fredag, maj 03, 2013

Inför Eurovision Song Contest 2013

Välkommen till EurovisonsBloggen
Det kommer allt närmre, det där spektaklet jag gillar. På måndag drar de första repetitionerna igång.

Semifinal 1
Den första semifinalen avgörs tisdag 14 maj. Sändningen startar klockan 21:00 i SVT1. Förutom de tävlande länderna kan även vi i Sverige samt de som bor i Storbritannien och Italien rösta i den här semifinalen.

1. Österrike
Shine – Natália Kelly
En hyfsad ballad, tror den här kan komma att spelas en del på radio.

2. Estland
Et uus saaks alguse – Birgit Õigemeel
En typiskt tråkig Eurovisionsballad.

3. Slovenien
Straight Into Love – Hannah
Hade det inte varit för refrängen hade den här låten kunnat vara helt ok.

4. Kroatien
Mižerja – Klapa s Mora
Årets första skrattanfall. Kroatien skickar en egen variant av Il Divo

5. Danmark
Only Teardrops – Emmelie de Forest
En av de stora förhandsfavoriterna och det är många vinnande element i scenshowen: Barfota sångerska, stora trummor, folkmusikinslag och guldregn. Dessutom är låten hyfsad och det är ju alltid ett plus.

6. Ryssland
What If – Dina Garipova
Dina sjunger bland annat together we can make a better place. Ett sätt att få världen att bli bättre skulle kunna vara att sluta fängsla folk som protesterar mot landets ledning...

7. Ukraina
Gravity – Zlata Ognevich
Känns bara skrikig. Dock ska det bli spännande att se vad Ukraina bjuder på för scenshow i Malmö, på den fronten brukar landet inte göra någon besviken.

8. Nederländerna
Birds – Anouk
Det här är min personliga favorit. Stämningen i melodin är lite melankolisk men ack så vacker. Helt ärligt hade jag förväntat mig något annat då jag hörde att Anouk skulle tävla för Nederländerna. Kanske inte Nobodys wife 2.0 men något rivigare än det här. Tack och lov att jag hade fel.

9. Montenegro
Igranka – Who see
Från det bästa till det sämsta. Det här är helt otroligt plågsamt dåligt!

10. Litauen
Something – Andrius Pojavis
jag tänker bara på Nick Kamens I promised myself när jag hör den här. Och ögonbryn.

11. Vitryssland
Solayoh – Alyona Lanskaya
Att Vitryssland får vara med i ESC är för mig en gåta. Inte bara på grund av bidragen de skickar. Låten då. Väldigt tråkig och skrikig.

12. Moldavien
O mie – Aliona Moon
Verkar som att Moldavien har lånat klänningen Sabina Babayeva som tävlade för Azerbajdzjan ifjol hade på sig. Låten har jag redan glömt.

13. Irland
Only Love Survives – Ryan Dolan
Det här känns, framför allt med eurovisionmått mätt, hyfsat modernt. Borde vara självskriven i finalen.

14. Cypern
An Me Thimáse – Despina Olympiou
En tjatig ballad med Timbaland-beat.

15. Belgien
Love kills – Roberto Bellarosa
Ok låt, inte mer.

16. Serbien
Ljubav je svuda – Moje 3
Vi ser arga ut och den som sjunger ska alltid stå i mitten...
Väldigt mycket 90-tal.

Semifinal 2
Den andra semifinalen avgörs torsdag 16 maj. Sändningen startar kl. 21:00 i SVT1. Av de redan finalklara bidragen är Frankrike, Spanien och Tyskland med och röstar i den här semifinalen.

1. Lettland
Here We Go – PeR
Nog för att glitter kan vara roligt men jag hoppas att killarna tar bort några av paljetterna de hade på sina kläder i den nationella uttagningen.
Låten hade absolut varit bättre utan beat box.

2. San Marino
Crisalide – Valentina Monetta
Jedward har tydligen skapat en trend. Valentina tävlade nämligen för San Marino redan ifjol med den vedervärdiga Facebook-song. Crisalide är bättre, tack och lov, men varför har de klippt och klistrat ihop två olika låtar till en?

3. Makedonien
Pred Da Se Razdeni – Esma och Lozano
På tal om att klippa ihop olika låtar till en. Det här hade kunnat bli så bra. Det enda intressanta är att Esma sjunger på romani. Tror det är första gången det sjungs på romani i ESC.

4. Azerbajdzjan
Hold me – Farid Mammadov
Totalt ointressant.

5. Finland
Marry Me – Krista Siegfrids
Jag måste erkänna att det tog några lyssningar men nu gillar jag den här. Nu hoppas jag att Kristas scenshow av den här videon.

6. Malta
Tomorrow – Gianluca Bezzina
Nej, jag ryser lite. Det är för mycket klämkäckt dansbandsleende över det här för min del.

7. Bulgarien
Samo Shampioni (Only Champions) – Elitsa och Stoyan
Elitsa och Stoyan tävlade för Bulgarien redan 2007 i Helsingfors med låten Water/Voda. Visst är det roligt med lite etno i ESC men när sången och säckpipeblåsandet låter likadant...

