lördag, juli 30, 2011

Tillräckligt gjort av Reinfeldt?

Välkommen till LedarBloggen

Enligt Expressens ledarredaktion har Fredrik Reinfeldt gjort ett bra jobb efter terrordåden i Norge. Beviset för det är enligt redaktionen att ett eventuellt tomrum inte har fyllts av någon annan, och ger exempel på Lottie Knutson och kungen efter tsunamikatastrofen.

Det verkar som att Expressens ledarredaktion har glömt Norges statsminister Jens Stoltenberg, för många av oss har han blivit den trygghet vi behövt. Eller räknas inte han? Att han har fått en sådan uppmärksamhet här i Sverige beror absolut på att han har varit så stabil och intagande i allt kaoset. Men för mig, och säkert många fler, har Stoltenbergs genom sitt agerande berört oss så mycket mer just för att vår egen statsminister varit så frånvarande.

Vissa avfärdar kritiken med att dåden hände i Norge och visst stämmer det. Men, För att citera Lena Melin, eller om det är Anders Munck som skrivit:

Norge är, för Sverige, inte vilket land som helst. Det är en nation som vi var i union med till 1905. De talar ett språk som ligger så nära svenska att det inte krävs översättning för att förstå vad som sägs.

I Oslo med omnejd jobbar vintertid omkring 30 000 svenskar, framför allt i serviceindustrin. Norge är Sveriges näst största exportland.


Dessutom får vi inte glömma att Anders Behring Breivik i sitt manifest även riktat sig mot Sverige och många namngivna svenskar. Vore det då inte på sin plats att Sveriges statsminister tar sig tid och sätter sig i en eller två TV-soffor istället för att helt försvinna från bruset? Om han istället åkte till Turkiet eller inte lär framtiden utvisa.

Andra bloggar
Sideriska siktet HumanLabRat Martin Moberg Martin Moberg Dr Cais Högbergs tankar Johan Westerholm Thomas Böhlmark Thomas Böhlmark Peo Wagström Tokmoderaten Tokmoderaten


Läs mer
Expressen SVT DN DN DN SvD SvD SvD Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet HD BLT Dagen Dagen

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Kalmar Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

6 kommentarer:

Pelle sa...

Det hade väll varit jävligt hemskt om Reinfledt hade försökt konkurrera ut Stoltenberg om uppmärksamheten? Hur hade det sett ut? Själv fattar jag inte varför folk ropar efter Reinfeldt, klarar de inte av att söka tröst själva? Är folk barnungar?

Anonym sa...

Reinfeldt har kondolerat samma kväll som attentaten, framträdit i direktsänd presskonferans 17 timmar efter dådet, skrivit på ledarsidor i svensk dagspress och erbjudit sig närvara vid minneshögtid i Oslo men blev nekad tillträde. Vad skall karln mer göra på en vecka?

Annchiquita sa...

Håller med ovanstående inlägg! Har inte ett dugg uppfattat det som att Reinfeldt varit frånvarande. Han har gjort det som behövdes och sagt stringenta och väl valda ord på sin presskonferens. Han om någon är värd en familjesemester tycker jag som axlar det tunga ansvaret av att försöka få vårt land på fötter igen, och jobbar jämt. Hans barn behöver honom som far också! Och vi är som sagt inga barnrumpor som behöver omhändertas av statsministern, vi är medborgare i behov av en stringent och handlingskraftig ledare. Tycker att han gör sitt jobb! Vad anbelangar hoten mot Sverige i A.B.B:s löljiga manifest som han klippt och klistrat ihop: tror inte att vår demokrati är hotad av den här ensamma tragiska människan. Är övertygad om att han var ensam och bara väldigt blodtörstig och destruktiv. Terrorist, det vet i sjutton. Mer känns det som att han har letat upp något att "hata" för att få till en trovärdig bakgrund till sitt beteende. Han vill ses som terrorist men han är för mig en ensam galning. /Annika

Vonkis sa...

Pelle, Anonym och Annchiquia
Ingen har krävt att Reinfeldt ska konkurrera ut Stoltenberg.

Visst var det bra att Reinfeldt första kvällen erbjöd Norge den hjälp som kunde komma att behövas men det hade behövts så mycket mer.

Kopierar text från Peter Wolodarskis ledare.

För det första att ge uttryck inte bara för sin personliga sorg utan för nationens sorg och vrede.

För det andra att mildra den otrygghet och rädsla som en nationell tragedi framkallar. Den politiska ledningen måste visa att statsapparaten fungerar.

För det tredje att skicka en signal till eventuella gärningsmän att de gjort oss illa men inte kan besegra oss.

Man må se Anders Behring Breiviks manifest som löjligt, det innebär dock inte att han faktiskt hotar både Sverige och namngivna svenskar i det. Vi vet inte vilken effekt sånt kan ha på extremister här i Sverige. I det läget väljer alltså Fredrik Reinfeldt att åka på semester, men döljer det bakom uttryck som "annat åtagande" och "av säkerhetsskäl på hemlig ort".

I artikeln p SvD Opinion skriver Reinfeldt (m det nu är han som har skrivit det) om det blinda hatet. Ett terrordåd som riktat sig mot Norska staten och norsk socialdemokrati är alltså blint.

I texten står även "Det är som människor och medmänniskor vi kan visa på kraften i vår frihet och öppenhet." Varför då inte visa sig som just Medmänniska? Varför inte ta sig tid att endera sitta i en soffa eller delta i en telefonintervju och säga att "jag förstår att terrordådet i Norge skapar en oro även här i Sverige" etc.

Men det har han inte gjort, istället drog han till Turkiet...

Anonym sa...

Ni skriver om att vi inte är barnrumpor som behöver stöd... Antar att ni är samma personer som skrek att staten skulle hämta folk på Thailand efter Tsunamin...

Erik sa...

Anonym: Om du inte förstår skillnaden på en naturkatastrof med flera hundra tusen döda (varav flera hundra svenskar) som påverkade en hel region med flera inblandade länder kanske du ska ta det lite lugnt med kommenterandet...