fredag, augusti 24, 2018

Övervintring och mysterier

Välkommen till BalkongBloggen

Det blev höst på balkongen och jag funderar över vad som kan övervintra och hur det ska gå till.

En sådan här backnejlika blev kvar i en av balkonglådorna förra hösten och överlevde där över vintern. Var det ren tur eller kan de här stå kvar den kommande vinter?

I den här lådan har jag planterat tre olika nejlikor, tror de heter något i stil med trädgårdsnejlika. Kan de stå kvar på balkongen över vintern, behöver de i så fall täckas och i så fall med vad?

Lewisian brukar växa i stenpartier men jag har haft den i en kruka och där har den mått rätt bra. Jag skulle nog kunna plantera ut den hos en vän som har trädgård. Ska jag göra det eller ska den få stå kvar i krukan över vintern?

Fuchsiorna har det gått lite si och så med, de har vuxit men den i mitten har sett mer eller mindre vissen ut hela sommaren. De drabbades av spinn i början av sommaren och det kan så klart ha påverkat. Jag har ett vindsförråd men är rädd att det är för varmt där. Källarförrådet är absolut för varmt.

Sedan har jag två mysterier på balkongen. Kan det här vara en paprika? Satte ett frö i våras men märkte inte upp vad det var. Tänkte, dumt nog, att jag skulle komma ihåg det men några omplaceringar och omplanteringar senare står jag här och är rådvill.

Den här har jag ingen aning alls om vad det kan vara? Den har stått och varit grön hela sommaren och idag såg jag att det minsann kommit några knoppar! Det ska bli spännande att se vad det är för något.


Ja ni ser ju, många frågor blir det helt klart och jag är tacksam för alla råd jag kan få.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

1 kommentar:

Anni sa...

Jadu, inte tror jag att jag kan svara på allt heller. Har för mig att nejlikor är tvååriga, men varför inte låta dem stå kvar. Är det inte liv i dem i vår så kan du kasta dem då.
Lewisian är väldigt söt, den kan du väl i alla fall njuta av tills frosten kommer? Borde kunna klara att övervintra i krukan, tycker jag.
Fuchsior har jag aldrig klarat att övervintra, det är så synd för de kan bli gigantiska! Men ute kan de inte stå, de behöver komma in när det blir kallt. Prova vinden, men ge lite lite vatten ibland för det behöver de när det inte är kallt nog för riktig vintervila.
Paprika? Ja, kanske. Den är ju inte så glad men jag ser knoppar i toppen! Någon frukt hinner du inte få i år så egentligen kan du nog slänga den om du vill städa. Eller ha den kvar om du vill ha lite grönt kvar.
Sista mysteriet känner jag igen men kan inte placera. Ser fram emot ett foto på blomman!

Chokladtårtereceptet du länkade till, det kände jag igen. Anne-Lie (Favouritemum) har lagt ut det på vår matblogg (Dubbelhakornas välmående) men jag har aldrig bakat den. Ett halvkilo choklad i en kaka ... hejåhå!