torsdag, december 31, 2009

Och där stannade klockorna

Välkommen till DumBloggen

Såg du Aktuellt igår? Om inte, titta här.

7:40 in i programmet är ett inslag om ACTA-avtalet.

Tyvärr vet vi inte så mycket om detta handelsavtal. Allt kring det är hemligt och den svenska offentlighetsprincipen är inte vatten värd, handlingarna från förhandlingarna om avtalet släpps inte för läsning av någon utanför gruppen som förhandlar, Ja, om du inte är ett stort bolag i USA alltså, då får du läsa avtalsförslaget, men inte om du är en riksdagsledamot eller journalist i Sverige.

Däremot finns det en del rykten. Ett av dem säger att ett förslag är att om någon i ett hushåll laddar ner olagligt material tre gånger ska hela hushållet kunna stängas av från internet under ett år.

När lag och rätt diskuteras kommer man förr eller senare in på att straffet ska stå i proportion till brottet.

Är det proportionerligt att inte kunna kontakta vänner, läsa tidningen, lyssna på radio eller musik, göra sina bankärenden, boka biljetter, deklarera med mera med mera, för att någon som bor i samma hus har gjort tre olagliga nerladdningar?

Eller kan det vara så att de som förhandlar om avtalet är 60+ och inte använder internet på samma sätt som yngre generationer, att de tror att man på sin höjd mailar och söker information på internet? Kan de vara så att de faktiskt inte är medvetna om att många idag har sin telefon på internet (skype), håller kontakt med släkt och vänner via bloggar, facebook, msn mm, utför bankärenden, framkallar sina kort, bokar resor och konsertbiljetter via internet? Kan det vara så att de inte vet att många företag och myndigheter anpassar sin tillgänglighet till att allt fler använder internet när olika ärenden ska utföras och i allt större utsträckning hänvisar till sina hemsidor när man söker information och hjälp?

Men nu är det ju inte den lilla människan som är viktig, nu är det ju de stora företagen och bolagen vi måste tänka på, det är de som måste få skriva agendan. Vad gör det då att det dagliga livet blir krångligare och att omkostnaderna ökar för enskilda medborgare när bolagen och företagen säkrar sina vinster?

Det är så dumt att klockorna stannar.

Läs mer
Expressen


Dagens FRA:are - Pulverbomb kalsong
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: