onsdag, december 29, 2010

Nu får det vara nog

Välkommen till OrdBloggen

Svenskan har fått nya ord och ett av de nya orden är bjästa som enligt Språkrådet betyder att ta parti för en förövare av ett brott och mobba offret.

Jag blir så otroligt ledsen.

Till att börja med. Det var inte så mycket prat om våldtäkten i samhället. Mobben mot ”Linnea” agerade först och främst på internet. I gruppen på Facebook och i andra forum var väldigt många av de som skrev inte från Bjästa. Det var folk från bland annat Domsjö, Örnsköldsvik, Hudiksvall, Täby, Motala, Gislaved, Åtvidaberg, Linköping, Göteborg, Vasa, Enköping och Luleå som var aktiva. Av de som uttalade sig för pojken i programmet kom två från Domsjö, en från Valbo (ligger i Gävle) och en var från Bjästa. Då har jag inte räknat med klasskompisar och vänner. Kan man då verkligen säga att det här är ett Bjästafenomen???

Och hur kommer det sig att det i Katarina Wennstams bok ”Flickan och skulden” går att läsa om tonårstjejen Jonna som efter att ha blivit våldtagen på en fest bli kallad för kryckhora på stan? Jonna blev inte våldtagen i Bjästa och det var inte folk där som kallade henne för kryckhora.

Men nu har alltså språkrådet bestämt att Bjästa för alltid ska förknippas med mobbing av brottsoffer. Varför inte säga att rosengård är att bränna bilar, att knutby är synonymt med hjärntvätt, hammarmord och religiöst förtryck, att arboga är att döda älskarens barn? Nej då, det passar sig ju inte. Men Bjästa ska vi hänga ut, trots att det som hände där när ”Linnea” blivit våldtagen inte är en unik händelse och trots att de som deltog i mobben mot henne inte enbart kom från Bjästa, de kom från hela Sverige.

Som sagt, jag blir så ledsen. Att det från så många olika håll ska raljeras över en ort,som inte ges chansen att läka, och dessutom raljeras över saker som inte ens stämmer.

Jag blir så ledsen.

Läs mer
Språkrådet SvD DN Den andra våldäkten Expressen SVT ÖA ÖA Aftonbladet SR Västernorrland SR Västernorrland

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Wikileak Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bara bara inte klokt! Man tror att de ska veta mer än så...

:(

Miyala

Föredetta Bjästa bo sa...

Mycket bra skrivet!

Anonym sa...

Men herregud. Det är ju inte de som bestämmer hur ord används. De bara väljer ut ett antal nya ord som snabbt fått stor spridning. Orden finns redan, skrik på hela befolkningen i stället.

Anonym sa...

Vonkis inlägg visar hur skvaller och förtal sprider/spritt sig i hela samhället. Då menar jag inte samhället Bjästa - utan samhället/nationen.

Alla som sysslar med förtal och sprider rykten, utan att först kolla om det KAN vara sant, bör ta åt sig av denna kritik.

Det språkrådet gör är att legitimera användandet av uttrycket "att göra en Bjästa"!

Vet inte om jag blir mest ledsen eller förbannad över uttrycket!

//Elisabet

Håkan Wiklund sa...

Även om jag inte alls tar upp just detta i mitt blogginlägg, utan istället betonar betydelsen av språkets (och därmed samhällets) utveckling, så reagerade jag på precis samma sätt som Vonkis. Bra inlägg!

Visst, Språkrådet bestämmer inte hur ord används, men som Elisabet påpekar: rådet legitimerar – och därmed förstärker - användandet av uttrycket, och förankrar det på så sätt i folks medvetande.

Däremot är det i första hand användarna av ordet och/eller skvallerspridarna som bör kritiseras.

Channal sa...

Det måste jag säga låter mycket märkligt, inte klokt! Själv har jag inte hört uttrycket men jag hänger inte med längre! Tråkigt för er som kommer därifrån! Själv kan jag bli irriterad på en sån patetisk sak som att Kolmården = djurpark för många! men, men det är ju mer positivt! Jag hör ju när elefanterna kissar på morgonen! =) Gott Nytt År till dig, KRAM Anna

Vonkis sa...

Miyala
Visst kan man tycka det. *skakar på huvudet*

Föredetta Bjästabo
Tack så mycket.

Anonym 8:56
Nej, men när språkrådet säger att bjästa har just den här betydelsen så får det en helt annan genomslagskraft. Hur många använde ordet bjästa som en synonym till att ta ställning för en förövare och mobba brottsoffret innan språkrådet gick ut med att ordet har den betydelsen och hur många kommer att använda ordet på det viset nu?

Elisabet
Precis. Det finns många ord som används som inte språkrådet inte har tagit in som nyord.

Håkan Wiklund
Tack så mycket.
Viss måste ett språk utvecklas och ta intryck av samtiden men som sagt, det finns många andra ord som används i olika forum som språkrådet inte tar upp.

Channal
Det är ju just det. Som jag skrev till anonym, efter att språkrådet gått ut med årets nyord är det garanterat många fler som använder bjästa på det här sättet än det var innan.