tisdag, augusti 23, 2005

Jag har skrivit ett mail till utbildningsminister Leif Pagrotsky och skolminister Ibrahim Baylan. Jag lägger även ut den här om någon är intresserad.

Hej

Som tidigare medlem i SSU vet jag att det här inte är den politiskt korrekta vägen att gå när man vill få till en förändring. Men jag skriver till er ändå. Att jag skriver till er båda två beror på att jag tycker att det här berör er och era ansvarsområden.

Jag håller som bäst på att utbilda mig till lärare. Egentligen skulle jag ha varit klar julen 2003 men av olika anledningar är jag inte helt klar. Det jag har kvar att göra är mitt examensarbete. Den lärarutbildning jag har läst är forskningsförberedande och därför räknas inte jag som en behörig lärare innan jag har skrivit en C- eller D-uppsats. Att min uppsats inte har något med läraryrket att göra är ointressant, jag är inte en behörig lärare innan den är klar och godkänd.

Jag tycker att det borde vara valbart att examineras på en uppsats eller på en praktik. Jag tycker nämligen att jag borde kunna välja att ha en 10 (C-nivå) eller 20 veckors (D-nivå) praktik istället för att skriva en uppsats som i mitt fall är en historiografisk textanalys på de svenska häxprocesserna… Det här kanske är en möjlighet på andra lärarprogram, men det är det inte där jag läser.

Praktiken skulle kunna se ut som så att jag under mina veckor går med en lärare och att det i mitten och i slutet av perioden kommer ut en examinator från lärarprogrammet som pratar med min mentor och även observerar hur jag fungerar i klassrummet. Det skulle ge mig, och andra lärarstuderande, så mycket mer kunskaper som är viktiga att ha som yrkesutövande lärare än vilket annat uppsatsskrivande någonsin skulle kunna ge. Det skulle även göra oss mer attraktiva för arbetsgivarna att anställa. De får en lärare som de vet har erfarenhet av en längre periods arbete i skolan, de får en lärare som kan planera och genomföra undervisning, de får en lärare som verkligen vet vad det innebär att jobba som lärare. Vore inte det bra? Vore inte det precis vad den svenska skolan behöver?

Vänliga hälsningar

Inga kommentarer: