tisdag, september 15, 2009

Same same but different?

Välkommen till FunderingsBloggen

Har sett ett klipp från "Svenska Hollywoodfruar" och jag sitter faktiskt här och är förbannad.

Om min man vill att du suger av honom varje morgon när han vaknar så får du ställa upp med det som fru, du ska tillfredsställa din man, du ska vara tillgänglig för din man, du ska alltid resa med din man, du representerar din man, du ska få din man att se bra ut.

Det fungerar tydligt att visa sånt där som ett kvällsnöje, för Anna är ju svenska och gift med en Amerikan.

Men hade vi köpt Annas situation som ett kvällsnöje att beskåda om kvinnan hade hetat Amina, varit gift med Omar och bott i Saudiarabien? Hade vi flockats runt TV-apparaterna då?

Eller hade vi förfasat oss över hur ojämställt Amina och Omars äktenskap hade varit? Hade vi sag att Amina var förtyckt av sin man?

LilleRille
Free Dawit Isaak

14 kommentarer:

Anonym sa...

Feminist javisst. Skillnaden mellan dessa världar är att i Saudiarabien är det en del av KULTUREN att det är så, dvs fruar har inte så stort val till något annat. Denna svenska golddigger kan NÄR SOM HELST välja att skippa miljonerna o lyxen, komma ner på jorden, hitta ett jobb o antagligen leva ett lyckligare liv UTAN ATT RISKERA ATT BLI HOTAD O DYL. Men...samtidigt är ju detta en typ av ANNAN kultur, dvs ett stort antal tjejers syn på vad framgång är när man är en bortskämd västerländska som vägrar bli en del av det slitande samhället. Tyvärr tjejen, men det börjar faktiskt bli dags för kvinnligheten o feminismen att stå till svars lite för vad ni sitter på för värderingar egentligen. Skyll inte på männen i alla avseenden då det är ni själva som gräver era gropar!

Andelieb sa...

Anonym: Vem skyller på männen? Inlägget handlar ju om allas vår inställning. Varför är det ok att se det som underhållning att titta på ett förhållande där den ena är underordnad bara för att det råkar finnas i rika västvärlden?
För mig känns det mer tragiskt än underhållande.
Sedan är det rätt intressant att du, när du verkar brinna så för ämnet, inte ens skriver under din kommentar med ditt namn utan väljer att vara helt anonym. Men det är väl det som är det fina med internet kanske. Man kan tycka hur mycket som helst om vad som helst utan att någon vet vem man är ;-)

Anonym sa...

AMEN halleluja sister! Sà sant, sà sant!

Anna Anka var verkligen en av de värsta överklassmänniskor jag sett! USCH!!!

Är glad att min man är schweizare o inte Hollywood-bo;)

Puss!
/Miyala

Andelieb sa...

Miyala: Är han rik då? ;-)

Vonkis sa...

Anonym
Andelieb har svarat så bra, kan bara hålla med henne.

Andelieb
Precis!

Anonyma Miyala
Man undrar ju hur en sådan männsika mår. Jag såg inte bprogrammet uten bara klippet jag länkade till men hon ser ju inte lycklig ut någonstans.

Andelieb
Han är inte bara Schweizare, han jobbar på bank också ;-)

Anonym sa...

Andelieb: för det första så valde jag anononym då jag inte har något id-konto nånstans. Så du kan lägga ner det sladdret där tack. ;-) För det andra så är det ju HELT O FULLT FRIVILLIGT att sätta sig o se detta om man vill, hade fler människor tagit sitt förnuft till fånga o tänkt lite så hade man överhuvudtaget inte tittat på skiten, o då hade dem inte haft råd att underhålla svenska folket med detta. Sen finns det määääängder av dokumentärer om fruar i Mellanöstern o deras familjesituation så det är bara att ta för sig av den lektyren om man vill. Men antagligen är du lika lättköpt som alla andra underhållningstörstande stackare så du kommer säkerligen sitta klistrad framför detta o spä på dubbelmoralen i samhället ytterligare. Och som jag sagt tidigare, är hon TVUNGEN att leva det liv hon lever?? Svar nej, hon kan närsomhelst avbryta det utan några påföljder. Det jobbiga för HENNE är väl att gå miste om all lyx o flärd. Jag tror inte dem i Mellanöstern har riktigt samma valmöjligheter så det är ganska naivt med den jämförelsen tycker jag. Och varför är det egentligen INTE ok att göra underhållning om hur dumma västerlänningar lever sina liv?? Lider dem i Mellanöstern menar du?? Att jag får för mig att det är lite manskritik är ju för att hon får det att låta som att kvinnan inte har nått ansvar i detta utan har på något sätt tvingats in i det, o sen väljer man att tycka synd om kvinnan o att hon lever i en förtryckt tillvaro. Men hallå?? Hon har ju valt det själv!!

