lördag, augusti 31, 2024

Melodikrysset vecka 35 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Idag är det koloniträdgårdens dag så jag får ta och komma på något litet sätt att halvfira när vi är på odlingslotten efter krysset. Hade jag haft bättre koll hade jag bakat en äppelpaj på äpplen från lotten. Annars är det som det brukar här. Det har lovats åska, det kom två kornblixtar torsdag kväll. Det skulle ha åskat igår morse, men det blev bara en kort störtskur utan åska. Nåja. Än är inte inte åsksäsongen över. Norrsken har vi däremot haft men jag lyckades inte se något. Får njuta av bilderna idag istället.

Ja just ja, jag delar ju födelseår med Mikael Wiehes Titanic.

Tänk så mycket gladare Imse vimse spindel låter på danska. Jag har förövrigt stor spindelfobi, det gjorde det lite besvärligt när jag skulle leta bilder på detta odjur till en presentation om systematik som jag ska ha för klassen framöver. Huvvaligen.

Spice Girls med Wannabe. Visst kan vi prata lite tyst om att det är 28 år sedan den släpptes.

Povel Ramels Ta av dig skorna, gillar första versen lite extra.

Varje gång du tar av dig skorna
Så medge att det känns skönt!
Det betyder att apan i dig har än en framgång rönt
Uh! Fantastiskt!
Dröm om min förvåning när jag plötsligt förstod
Dröm om min förvåning: Den bananen var god

Babblarna har jag bara stött på lite i periferin, men inte heller jag har kommit undan deras Här är jag!

Kul att få höra Markoolios Mera mål på finska, den inofficiella svenska låten till fotbolls EM 2000.

Jag må vara dålig på klassiska kompositörer, men till och med jag klarar av att lista ut att vågrätt åtta ska vara Händel när de fyra sista bokstäverna redan är inskrivna.

Legenden Fred Astaire med Singin' in the rain. Och då MÅSTE jag tipsa om när Tom Holland var med i Lip sync battle med bland annat Singin' in the rain. Klicka på länken.

Men vilken blunder, det är ju Gene Kelly som sjunger och spelar i Singin' in the rain!

Passande med sång av Stephanie, prinsessa av Monaco denna prisessbröllopshelg. Från en skandalprinsessa till en annan. Låten heter för övrigt Irresistible.

Originalet heter It's a long way to Tipperary.

Äntligen lite Kraftwerk, om än på engelska, i krysset. På tyska heter detta mästerverk Das Model.

Den här kompositören heter Claude Debussy, tack Christer! Här var jag inte hjälpt av de bokstäver som redan fanns.

Musiken kommer från filmen Monsters Inc. Kan dock inte säga om den kommer från den första eller andra filmen.

Oavsett vilket är nu dagens kryss löst och inklickat. Tack alla som var med idag. Ta hand om er i sensommarvädret så sörs vi igen om en vecka.

snabbgenomgången
V 6 Titanic
V12 Mikael
L 5 Spindel
V 1 Spice Girls
L11 Skorna
V13 Babblarna
L12 Mål
V 8 Händel
V10 Gene
L 2 Prinsessa
L 7 It's
V 9 Das
L 3 Claude
L 4 Inc

söndag, augusti 25, 2024

Ett foto i timmen söndag 25 augusti 2024

Välkommen till FotoBloggen 

Vi är i slutet av Augusti, skolan har kommit igång ordentligt och denna söndag är det dags för ett foto i timmen så häng med på min dag.

Kl. 06. Gör en okulär besiktning av morgonhimlen. Håller molnigheten i sig blir det perfekt för en jobbdag på lotten. 

Kl. 07. Balkongen är min nya efit-disk tror jag. Började morgonen med att klippa ner lejongapsrankorna. Det ser sannerligen fattigt ut på balkongen nu men det är vad det är. 

Kl. 08. I vanliga fall duschar jag inte innan jag åker till lotten men jag var jordig efter fixet på balkongen och det är inget skönt att smörja in solskyddsfaktor på jordig hud.

Kl. 09. Plockar ihop sådant som ska med till lotten.

Kl. 10. Gjorde ett stopp på Byggmax och köpte lite jord.

