måndag, augusti 25, 2014

Lyssna på läraren

Välkommen till LärarBloggen

Bilden kommer från Folkpartiets hemsida.
På folkpartiets hemsida finns en artikel med titeln Lyssna på läraren. Folkpartiet i Uppsala har det inskrivet i sitt valprogram, Lyssna på lärarna.

Jan Björklund har länge pratat om tidiga betyg. I och med LGR 11 fick vi betyg i sexan men det räcker inte, det borde vara betyg redan från fyran. Dessutom borde det från införas ordningsbetyg på högstadiet och gymnasiet. Nu har Folkpartiet de andra allianspartierna att gå med på att återinföra ordningsbetyg.

Vad säger då lärarna om det här? NI vet, de som Folkpartiet säger att en ska lyssna på.

Båda Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund är kritisk till förslaget. Lyssnar Björklund på det? Nej, istället avfärdar han Lärarförbundet som gnälligt och vänsterorienterat (här kommer jag osökt att tänka på Sverigedemokraterna som anklagar alla som kritiserar dem för vänsterextremister).

Att ordningsbetyg är till hjälp för de svaga eleverna är rent skitsnack.

För det första. Föräldrarna vet redan hur deras barn sköter sig i skolan eftersom vi både ringer hem, kallar till möten om så behövs samt att vi har utvecklingssamtal. Att informera föräldrarna klarar vi utan ordningsbetyg.

För det andra. Ett barn som inte sköter sig på lektionerna behöver konkret hjälp med vilket uppförande som är önskvärt. Att säga Du måste skärpa dig är ingen hjälp. Att säga Du gör fel är ingen hjälp. Eleven vet redan det. Hen behöver få veta hur hen inte bete sig och verktyg för att kunna göra det vi istället vill. Det klarar vi av utan ordningsbetyg.

För det tredje. För att kunna hjälpa eleverna som stör behöver vi få resurser. Jag har själv otaliga exempel på elever jag mött som endera har behövt assistent eller olika hjälpmedel föra klara sin skoldag men nästan lika många gånger fått höra att det finns det inga pengar till. Ordningsbetygen kommer inte att ge oss mer resurser, bara ta tid från vårt arbete med eleverna då dokumentationen kommer öka.

För det fjärde. Elever som inte bryr sig om skolan struntar fullkomligt i om de får bra betyg i ordning eller inte.

Lyssna på lärarna säger de, men lärarna är de sista Jan Björklund lyssnar på. Kanske skulle Björklund ta och läsa igenom kunskapskraven som finns i LGR 11, speciellt det där med att kunna skilja fakta från värderingar. Att skolans utbildning ska vila på vetenskaplig grund går jag inte ens in på den här gången.


Läs mer
Sirén: Jan Björklund borde be lärarna om ursäkt
Två av tre säger nej till tidigare betyg
Ordningsbetyg ett av FP:s vallöften
Tidigare betyg helt fel väg att gå
Kritik mot Björklunds ordningsbetyg


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

5 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Åh, så mycket jag håller med dig! Det är bara en extra börda på lärarnas arbete. Det är helt andra åtgärder som ska till - men fråga lärarna? - DET har ingen tänkt på! Jag blir så trött!

Vonkis sa...

Ruta ett
Och nu säger Fp att de som styr skolorna i kommunerna är amatörer.

Den största amatören är Jan Björklund, f.d. skolborgarråd...

Unknown sa...

Ni lärare som har dessa åsikter borde göra ett studiebesök på Engelska skolan i Stockholm.

Anonym sa...

Har försökt posta inlägg.. men de har nog inte lagts upp. Testar igen.

Blir rätt trött på lärarnas gnäll. När jag som är född -71 gick i skolan på 80-talet var vi konstant 30 elever i klassen på en lärare. Vår lärare var född 1921 och lyckades själv lära oss elever att läsa och skriva.

Det var ordning och reda i klassrummet.

Hon hade inte ordningsbetyg att tillgå, däremot hade hon guldstjärnor till de duktigaste i klassen. Jag hade nog föredragit betyg så jag visste hur jag låg till. Fast några extra resurser fanns inte då heller under Sossarnas tid.

Trist att ni lärare lyfter fram betygen som det enda som FP vill göra, det är en sak i en rad av många insatser som skall göras. Inte roligt att få betyg så sent som i sexan, då är det för sent att göra något åt situationen.

Måste också skriva om det här med lärarnas löner, självklart så skall lönen höjas men den enskilt gör ju inte att ni blir bättre lärare, eller?

Jag tycker också att ni skall göra ett studiebesök på Engelska skolan i Stockholm - där finns mycket att lära!

Det här med Björklunds uttalande om att de som styr i kommunerna är amatörer. Jag kan inte förstå varför ni lärare vänder er mot det. Han menar ju inte rektorer eller lärare. Utan det faktum att kommunpolitiker omöjligt kan ha en samlad bild av hur skolan skall drivas, hur pengar skall fördelas. Självklart skall skolan styres av staten med proffsiga tjänstemän som bistår beslutsfattarna.

Angående pisa-undersökningen så vet ni lika väl som jag att kunskapsnivån inte kan sjunka på två mandatperioder. Dessutom så måste vi beakta att de "konkurrerande" länderna inte har invandrare i skolan i den grad vi har. Menar absolut inget nedsättande i det, men om vi kikar på Finland så vet vi alla att de knappt har några invandrare, som klart har det tuffare i skolan.

Slutligen så tycker jag att ni från lärarskrået kan vara lite självkritiska - detta som har hänt med skolan har väl inte hänt de senaste åtta åren?

T sa...

Det har visat sig i olika faktakoll att Jan Björklund (Fp) har stora brister.