Bloggblad sa...

Anonym: Ett förnamn är väl det minsta man kan kosta på sig, eller signatur, om man inte har konto?

Jag förstår inte heller hur man kan bli så upprörd av att Vonkis jämför. Jag såg skiten, och gapade stort över hur man kan vara så korkad som denna fru Anka - dessutom ha mage att fnysa och göra spy-gester när hon pratar om de människor (publiken) som föder henne och ser till att hon kan ha alla kläder och jetplan.
Förmodligen tycker hon att hennes liv är viktigt...

Jag tycker det är tragiskt med den här lyxkulturen där man till varje pris ska bräcka andra med att se ung och lycklig och perfekt ut.

Sen ska vi inte heller dra alla kvinnor i Mellanöstern över en kam, och prata om dem som en stor klump som får stryk av sina karlar...

Andelieb sa...

Anonym: Jag har inte ens sett klippet som Vonkis refererar till. Jag utgick ifrån den sammanfattning hon hade gjort. Jag ser nämligen (som jag redan skrivit) inget som helst underhållningsvärde i ett sådant program.
Däremot finner jag jämförelsen intressant (att det är ok underhållning bara man hittar ett sådant förhållande i "rätt" kultur så att säga) och såg inget som helst manshat i det Vonkis skrivit. Det var därför jag reagerade på din kommentar.

Avslutningsvis kan jag meddela att det går utmärkt för dig att skriva under med ditt namn även om du inte har ett konto.

Ha det bra
/"Andelieb"

Anonym sa...

Andelieb:

Haha! Nja, där blev det ju en skillnad... borde kanske dra till Hollywood ändà!

:)
/Miyala

Vonkis sa...

Anonym
Ingenstan i mitt inlägg skriver jag att Anna Anka är tvingad till detta liv. Jag skriver inte heller att vi aldrig får se kvinnor i mellanöstern och deras liv på TV. Det jag skriver är att jag tycker det är vidrigt att bara för att Anna Anka lever i USA och har en känd man så marknasförs det program hon är med i som underhållmning, hennes liv är att betraktas som lyxigtm medans vi förfasas när kvinnor i mellanöstern behandlas på samma sätt av sina män.

Bloggblad
Vi ska verkligen inte dra alla människor i/från Mellanöstern över samma kam, det är lia dumt som att säga att alla feminister vill slippa att raka sig under armarna.

Andelieb
Jag har inte ens sett hela programmet, bara klippet jag länkade till och jag kommer inte att se de andra avsnitten heller.

Vonkis sa...

Anonyma Miyala
Hörrö, det är långt nog till dig utan att du flyttar över pölen.

Den förvånande pappan sa...

Jag måste nog säga att jag förstår vad anonym menar. Du vinklar det ju lite som att om man bara byter ut namnen så blir någon förtryckt av sin man. I förlängningen blir alltså även Anna förtryckt.

Dock tycker jag att Anna verkar så ofattbart dum att man förundras över hur henne hjärna(?) fungerar. Eller inte fungerar. Jag kan inte se att Anna är förtryckt, bara att hon är dum.

Jag förstår dock vad du menar, men jag förstår också var anonym menar. Det går, om man vill, att tolka in lite "förtryck/det är männens" fel i ditt inlägg.

Personligen tycker jag dock att detta är helt Annas eget fel, eller enligt henne själv, hennes eget val. Amina har eventuellt inte samma valmöjlighet vad vet jag. Och då blir det i så fall förtryck av det hela...

Andelieb sa...

Den förvånade pappan: (vad är du förvånad över?...måste kolla in din blogg...) Du har en poäng i det du skriver och jag förstår hur du tänker. Jag ser dock inte Vonkis inlägg som ett försök att utmåla fru Anka till ett förtryckt offer utan att få oss som läser att tänka till varför vi ser så olika på "ojämlika" (hittar inget bättre ord) förhållanden i olika kulturer.

Dessutom är det kanske intressant att fundera på varför den som faktiskt inte måste stanna i ett sådant förhållande ändå gör det, för någon anledning måste det ju finnas. Men att klassa det som underhållning känns för mig fel.Dock finns det uppenbarligen gott om människor som inte håller med mig och fru Anka tjänar med säkerhet ännu mer pengar på att låta tv "härja runt" lite i hennes liv. Alla är kanske nöjda utom jag ;-)

Anonym sa...

Jag tycker att den där Anka Vankan borde klippa sig och skaffa sig ett jobb!Spreta med könshåren och bli männsika som oss andra. Vill hon inte det kan hon försöka sig på att bli republikanskt språkrör! /Annie Salomonsson - patetisk heltidsarbetande småbarnsmamma som kräver att min man diskar.