Kl. 11. Grävmarkerar för tredje gången den här sommaren var vårt lilla odlingsplaza ska vara.

Kl. 12. Det blev ingen målning men väl lite skrubbning av knutar och dörrfoder, här skiljer jag av smuts jag skrubbat med västerbottenssåpa.

Kl. 13. Har tagit upp potatisen från odlingspåsarna, rensar i den lilla rabatten vi anlagt runt stubben efter körsbärspåsen. När jag tagit det här fotot komma jag över en gömma med jag vet inte hur många mördarsniglelägg. Fy fasen säger jag bara. Fy fasen.

Kl. 14. Fortsätter med att snygga till lite här och där. Det här är stället där jag rensade en oherrans massa kirskål förra året och sedan sådde gräs. Gräset har fått vara och har därför blivit väldigt långt. Har klippt bort det mesta gräset med kantsaxen och även om det var brunt längst ner ser det betydligt bättre ut med kortare gräs runt pionen.

Bonusbild kl. 14. Bilden gör inte gräset rättvisa men till höger om Gullvivan har jag inte klippt än.

Kl. 15. Hann till Returpunkten, för att slänga några säckar som bland annat innehöll gullris, innan de stängde. Hann även titta lite på vad som fanns på deras Ge och ta.

Kl. 16. Gud ske pris! Jag har hittat surströmming!!! I och för sig bara filéad med ändå!

Kl. 17. Ska borsta av joden från potatisen.

Fler bilder kommer under dagen, andra som är med och fotar sin dag hittar du här.

lördag, augusti 24, 2024

Melodikrysset vecka 34 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Hoppas veckan har varit till belåtenhet och att ni är redo att fira jul om blott fyra månader (var så goda).

Hm, är det tatt kanta eller Dag Otto Flink vill ha? Är det buskis Jankell är ute efter? Många frågor blir det.

Känns bra med lite Love is the drug med Roxy Music och Bryan Ferry efter svamplåten.

Jag har bara sett Love Story en gång och det räckte för att Where do I begin skulle sätta sig som ett minne till just den filmen.

Doris Svensson undrar om Did you give the world som love today baby, en fråga man absolut kan ställa sig själv i slutet av dagen. Ser på Wikipedia att det är Janne Loffe Carlsson som spelar trummor på låten.

Först säger Jankel, precis som jag, att det är fyra månader kvar till sedan berättar hon om trumslagaren på Doris låt. Delar vi hjärna?

Här kommer Mårtensson, Schytts tolkning av Chubby Checkers Let's twist again.

Finsk musik från Lejonkungen. Det måste sägas, Can you feel the love tonight, eller Känn en doft av kärleken som var den svenska titeln, känns som något annat när den sjungs på finska.

Ja du, idag fick vi my istället för Py, genom Den spanska räven rev en annan räv från musikalen My fair lady. Hade en klasskamrat på gymnasiet som alltid sa Karl Julle istället för Jarl Kulle när han av någon anledning kom upp.

I Try med Macy Gray, som kommer från den amerikanska delstaten Ohio.

Oj oj oj. En stad på ter bokstäver, börjar med R och slutar på M. Viiilken stad kan det vara. Vågar vi gissa på Rom? Nino Rotas musik kom från filmen Det ljuva livet.

AC/DC med T.N.T.

Sex and the City tillhör gruppen tv-serier jag älskade när det begav sig men som jag inte klarar av att se nu, den har verkligen inte åldrats väl och Carrie är en fruktansvärt egocentrisk människa. Gilmore Girls och Vänner är två andra serier jag inte kan se längre. Jag menar, Rory, Ross Lorelai, Ross.

Blev så i gasen av förra frågan att jag missade den till vågrätt nio, men det är väl Satin dolls som spelas? Fast i Gals and Pals version, Det är vårt öde att doa.

