tisdag, november 24, 2020

Den tvåhundrafyrtiosjunde dagen: Julplaner

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag tvåhundrafyrtiosju i isolering. Det här blir ett litet intresseklubben-antecknar-inlägg men ni får stå ut eller klicka bort, det här är ju lite av min dagbok nu för tiden.

Den lilla julplan jag hade med Suzan och hennes familj flög ju ut genom fönstret härförleden på grund av orsak och det ska erkännas att det gjorde mig rätt nedstämd. Det är inte som att jag gjort upp många planer det här året men de flesta har ändå gått i stöpet.

Men men, skam den som ger sig. Efter att ha deppat några dagar har jag nu bestämt mig för att gå all in julfirande. Som ni vet har jag redan fått upp några julgardiner och adventsstjärnor och köpt en amaryllis men de gör ju ingen jul på egen hand.

Jag har fnulat lite på en lista med julmat och kakor som jag vill ha. Blana, hemmagjord rödbetssallad och leverpastej är givet på mitt lilla julbord. Julskinkan hoppar jag för det finns inte en chans att jag kan få i mig 3 kilo skinka. Lax däremot, det ska jag baske mig ha, med kokt potatis till. Men hur gör jag med sill, en burka skulle jag kanske köpa hem. Och faktiskt funderar jag på att göra egna köttbullar. Tiden har jag ju, men inte något recept. Om du har ett gott och inte allt för avancerat recept på köttbullar får du gärna skriva det i kommentarerna.

Sedan var det det där med kakorna. De recept som finns brukar ge en oherrans massa kakor men om jag gör en 1-2-3-deg kan jag göra schackrutor på hälften och syltkakor på resten. Receptet på mormors nötkakor kan jag halvera.

Det hade inte varit fel med biskvier eller en rulltårta men i så fall måste jag samla lite mod för att göra mammas goda smörkräm.

Men det är inte nog där. För vad jag tror är första gången sedan jag flyttade till den här lägenheten ska jag ta fram min snygga svarta plastjulgran, den är ju faktiskt redan klädd och allt. Den får dock vänta några dagar till med att komma ner.

Ja, det var mina julplaner det. 

Har du något som bara måste finnas på julbordet?

7 kommentarer:

Lissy81_ sa...

Nuförtiden finns julskinka att köpa i påläggsformat, precis som man kan köpa rökt skinka etc. Så det skulle du ju kunna köpa så du har till ditt julbord. 😀
Och köttbullar freestylar jag alltid med, tar lite kryddning som jag känner för. Salt, peppar, lök, timjan, ett ägg och så geggar jag ihop allt.
/Lisa

Anonym sa...

Lax som är gravad måste jag ha, matjessill och skinka likaså. Jag kommer ju också vara solo på aftonen. Då jag har två hundar kan jag frysa in överbliven skinka och ge lite pö om pö under kommande halvår. Bara som godis då sån skinka är för salt för pälsklingarna. Kanske ska jag också ha köttbullar och rödbetssallad. Men jag är lat och köper kycklingköttbullar och färdig rödbetssallad.

Vonkis sa...

Lissy81
Funderade på att köpa färdigskivade men det kändes för sorgligt på något vis. Jag kan ju be R hålla utkik efter en liten skinka med lång hållbarhet i och för sig. Hur mycket köttfärs räcker ett ägg till?

Mia
Hade jag jobbat hade jag också köpt färdigt av det mesta men nu har jag ju lite tid att fördriva om dagarna så då kan det vara bra med några mat- och bakprojekt :-)

Anonym sa...

Man kan göra köttbullar på samma som biffarna.
Jag använder inte ströbröd, men kan ta lite skalade sesamfrö. Annars tar jag hellre lite creme Fresch istället för ägg. Sedan salt och kryddor som jag känner för. Ibland när jag gör biffar, lindar jag med bacon. Men vi har ju älgfärs som är mycket mindre fet.
Gravad lax, lax i ugn,och olika sillar är ett måste. Gubben vill ha inlagd strömmingsflundra.
/Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Jag får köra med blandfärs, älgfärsen är slut :-)

Lissy81_ sa...

Jag brukar köra typ ett litet ägg till 500g köttfärs ungefär.

Vonkis sa...

Lissy81
Bra att veta :-)