söndag, september 22, 2013

När kläderna tar över

Välkommen till KlädBloggen

Tänk att det aldrig går att prata o kvinnliga politiker utan att kommentera deras kläder och hur de ser ut.

I SVTs dokumentär om Anna Lindh avhandlades hennes klädstil och det faktum att hon hamnade på Veckorevyns lista över Sveriges sämst klädda men det har Genusfolket skrivit väldigt bra om.

I dagens Nyhetsmorgon i på TV4 var ett av ämnena Angela Merkel och valet i Tyskland. Plötsligt läggs det upp en bild på flera foton på Angela Merkel, Tysklands förbundskansler och en av Europas mäktigaste politiker. Bilden lades upp för att visa att hon ofta har samma modell på sina dräkter men att hon varierar i färgvalet.

Om det varit val i Frankrike den här helgen, hade TV4 då jämfört François Hollandes olika outfits? Hade de pratat om att han ofta har samma modell på sin kostym en att färgvalet varierar kan vara allt mellan ljusgrå, mörkgrå och marinblå. Att han är rätt konservativ i sitt val av skjorta och slips?

Skulle inte tro det. Varför hamnar då media där så fort politikern som avhandlas är kvinna?

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

5 kommentarer:

Anonym sa...

Minns med tydlighet att Schymans och Sahlins skor och ben ofta hamnade i fokus när de stod i talarstolarna.

Liksom att vi ofta använder förnamn på kvinnliga politiker och efternamn på manliga dito.

//Marianne

Bloggblad sa...

Jag minns att Ingvar Carlsson berättade att han fick hjälp av en stylist när han blev statsminister, han var så ointresserad av kläder och stil. Men aldrig att jag minns att någon pratade om hans kläder.
Vad hette hon, centerledaren, som var så snyggt klädd jämt? Hon fick jätteofta kommentarer om sin klädsel. Visserligen var de snälla, men ändå.
Jag är både fåfäng och klädgalen, men skulle bli bindgalen om någon mätte mig med utseendemått och inte efter vad jag gör i mina båda jobb.

Petra Linusson sa...

Jo men titta bara på kungligheterna, kvinnornas kläder synas in i det minsta. Tyvärr har vi inte kommit längre.

Klimakteriehäxan sa...

Faktum är att rader av politiker har stajlats - och behövt all hjälp de kunnat få ... Birgitta Dahl, Lars Leijonborg, Maud Olofsson - men de vill aldrig erkänna det. Och så finns ju Göran Hägglund, alltid snygg! Kläderna betyder mer än man kanske skulle önska. Merkels dräkter är väl prydliga och oantastliga, hon har ju inte direkt mannekängfigur. Vi är ju rätt få som har det när det handlar om 50+.

Vonkis sa...

Marianne
Glöm inte rabaldret som media bjöd på för att Mona Sahlin hade en dyr handväska i sin ägo.

Bloggblad
Tror det är Maud Olofsson du menar, ja hon fick också prata om sina kläder en hel del.

Petra Linusson
Det är verkligen sorgligt att vi inte har kommit längre än så här. Sverige 2013...

Klimakteriehäxan
Visst kan politiker och andra makthavare både behöva och använda sig av stylister men att klädstilen så ofta ska tas upp när makthavaren är en kvinna är så otroligt frustrerande. Som Bloggblad skriver, varför bedöma kvinnor efter deras utseende och inte efter vad de presterar i jobbet?