Då var dagens kryss löst och inklickat. Tack alla som var med och löste det idag. Ta hand om er så sörs vi igen om en vecka. Nu ska jag ge mig på att måla taket på vår lilla uteplats på lotten. Ska göra mitt bästa att inte slå ihjäl mig.

snabbgenomgången
L 7 Buskis
V 7 Bryan Ferry
L 5 Roxy Music
L 4 Love Story
V10 Doris
L 2 Schytts
L 3 Känn
V 1 Musikal
L 1 My
V 6 Ohio
L 8 Rom
L11 AC
V13 DC
V12 Sex City
V 9 Satin

lördag, augusti 17, 2024

Melodikrysset vecka 33 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Då är det lördag igen och här i Norrköping är Augustifesten i full gång, men jag håller mig därifrån. Känner mig inte bekväm när det är så många människor på en begränsad yta. Annars får vi se hur den här helgen utvecklar sig, kanske kommer jag till lotten både idag och imorgon för jag behöver måla klart vid stugan.

Ja, Anna Charlotta Gunnarsson är tillbaka!

Åh, så många gånger man har stått och sjungit (skrikit) Without you med Mariah Carey, inte lika ofta förekommande nu som när jag gick på gymnasiet, men det händer nu med. Without you och Hero, herre min je.

Uppiggande dragspel minsann. Jo, det kan man nog säga att det var när Vikingarnas Till mitt eget Blue Hawaii spelas på just dragspel.

Bora Bora med Arash som har sina rötter i Iran. 2009 tävlade Arash och Aysel i ESC för Azerbaijan med låten Always. Inför tävlingen fråga svenska journalister om det inte var nervöst för honom att stå på en sådan stor scen som ESC, omedvetna om hur stora scener han stått på utanför Europa...

Missade frågan till lodrätt sex men medkryssarna skriver att svaret är they och de brukar veta.

Albin Lee Meldau med fina Farväl.

London Symphony Orchestra tolkade Four tops Reach out I'll be there. Mäktigt så det förslår.

Det är Nassim Al Fakir som sjunger om hur galen han är i glass. Hur har ni haft det på glassfronten så här långt av sommaren?

Hm, trodde först det skulle vara musik från Waitress men det är ju en bokstav för mycket. Kan det vara Livet är en schlager? Nej, det visade sig vara musik från Cabaret.

Storbritanniens bidrag i ESC 1975 hette Let me be the one. och framfördes av The Shadows.

Sedan blev det pampig filmmusik från Pirates of the Caribbean.

Musik med Patti Smith. Because the night, från mitt födelseår om jag inte missminner mig.

Give my heart i brake från årets melodifestivl, med Cazzi Opeia.

Siw Malmkvist sjöng Jon Andreas visa, originalet heter Ode to Billie Joe och sjöngs av Bobbie Gentry.

Ja ni, dagens kryss är nu löst och inklickat. Det var lite att bita i idag men det är ju roligt när man inte kan skriva in svaren innan frågan är färdigställt. Tack alla som var med och löste krysset idag. Ta hand om er så sörs vi igen om en vecka.

snabbgenomgången
V 9 Mariah Carey
L 4 Eget
L 7 Hawaii
V12 Iran
L 6 They
L19 Albin
L 3 Reach
V 5 Al
V 8 Cabaret
V13 Let
V 2 Pirates
V11 Caribbean
L 2 Patti
L 1 Opeia
V 1 Ode

lördag, augusti 10, 2024

Melodikrysset vecka 32 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar . Idag är sista os-lördagen för den här gången och därmed sista gången som Melodikrysset börjar redan 09:03, sedan är vi tillbaka på den vanliga tiden igen.

Vad har den här dagen att bjuda på då? Direkt efter krysset blir det till att följa damernas bronsmatch i handbollen via Radiosporten och SVTs liverapportering. Sedan blir det nog en sväng till lotten, om inte annat för att klippa gräset och så avslutar jag så klart dagen med beachvolleyfinalen.

Det är ju dej jag går och väntar på med dansbandsfenomenet Lucianoz.

Nej men vad sägs om lite Ian Dury and the Blockheads med Hit me with your rhythm stick? Lite kommer man ju igång.

Mellovinnaren Cornelia Jakobs tolkar The Arks I takes a fool to remain sane.

PY BÄCKMAN!!! Det var sannerligen på tiden att vi får skriva in Py, som i Bäckman, i dagens kryss, för det vet vi ju att det är hon som har skrivit Stad i ljus och som Tommy Körberg vann Melodifestivalen med 1988. Men VARFÖR förstör Annika Jankell låten på det här viset?

