tog tag i bygget och fixade med virket men det har redan fått ett helt inlägg.

Dagen efter virkesinköp, handsågande, betsning och oljning började jag så sakteliga bygga och insåg att det skulle bli lite bökigt på egen hand.

Framför allt var det svårt när två plankor skulle samsas på en regel.

Lägg sedan till en bråkande kropp som krävde några vilodagar. Men men. Till slut hade jag i alla fall fått till två sektioner och med bärhjälp från Cecilia och Rickard även fått dem på plats. Nu var det bara det där lilla att sätta ihop dem också.

I början av juli kom så de sista plankorna på plats. Det krävdes en vilja och våld men inget vaselin. 

Håll i dig, men igår satte Suzan och jag igång med att rensa i jordgubbsrabatten. Den hade återigen börjar bli överväxt med klöver och annat som inte var jordgubbar.

Det gick bättre än vi trodde så vi hann faktiskt rensa klart innan det var dags att åka. Jag hann även slå ner den närmaste sektionen. Om vädret tillåter blir det en tripp till lotten imorgon för att slå ner den övre sektionen också och borra fast den i portalen och odlingslådan.

Melodikrysset vecka 30 2022

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Näst sista lördagen innan nästa läsår kör igång. Så, då var det plåstret avrivet, jag försöker andas i fyrkant och landa i att en  dryg veckas ledighet är lååång tid.

Annars då? Jodå, tackar som frågar. Jag har besökt en till domkyrka, klarat av en vandring utan att vare sig fötter eller knän totalhavererade, umgåtts med fina vänner och ikväll ska jag se Avengers Infinity war med en tweenie som sett marvelfilmer i kronologisk ordning. Och du?

Meat Loaf och Cher sjöng Dead ringer for love.

Jag blir lite fundersam. Var det Jämtländsk brudmarsch med Merit Hemmingson som spelades?

Anna du kan väl stanna?

Sedan blev det dubbel-Anna i och med Basshunters Boten Anna på nederländska. 

Nog var det ett tag sedan Ewa Roos var med i Melodikrysset utan Eva Rydberg. Idag fick vi njuta av sommardoftande Afton på Solvik.

Never ending story med Limhal. Varje år läser våra femmor Den oändliga historien och att den håller fortfarande.

Que sera, sera (whatever will be will be) med Doris Day var med i filmen Mannen som visste för mycket, också med Doris Day.

Tredje gången gillt fick en Anna vara svaret i dagens kryss. Anna Bergendahl har varit med i Melodifestivalen fyra gånger, vara tre gånger de senaste fyra åren.

Kommer ni ihåg typ två dagar in i pandemin när några kändisar spelade in en video med Imagine för att allt skulle kännas bättre? Sjöng den här gången  gjorde John Lennon vars änka och fru heter Yoko Ono.

1966 tävlade Svante Thuresson och Lill Lindfors i ESC med Nygammal vals.

Nu har jag fått den jag vill ha tolkades av Ison och Fille i Så mycket bättre.

I sommarens soliga dagar
vi gå genom skogar och hagar
på färdens besvär ingen klagar
Vi sjunga var vi gå, hallå, hallå.

As time goes by fungerar bra även på tjeckiska.

Ja men då var även detta kryss löst och inklickat. Tack alla som var med och löste idag. Ta hand om er så sörs vi igen om en vecka.

snabbgenomgången
V 6 Meat Loaf
L 1 Hemmingson
L 2 Stanna
L 3 Boten
L 4 Afton
L 5 Den
L 7 Oändliga
V 8 Mannen
V10 Anna
V 9 Ono
L11 Lill
V12 Fille
V13 Ison
V15 Soliga
L14 As

fredag, juli 29, 2022

Linköpings domkyrka

Välkommen till KyrkoBloggen

Torsdagen tillbringade jag med M i Linköping, dagens huvudattraktion var domkyrkan.

Domkyrkan i Linköping är Sveriges näst största kyrka, bara Uppsala domkyrka är större.

Den vackra huvudingången. Mosaiken precis ovanför porten ser gammal ut men skapades av Bengt Olov Kälde så sent som 1986. När jag besökte domkyrkan i Lund lärde jag mig att bakgrunden i guld visar att motivet utspelar sig i himlen. Sjävla motivet föreställer Jesus flankerad av Maria, Johannes Döparen, katedralens skyddshelgon S:t Petrus och S:t Paulus, samt de östgötska helgonen Heliga Birgitta och Nicolaus Hermanni.

Invändigt är kyrkan så klart pampig men jag upplever den ändå som mindre än de andra domkyrkor jag besökt hittills. Min väldigt ogrundade teori kring detta är att det kan bero på att det inte finns så många sidokor utan själva långhuset är väldigt rakt.

Men kor, eller, kapell finns det. Det här är Thomaskapellet, alla martyrers kapell. På altaret står Jag är uppståndelsen och livet på 17 språk, bland annat : punktskrift, hebreiska, svenska, finska, sydsamiska, romani, och arabiska.

I Mariakapellet finns en av världens största glasgravyrer, skapat av konstnären Lisa Bauer och gravören Lars Börnesson. Maria bär en krona av nyponrosor och en mantel av mariablomster, 93 olika svenska blommor och träd som har anknytning till jungfru Maria. Manteln är större än vad som syns på den här bilden. Den sträcker sig  över två fönster till och på någon av rutorna gömmer sig en nyckelpiga, men vi kunde inte hitta den under dagens besök.

Nils Österbom, träkonstnär från Norrköping, byggde predikstolen på 1740-talet. Predikstolen är smyckad med bilder från bibliska berättelser. I vanlig ordning var sådana här detaljer inget jag hann med att stå och titta på någon längre stund. Å andra sidan ligger domkyrkan mindre än en timme bort så jag kan åka dit när som och studera saker närmare.

Söder om högkoret står ett stort målat altarskåp som inte är målat speciellt till domkyrkan. Den målades1539-1540 av konstnären Maarten van Heemkerck från Nederländerna och stod länge i en kyrka i Alkmaar. Om jag tar mig till Nederländerna någon gång, som jag hoppas, vore det roligt att besöka den kyrkan. 

Hur hamnade då altarskåpet i Sverige? Roligt att du frågar. Jo ser du, under 1580-talet köpte och skänkte Joahn III tavlan till Linköpings domkyrka.

2018 firade kyrkan i Alkmaar 500 år och då fick de låna skåpets dörrar. Hela skåpet var för stort och tungt för att låna ut.

Annars är det nog högkorets altarskåp som  målats av Henrik Sörensen som i alla fall jag förknippar med domkyrkan. Tavlan färdigställdes 1935. Människorna på tavlorna till höger och vänster om Jesus porträtteras människor från Bibeln och från kyrkans historia men även två barn från staden, det är en flicka och en pojke som står längst ut på respektive tavla. Det är två lokala barn som målades av och de symboliserar församlingen och kyrkans nutid. Faktiskt lever pojkens dotter fortfarande.

Längst upp i bild ser du Triumfkrucifixet. Det är gjort av trä och är dateradtill 1300-talet. Kyrkan har brunnit några gånger men träkrucifixet har klarat sig. Som en skickelse.

I vanlig ordning blir det ett långt inlägg det här men håll ut, det är mindre än hälften kvar nu.

Det här är ett sakramentshus från 1400-talets senare del. Där har man förvarat invigdhostia (oblat) och monstransen där brödet förvarades.

Brian Clarke, glasmålare inom arkitektur, har målat sex fönster i domkyrkan. De här tre på kyrkans norra sida är Andens fönster, 

och de tre på den södra sidan är Sonens fönster. Fadern fick inte några fönster, där de i så fall skulle ha varit finns istället Mariafönstret.

Det finns väldigt mycket nutida kyrkokonst i domkyrkan. Livets träd är ett exempel på det. Det stod klart 1997. Trädet står på tre cirklar (treenigheten). Kronan består av 153 löv. Enligt en gammal tanke fanns det 153 folk på jorden och det 153 löven symboliserar all världens folk. Där finns även nio frukter som symboliserar Andens frukter som Paulus talar om i Galaterbrevet. Dessa är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Längst upp sitter en duva.

Från början fanns det bara en flod vid sidan om Livets träd men det tänds över 100 000 ljus i kyrkan om året så man har senare lagt till den andra floden.

Pilgrimsaltaret, uteliggaren av Charlotte Gyllenhammar.

Vi avslutar ute. Vi gick in och ut ur kyrkan via den södra porten men jag har tyvärr inte kunnat hitta någon information om den.

Avslutningsvis en bronsavgjutning av den träskulptur föreställande den heliga Birgitta som finns i Vadstena klosterkyrka.

onsdag, juli 27, 2022

Vallmodrömmar

Välkommen till VallmoBloggen

Vallmo ändå, vilken fin blomma det är. Det här är den största vallmo jag har på balkongen. Trots att den växer i en balkonglåda och utsätts för ganska mycket vind är det dessutom en av få vallmo som växer takt upp.

Fram till igår har mina vallmo bara haft en blomma utslagen i taget men när jag kikade ut på balkongen i förrgår hade den stora vallmon tre blommor utslagna samtidigt.

Ett rekord som slogs reda dagen efter. Fem utslagna men något tilltufsade blommor sa god morgon.

Titta på bara. Den är vacker till och med efter ett ösregn.

Men det är inte bara på balkongen vallmon har kommit igång. Den här har jag planterat under körsbärsträdet. Dock blir jag lite konfunderad över det vita i mitten och de gula pistillerna. Alla fröer jag sått kommer från samma frökuvert.

tisdag, juli 26, 2022

Snacka om tur med vädret

Välkommen till UtflyktsBloggen

Vad gör man när det bara är två veckor kvar på sommarledigheten? Man åker till Sörmland med de härliga kollegorna Johanna, Lotta och Daniela, det gör man.

När vi  åkte  från Norrköping regnade det rätt ordentligt och prognosen visade att det skulle regna i Stendörren men när vi klev ur bilenslutade det att regna. Som en skickelse. Vi gick mest efter den röda leden och den var lite mer kuperad än jag trodde innan men det gick faktiskt bra att gå där ändå. 

Naturen var verkligen vacker och vädret perfekt att vandra i. Molnigt och lagom varmt så man inte dog svettdöden av några steg men inte heller dog frysdöden vid fikat. Daniela spanade in badmöjligheterna och trots lurv i vattnet tog hon sig ett dopp på tillbakavägen.

Det enda som var lite läskigt på vandringen var hängbroarna. Det gungade som en gnu när man gick över dem. Min strategi var att gå snabbt i jämn takt och hålla blicken långt i fjärran.

Efter Stendörren blev det ett besök på Femöresfortet. Tyvärr hade dagens sista visning redan varit men det var inte något problem att gå runt och titta på grejerna ovan jord på egen hand.

Nära den här sjömålsroboten stod en stor strålkastare och tack vare en man i sällskapet efter oss fick vi veta att den, strålkastaren alltså, kunde man lysa upp saker med. Fascinerande.

Vi funderade på att göra en Cher men valde att avstå.

Den gamla fyrvaktarbostaden längst ut på Femöre. Tänk att bo vid ett kustartilleri under Kalla kriget.

De här tjejerna alltså. När det är tufft på jobbet är det mina fantastiska kollegor som gör att jag orkar.

Dagen avslutades på Skärgårdsvåfflan. Ja, vi åt både matvåfflor och efterrättsvåfflor. Så gott det var och vilken dag vi fick. Det här måste vi helt klart göra fler gånger.

lördag, juli 23, 2022

Melodikrysset vecka 29 2022

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Hur ska ni fira Varmkorvens dag idag? Jag börjar så klart firandet med att lösa Melodikrysset med bästa medkryssarna och någon gång under dagen ska jag försöka få i mig en varmkorv från Biltema.

