lördag, september 08, 2018

Att rösta egoistiskt.

Välkommen till RöstBloggen

Imorgon är det val. Ett val som ger mig ångest. De krafter som är i rörelse och på frammarsch är så mörka och jag är på riktigt rädd för vart allt ska sluta.

Så här skriver min vän M.

Jag röstar av egoistiska skäl.

Inte av välgörenhet eller för att vara snäll. Jag kommer att rösta rött och det borde även du göra, av egoistiska skäl. För att vi kommer vinna på det.

Jag röstar rött för att klimatet kollapsar snart och jag vill ha en värld att leva i. Min personliga sopsortering och mina ekoköp har inte en chans att rädda klimatet. För det krävs starka kollektiva lösningar, dvs via politiken. Och ett annat ekonomiskt system.

Jag röstar rött för att alla barn ska få en bra skola. För att annars kommer andelen obildade nötter runt mig höjas.

Jag röstar rött för att vi betalar vården via skatten, eftersom det är sjukt mycket billigare för ett samhälle och för mig personligen att göra så.

Jag röstar rött för bra pensioner och bra äldreomsorg eftersom jag är väldigt opepp på att ha mina föräldrar boende hemma hos mig. (Förlåt mamma).

Jag röstar för invandring eftersom jag inte ens funnits utan den! Min bästa vän skulle inte bo här. Och Sverige skulle vara ett jävla u-land utan all människokraft som vandrat in.

Jag röstar för flyktinginvandring eftersom det är extremt obehagligt att leva i en värld utan den. Det är som att höra grannen bli misshandlad och torterad utan att försöka stoppa det. Att sedan höra grannen bulta på min dörr för att bli räddad men ignorera det.

Jag röstar för ekonomisk jämlikhet eftersom jämlika samhällen är bättre att leva i. Inte bara för de fattigaste.

Jag röstar för jämställdhet eftersom jag hatar att bli förtryckt och begränsad. Och ojämställdheten är ett strukturellt problem och såna löses kollektivt.

Jag röstar för HBTQ-personers rättigheter eftersom andras frihet i slutändan alltid också blir min frihet.

Jag röstar rött för friheten eftersom jag har en så jäkla stark frihetslängtan. Att rösta rött handlar inte om att vi alla ska vara lika utan om att vi behöver jobba tillsammans för att vara och en av oss ska få frihet.

Ja, det går att fortsätta med exempel länge men det är lördag och jag tänkte njuta av ledigheten den röda sidan drivit genom.

Jag röstar på Socialdemokraterna.


Hur resonerar du?

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du har väldigt kloka vänner. Håller helt med.
//Marianne

Annis sa...

Vonkis för president!! Så väl formulerat och rätt uttryckt! Det är skrämmande att så många förstår så lite kring samhället... SD:s formuleringar kring hur mycket pengar vi skulle ha över till annat om vi inte hade invandringen är så världsfrånvända!

Vonkis sa...

Marianne
Det har jag sannerligen.

Annis
Fast det är ju inte mina ord utan en vän som har formulerat dem :-)

Sånt där som budget är inget J.Å. verkar lägga någon tid på alls, det har blivit väldigt tydligt den här valrörelsen och hans väljare verkar bry sig lika lite.