söndag, juni 19, 2022

Dags för en uppdatering

Välkommen till LottenBloggen

Det var ett tag sedan jag gjorde ett ordentligt inlägg med fokus på odlingslotten, så här kommer nu ett långt inlägg med många bilder. Håll i dig.

Idag skulle jag ge mig ut på lite äventyr på egen hand. äventyret skulle gå till Byggmax där jag skulle köpa virke till jordgubbsrabattens kant och kanske även börja skruva ihop den däringa kanten. 

Bara att hitta rätt virke var rena djungeln, men till slut kom jag fram till att det skulle bli bra med ytterpanel. Sedan blev det till att sitta och rita och räkna. Hur många plankor skulle köpas, hur skulle jag dela på dem och hur många reglar behövdes. Eftersom det inte finns två lika stora mått någonstans i rabatten blev det ett väldans pusslande men till slut hade jag räknat, dubbelkollat och så kollat en tredje gång för säkerhets skull. 

Jag hade gjort mina beräkningar på 270 cm långa plankor och självklart fanns inte en endaste planka med det måttet när jag kom till Byggmax. Den kortaste plankan landade istället på 300 cm. Så det blev till att räkna om på stående fot där bland alla plankor. Jag fick så klart till det, men det tog lite tid och blev inte alls lika snyggt som det jag gjorde på morgonen.

Första tanken var förresten att handla på Beijer eftersom de hjälper en att såga upp virket. Med de har stängt på söndagar och sedan hade de inte någon ytterpanel inne. Så efter all tid som gick åt till att köpa rätt antal plankor blev det till att ställa sig och såga till sagda plankor i rätt längder. Sju kapningar med fogsvans blev det och ja, det känns i armbågen nu.

Väl på plats började jag med att betsa alla plankor. 10 stycken i varierande storlekar. Vi hade några reglar som blivit över vid tidigare byggen och de blev också betsade. Om armen håller ska jag kapa dem imorgon. Hade jag tänkt mig för hade jag chansat på att någon sågkunnig är på jobbet imorgon och tagit med mig dem dit. Hm. Ska jag kanske svänga förbi lotten på väg till jobbet imorgon och hämta dem? Det tål att fundera på.

Det är här kanten ska vara och den behöver komma på plats. Innan jag åkte hem ikväll kastade jag bort två rosa jordgubbar som fåglarna varit och smaskat på.

Den här fina jordgubben har fått vara i fred än så länge. Jag hade behövt vattna jordgubbarna idag men vattnet hos föreningen är avstängd på obestämd tid på grund av en vattenläcka så vi måste snåla med det lilla vatten vi har i tunnorna.

Här kommer förresten en bild på lotten från ett nytt hål, fotat från skogen. Den lilla kullen framme till vänster är den så kallade potatishögen. Jag körde med grästrimmern på ovansidan av potatishögen för att få bort all ni vet vad som växte som ogräs där. Till vänster om potatishögen skymtar man kompostkorgarna Suzan flätat och där det växer zucchini. Det syns inte så bra på den här bilden men lite till höger framför björnbärsportalen ligger vår rishög. Den fylldes på med nytt ris ikväll för jag klippte ner en buske som skymde solen för skogsrabatten.

Här syns det lite bättre. Rishögen ligger till höger i markeringen, till vänster syns öppningen som blev efter att jag klippt. Vi skulle behöva åka iväg med både rishögen och de ruttna plankorna med spik som ligger här bakom och skräpar. Men då måste vi låna (och köra) en släpkärra. Huvvaligen!

Vår pion som står framför björnbärsportalen har vuxit så mycket att det kommer blommor utanför sitt växtstöd. De blommorna klippte jag av och tog med hem och ställde i en hink på balkongen. De är noga undersökta så inga myror följde med. Det har varit väldigt dåligt med både humlor och bin på min balkong hittills, kanske kan de här locka till sig några. Pionbusken behöver både dela och flytta på för den står lite i vägen där framför björnbärsportalen. Frågan är bara var vi ska ställa den (dem)? Nå ja, det är ändå inte aktuellt med någon blomflytt innan hösten.

7 kommentarer:

Versch sa...

Snyggt jobbat med både sågande, betsande och annat pyssel på lotten.
Vore kul att besöka dig på lotten någon gång då vi har vägarna förbi, vet dock inte när vi kan tänkas besöka Norrköping nästa gång.

Vonkis sa...

Versch
Åh, det vore jätteroligt att få visa lotten för er! Det är inte ofta jag lämnar stan så hör av dig när du vet när nästa besök blir av :-)

Anonym sa...

Var det nästa sommar som ni ska vara på lotten utan att jobba?
Skojar bara, ni gör så otroligt fint och genomtänkt. Hoppas armbågen håller och att det funkar med skruvandet.

/Marianne

Bloggblad sa...

Vår dotter m sambo har ett lagom jordgubbsland på sin kolonolott. De har två ihopsatta pallkragar (2x3 meter ungefär), och en extra överdel. Som fågelskydd har de ett hönsnätsgaller som går lätt att ta på och av. I år har de fått massor av jordgubbar. Per blev så sugen att han planerar ett likadant vi vår stuga. Vi ska bara hitta ett ställe som är plant nog ...
jag har sett att en massa hallon börjat växa, förmodligen har de (liksom många andra arter) funnits för länge sedan, men trängts undan. Jag som älskar hallon mer än jordgubbar, hoppas att de kommer igång. Ett gammalt plommonträd som verkat ledset och halvdött i flera år, gav i höstas mängde med fina söta katrinplommon. Fast svåra att få tag i eftersom buskaget och gräset runt trädet är midjehögt vid skördetid.

Ni är verkligen duktiga och flitiga!

Jag har nog nån bra bild på deras jordgubbsodling i mobilen.

Vonkis sa...

Marianne
Hade vi jobbat på som vi gjorde under förra sommaren hade kanten varit klar för länge sedan, och vi hade nog börjar med pergolan vi ska ha vid stugan också :-)

Bloggblad
Jordgubbsodlingen såg verkligen imponerande ut.
Tänk vad lite omsorg och skötsel kan göra för att en trädgård ska komma till liv igen. Jag håller tummarna både för att hallonen ska få många bär och att ni ska hitta en bra platt plasts för hordgubbarna.

Anni sa...

Bra jobbat med plankorna! Vissa saker får ta lite längre tid, det är nästan bra att ni inte haft samma tempo som förra året. Men nu när du har semester är ni nog snart igång ordentligt igen, kan jag ana.

Vonkis sa...

Anni
Tack!
Jag är gärna på lotten och jobbar varje dag (Suzan och A är sjuka så det är bara jag som är där just nu). Även om vi jobbar mycket när vi är där har vi blivit betydligt bättre på att ta ordentliga pauser, så det händer saker men inte lika snabbt som förra året.