måndag, april 18, 2022

Nya projekt

Välkommen till LottenBloggen

Ny solig ledig dag, ny dag på odlingslotten och dags att ta tag i lite nya projekt.

Min plan var att börja med ett ganska enkelt projekt, klippa ner gräset på den markerade plätten ovanför pumpabädden. Jag skulle vända upp jorden och plantera bergsklint vi har på baksidan av stugan. Det har visat sig att den till största delen växer utanför vår lottgräns och dessutom tar den rätt stor plats där. På den markerade platsen gör det inget om bergsklinten sprider ut sig, hellre den än kirskålen. Men så var det det där med kirskålen. Det myllrade, verkligen myllrade av dess rötter. Så det förmodade snabba och enkla projektet tog betydligt längre tid än jag räknat med.

Dessutom blev bara ungefär en fjärdedel av ytan uppgrävd men nu har i alla fall några bergklintstuvor hamnat där. Innan vi åkte strödde jag även över lite blomfröer från vallmo, blåklint och prästkrage över jorden. Med tanke på hur alla säger att det är blommor som lätt sprider sig borde det bli i alla fall någon blomma som kommer upp.

Det ser inte mycket ut för världen på den är bilden men när bergsklinten väl börjar växa och blomma, då väller de fram. Nästa helg blir det till att fortsätta ta bort det här.

Suzan har börjat tillverka en till kompostkorg. Det tar sin lilla tid men blir otroligt snyggt. Här kommer årets zucchini växa bra.

Nära kompostkorgarna har vi björnbär. Förra året blev det aldrig att vi gjorde något åt slanorna utan de fick släpa efter marken. Vi har funderat fram och tillbaka vilket sorts stöd vi ska bygga till björnbären och nu har vi landat i att det får bli en portal som leder till skogsbrynet. Möjligen hamnar våra pioner lite fel där framför portalen men om det skulle vara fallet flyttar vi på dem till hösten.

Här har ni en bild som gör att min starka fyra i bild i nian framstår som ett elakt skämt. Ritningen är verkligen helt proportionerlig (i alla fall om man inte tittar så noga). Men nu var det inte mitt bildbetyg jag skulle skriva om. Ett annat byggprojekt vi ska ta tag i det här året är att bygga ramar runt hallonen och jordgubbarna. Vid krusbärsbusken (cirkeln vid markeringen 80) ska vi förresten göra en till portal där vi ska testa att odla svampgurka.

Vi kommer helt klart ha att göra även den här sommaren, även om vi har lovat att vi inte ska ta oss an lika mycket som förra sommaren. Det går ju att var på lotten för att bara ta det lugnt också. Har vi hört.

6 kommentarer:

Anonym sa...

” Det går ju att var på lotten för att bara ta det lugnt också. Har vi hört.”
Hoppas att ni upptäcker att den meningen faktiskt är sann!

/Marianne

Anni sa...

Att göra planer är lika kul som att sedan följa dem med vetskapen att man alltid kan ändra sig.
Du hade säkert kunnat få ihop en EFIT den dagen!

Bloggblad sa...

Så härligt ambitiösa ni är! Jag ids inte gräva fler rabatter, men ska ha i åminne att inte så samma grönsaker som misslyckades förra året. Inte så ”fjärilsblommor” så tätt och att inte ha några små krukor som måste vattnas titt som tätt.

Tvättsvamp.... har sett såna, men har inte någonsin funderat på hur de kommit till. Själv ska jag så spagettipumpa, fick av min brorsa förra året och det lev en klar favorit.

Versch sa...

Ser fram emot att få följa era projekt.
Njuta kan man göra på många olika sätt, genom att bara ta det lugnt och beskåda eller genom att pyssla på i jorden och med växterna. 😉❤️

Annika sa...

Det lär ju bli jättefint sen när den blomman breder ut sig. Kirskål ja, det är ett h-vete ... GAAAHHH!!
Härligt att ni har ett landställe att åka till och vara i.

Vonkis sa...

Marianne
Jodå, sakta men säkert :-)

Anni
Jag förstår inte hur jag kunde missa att det var ett foto i timmen, jag var ju inne på sidan bara någon dag innan men var så inställd på att april redan haft sina två dagar att jag bara kollade efter när första dagen i maj ska vara...

Bloggblad
Den nya rabatten kommer vi inte arbeta så mycket med, bara ta bort ogräset som växer där nu och slänga ut lite olika fröer. Tanken är väl egentligen att det ska bli mer av en pyttepyttelien äng än en rabatt.

Ja just ja, det var du som hade lagat till spagettipumpa. Får se om vi testar att odla någon sådan i år.

Versch
Och som jag njuter av att arbeta där på lotten. Men blir det för mycket arbete på en gång blir det ont efteråt. Måste komma ihåg den lilla saken också.
Ser fram emot att få följa era projekt.

Annika
Du skulle ha sett vilken djungel av kirskål som bredde ut sig ifjol när vi köpte lotten. Herre min je säger jag bara.

Lotten blev verkligen min räddning ifjol efter ett drygt år ensam hemma.