Cornelis Vreeswijks son Jack sjunger sin pappas Bibbis visa.

Kan det vara ett fniss man brister ut i om man möter Ove Flodins skrattande polis?

An der schönen blauen Donau av Johann Strauss den yngre.

Lite uppdateringar från OS och så Mercedes med Sarah Klang på det, värre kan man ha det en lördag i augusti.

Insåg precis att det är Lars som har namnsdag idag, så grattis på namnsdagen alla Lars och Lasse.

Yes we have no bananas today.

Förra året tävlade Alessandra med Queen of kings för Norge i ESC och slutade på en hedervärd femte plats. Nationaliteten blir då norsk.

Av alla tv-program de rabblade upp fastnade jag speciellt för Matador. Älskar den serien och har den faktiskt på DVD (gud så retro). I vilket fall brukar man ibland kalla TV för Dumburk.

Sångaren och frontfiguren i U2 heter  Paul David Hewson men är mer känd som Bono.

Shame, shame, shame med Izabella Dorota Scorupco som föddes i Polen.

Sådär ja, då var dagens kryss löst och inklickat och jag hinner springa ner till tvättstugan för att hämta tvätten innan bronsmatchen drar igång.

Tack alla som var med och löste krysset idag. Ta nu hand om er så sörs vi igen klockan 10 nästa lördag.

snabbgenomgången
V 5 Lucianoz
V 3 Ian
L 1 Dury
V 7 Jakobs
V 6 PY
V 2 Son
L 9 Fniss
L 8 Donau
V14 Strauss
L 2 Sarah
L 4 No
V13 Norsk
L12 Dumburk
V10 Bono
L 3 Izabella
V11 Polen

tisdag, augusti 06, 2024

Ett foto i timmen tisdag 6 augusti 2024

Välkommen till FotoBloggen

Så har den kommit, läsåret 23/24 sista lediga dag, imorgon är den första arbetsdagen för läsåret 24/25 och vad passar då bättre än att kombinera denna dag med Ett foto i timmen

Kl. 06. Ser ut att bli helt ok väder idag.

Kl. 07. Mjukstartar med ett avsnitt av Barnmorskan i East End.

Kl. 08. Idag blev det en smörgås med ost och kaviar till frukost.

Kl. 09. Rensar i lådorna och krukorna på balkongen, det blir inte mycket kvar i lådorna och krukorna.

Kl. 10. Läser en stund ur När döden kom till Pemberley av P.D. James. 

Kl. 11. Är en snabbis på lotten för att hämta en säck ogräs som ska brännas. Ser att vi i alla fall verkar få en gurka i år. Det har mest varit hanblommor på plantorna och de få honblommorna har det inte blivit mycket av.

Kl. 12. Köper medel mot mördarsniglarna.

Kl. 13. Hemma en snabbis för att lämnar det jag köpt.

Kl. 14. Bilen är tillbakalämnad. Sitter och väntar på bussen, missade den förra med två minuter.

Kl. 15. Smiter in på en loppis men hittar inte det jag söker.

Kl. 16. Dags att fixa lite mat.

Kl. 17. Kvartsfinalen är igång, heja Sverige!!!

Kl. 18. Tack och lov för Public service. Följer live rapporteringen  på SVT och lyssnar på Radiosporten.

Kl. 19. Läser reseinlägg hos Anni och blir som vanligt sugen att göra samma resa.

Kl. 20. Fick psykbryt över läget på balkongen när jag skulle vattna och såg bös på klätterväxterna. Nu har jag tagit bort blomman för dagen samt rensat döda och fula delar från lejongapsrankorna. Efter att jag tog bilden har jag sprayat med såpavatten. Det ser för anskrämligt ut nu men förhoppningsvis återhämtar rankorna sig.

Det får bli min sista bild för den här gången, andra som är med och fotar denna dag hittar du här.

lördag, augusti 03, 2024

Melodikrysset vecka 31 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Andra os-lördagen här så även idag kryssar vi en timme tidigare än vanligt. Då kör vi då.

Så nära men ändå så långt borta, vinst till Norrköping men inte till mig.

Vi börjar med en riktig klassiker, I feel good med James Brown fån Amerikat. Så brun på vågrätt 14. På tal om klassiker och James så sliter jag med James Joyses Ulysses och har gjort det några veckor. Någon av er som läst den? 

Carola tolkar Evert Taubes fina visa Brevet från lillan.

Rob and Fab, även kända som Milli Vanilli med Girl you know it's true. Tänk att det blev en sådan skandal när det kom fram att det inte var Rob och Fab som sjöng.

Tre små gummor skulle gå en gång till marknaden uti Nora.

Det var väl inte otippat att Frankrike skulle förekomma som svar i dagens kryss? Joe le taxi med en ung Vanessa Paradis, som är från Frankrike.

Åhå, Calling you med Jevetta Steele från filmen Bagdad Café. Jag har inte sett filmen men vill minnas att man gjorde en sitcom av handlingen och att Whoopi Goldberg var med. Stava på svenska säger Annika Jankell, men stavar inte de flesta café just café, inte kafé?

Där kom han då, Carl-Anton Axelsson (han i Vita Bergen). Jag gillar hans Maskros och tjärdoft. Det är något fint med texten

Jag lät alla mina maskrosor finnas
fast jag vet att de kallas ogräs och bör rotas ut
Men det är så skönt att sitta och minnas
små solar i gräset, när sommarn är slut

Då var initialerna tillbaka i krysset, Vi får MB genom Miriam Bryant som sjunger Psykopat.

Leo Sayer med Thunder in my heart.

Tänk alla famnar jag lämnat av längtan till dig
för jag trodde att du fanns och väntade mig
Ja, alla dagar jag vandrat så sorgsen och trött
för att möta den vackraste människa jag någonsin mött

Tänk att allt stackars styrman Karlsson behövde göra för att bli kapten var att sätta foten i en potta.

Ha ha ha, Eddie Murphy och Antonio Banderas som åsnan och Mästerkatten i stövlarna inågon av filmerna om Shrek. Det här var ju också en variant av Ricky Martins Livin la vida loca. Tänk att det var några somrar där i slutet av 1990-talet när fartig lationmusik var det hetaste vi hade.

Ja men se där. Då var dagens melodikryss löst och inklickat och vi kan förbereda oss på att bita på naglarna under dagens os-sändningar. Armand Duplantis ska väl kvala i stavhoppet nu?

Nå ja. Tack alla som var med och löste krysset idag. Ta hand om er så sörs vi igen klockan 9 nästa lördag.

snabbgenomgången
V13 Amerika
V14 Brun
L 8 Lillan
V 9 Milli
V10 Nora
V 5 Vanessa
L 1 Paradis
L 4 Frankrike
L 3 Kafe
V 7 Carl-Anton
L12 MB
L11 Leo
V 6 Av
L 3 Kapten
L 2 Åsna

fredag, augusti 02, 2024

Fem en fredag 2 augusti 2024

Välkommen till FredagsBloggen

Sista fredagen innan läsåret 24/25 drar igång, så då passar det bra att vara med i ElisaMatildas Fem en fredag, dagens tema är Statuscheck.

Vad har du spenderat tid på den senaste veckan?
Har jag inte varit hemma (som jag inte tycker om) så har jag varit på lotten (som jag älskar).

Hur var din juli månad?
En hel del på resande fot. Var hor päronen i Ö-vik, upp till Luleå, oden, Kalix, Skellefteå, ner igen till Norrköping och så åka runt här en vecka när Den ömma modern och Storahyster var här. Annar har jag varit på lotten eller hemma och väntat påatt åka till lotten. Och så har jag läst en hel del böcker.

Har du några planer i augusti?
Inga andra än att jobba och vara på lotten så mycket som möjligt.

Vad väntar nästa vecka?
På onsdag drar läsåret igång. 

Vilket har hittills varit sommarens bästa ögonblick?
Det var roligt att bygga soffan även om frustrationen över att måtten inte stämde var en smolk i glädjebägare. Annars var det häftigt att besöka Rödbergsfortet och Siknäsfortet med Den ömma modern.