8. Island
Ég á Líf – Eyþór Ingi Gunnlaugsson
En rätt fin ballad. Gillar att Eybór sjunger på isländska. Men jag undrar vad den handlar om. Ska man gå efter videon handlar låten om att om man jobbar själv på en fiskebåt kan man få lite åt närvern och se tecknade figurer som inte finns i verkligheten.

9. Grekland
Alcohol Is Free – Koza Mostra and Agathonas Iakovidis
Jag såg faktiskt den grekiska uttagningen eftersom den sändes på youtube av MAD TV. Och galet var det. En final besående av fyra bidrag kan uppenbarligen ta många timmar att genomföra. Tack och lov att det bästa bidraget vann.

10. Israel
Rak Bishvilo – Moran Mazor
Föga förvånande skickar israel en ballad till Malmö. För ett ögonblick fick jag för mig att det var Lynda Woodruff som klippt upp jackan, slängt iväg sin clippboard och ställt sig på scenen för att visa att hon minsann kan sjunga på hebreiska (ett otroligt vackert språk för övrigt). Men det var det ju inte.

11. Armenien
Lonely Planet – Dorians
Förutsägbar rockballad om att rädda vår planet, sjungen av en uttryckslös sångare.

12. Ungern
Kedvesem (Zoohacker Remix) – ByeAlex
Första gångerna jag hörde den här låten gillade jag den men nu känns det som att den bara står och stampar utan att komma någonstans. MEN, den här kommer absolut att stå ut bland de övriga bidragen och jag hoppas att den tar sig till finalen.

13. Norge
I Feed You My Love – Margaret Berger
Det finns de som tycker att det här låter väldigt likt Loreens Euphoria. Själv anser jag att det påminner väldigt mycket om Depeche Mode och det har jag inget emot då jag gillar Depeche. Om bara Margaret kan få lite mer kontakt med kamerorna i Malmö kan det gå riktigt bra för Norge i år.

14. Albanien
Identitet – Adrian Lulgjuraj och Bledar Sejko
Är det inte lite Pride (In the name of love) över introt?

15. Georgien
Waterfall – Nodi Tatishvili och Sophie Gelovani
Kisspaus.

16. Schweiz
You And Me – Takasa
"Hmm, ifjol vann de ryska tanterna mångas hjärtan, vi gör något liknande." Sagt och gjort, Schweiz skickar sin egen frälsningsarmé till Malmö, men uniformerna och bandnamnet Heilsarmee får de lämna hemma eftersom man inte får föra fram några politiska budskap i eurovision.

17. Rumänien
It's My Life – Cezar
Jo, Cezar Ouatu kan sjunga, ingen tvekan om det. Men ska det sjungas opera i eurovision ska det vara opera och inget annat. När ska folk fatta att den här mixen inte är någon höjdare?

Klara för final

Frankrike
L'Enfer Et Moi – Amandine Bourgeois
Jag älskar introt (ser framför mig hur "den onda" i någon gangsterfilm kommer in i rummet) och vill gilla den här men kan inte.

Italien
L'Essenziale – Marco Mengoni
Glömmer bort den här låten vid varje lyssning.

Tyskland
Glorious – Cascada
Den här låten skulle alltså vara ett plagiatEuphoria. Den låter mer som Velvets och Linda Bengtzing hemska låt Victorious tycker jag.

Spanien
Contigo Hasta El Final (With You Until The End) – ESDM - El Sueño De Morfeo
Börjar bra men tempoökningen förstör.

Storbritannien
Believe In Me – Bonnie Tyler
Storbritannien fortsätter att skicka gamla godingar till Eurovision. Lite tråkigt bara att Bonnie fått en sån här slätstruken historia att sjunga. Vill ju ha mer riv när hon sjunger.


Sverige
You – Robin Stjernberg
Robin ha nog tävlingens mest svårsjungna låt. Undrar hur det här kommer tas emot i Europa. Vi behövde höra You tre lördagar i rad för att falla för låten.

Även i år är det väldigt många ballader som är med och tävlar. Vi får hoppas att Björkman och gänget får till en bra blandning i finalen om många ballader tar sig hela vägen dit.

Läs mer
Aftonbladet Aftonbladet
DN DN DN DN

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

2 kommentarer:

Miyala sa...

Känns som en väldigt dàlig esc i àr, eller? Jag har helt glömt att det är i Sverige OCH visste inte att det börjar redan pà tisdag. Tur jag var in och kollade din blogg. Jag tror att min brist pà intresse beror pà att vi skickar en dàlig làt (hade varit bättre med en sàngare som sjuger rent).

MEN riktigt skoj att den är i Sverige sà ska absolut se den hursomhelst.

Vonkis sa...

Miyala
Jag tycker snarare tvärtom, att det är ovanligt många hyfsade eller bra bidrag. Det är många bidrag som skulle kunna vinna och egentligen finns det väl inget riktigt pajasbidrag i år, verkar det som i alla fall :-D

Inte ha koll på att ESC avgörs i Sverige i år *tar mig för pannan*

Schweiz bidrag ja, ha ha ha.