Peps Persson sjöng Rus, en låt som även Lill Lindfors tolkat.

The Rembrandts med I'll be there for you, signaturmelodin till Vänner.

Sång på limburkiska, det var oväntat och roligt! Det var Under the boardwalk som spelades.

Signaturmelodin hör till serien Svenska hjärtan, med den kända gräsklipparscenen.

Opera är sannerligen inte min starkaste gren men den här musiken från Carmen, L'amour est un oiseau rebelle, den känner till och med jag igen!

Daddy DJ med Daddy DJ.

Omkring tiggaren från Luossa, från Dan Anderssons diktsamling Svarta ballader.

Carolas återkomst till Melodifestivalen skedde 1990 med fantastiska Mitt i ett äventyr. Tänk att Edin Ådahl vann med Som en vind istället. Å andra sidan tog Carola en ordentlig revansch direkt året efter med Fångad av en stormvind.

Tea for two i cha-chatakt. Fungerar bra.

2017 tävlade De vet du i Melodifestivalen med Road trip. De tog sig till Andra chansen där de slogs ut i duellen mot FO&O.

Inte nog med att Kents Utan dina andetag får dansbansbehandlingen, de kör melodin på saxofon också.

Nånting som inte fanns förut från Skönheten och Odjuret, den första Disneyfilmen som jag föll pladask för. Jag köpte skivan och plågade min stackars familj med att sjunga låtarna så fort vi satt i bilen.

Nino Rotas fantastisk musik från Gudfadern.

Ja men så där ja, då var dagens kryss löst och inklickat då. Tack alla som var med idag. Ta hand om er så sörs vi igen om en vecka.

snabbgenomgången
V10 Peps
L 5 Vänner
V 6 Under
V 4 Svenska hjärtan
L 2 Carmen
L 3 Dj
L 1 Andersson
V 7 Mitt
L 8 Tea
V 9 De
L11 Vet
L12 Du
V15 Utan
V13 Odjuret
L14 Rota

Ett foto i timmen lördag 23 juli 2022

Välkommen till FotoBloggen

Tänk. Om bara fem månader stressar vi som galningar för att hinna klart det sista innan ni vet vad. Men först ska vi ju fira Varmkorvens dag och ta Ett foto i timmen.

Kl. 06. Vaknar och går in på klart.se det första jag gör. Tyvärr verkar det inte bli någon åska idag.

Kl. 07. Släcker den batteridrivna lampslingan på balkongen.

Kl. 08. Delar lite medicin.

Kl. 09. Kollar in hos några EFITare.

Kl. 10. Löser Melodikrysset i grupp. Det är ju lördag.

Kl. 11. Behöver få i mig något. Trots att det inte är övervarmt idag är matlusten inte på topp men några kalla korvskivor och lite senap brukar fungera.

Kl. 12. Kommer inte överens med Instagram om hur bilderna ska beskäras.

Kl. 13. Det är kvavt så det förslår. Går och småplockar lite och svettas för minsta lilla. Börjar lyssna på Mats Strandbergs Slutet.

Kl. 14. Dags för lunch, idag får det bli vita bönor och bacon.

Kl. 15. Det är bara 15-16 grader men så fuktigt att kroppen inte vill speciellt mycket idag, så jag tar och  tittar på sista avsnittet av Moon Knight. Oscar Isaac, herre min je.

Kl. 16. Skulle ta en dusch men där stod ju blommorna jag duschade i torsdags kvar. Att de inte gått tillbaka till fönstret på egen hand chockar mig.

Kl. 17. Har jag otur (och det har jag nog) har jag fått sköldlöss på vallmon.

Kl. 18. Behövde komma ut och ser det här dragkroksskyddet. Man kan inte bli på annat än på bra humör av sånt här.

Kl. 19. Se där, boken jag beställt kom visst igår.

Kl. 20. Gör en vända till hos andra efit:are.

Kl. 21. Avslutar dagen med lite Modern familyandra som är med och fotar sin dag hittar du här.