fredag, november 02, 2012

Vaknar och skäms

Välkommen till SkämsBloggen

Vaknar, sätter på TVn och får höra nyheten att asylsökande barn i Borgholms kommun inte får äta skolmat. Utbildningschefen, Lars Bylund, anser att de kan äta hemma eftersom familjen får ersättning för mat av staten.

Så här ser den ersättningsnivån ut, Lars Bylund.

På de anläggningar där fri mat ingår är ersättningen:
24 kr/dag för vuxna ensamstående
19 kr/dag per person för vuxna som delar hushåll
12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen)

Ersättning som ska räcka till matinköp
71 kr/dag för vuxna ensamstående
61 kr/dag och person för vuxna som delar hushåll
37 kr/dag för barn upp till 3 år
43 kr/dag för barn 4-10 år
50 kr/dag för barn 11-17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen)

Migrationsverket

Det är pengar som inte bara ska räcka till lunch utan även till frukost och middag, förhoppningsvis även till något mellanmål. Och på tal om ersättning. Kommunen får ersättning från staten för att ta emot asylsökande vuxna och barn. I den ersättningen ingår säkerligen pengar för barnens utbildning och då ingår även skollunchen.

Lars Bylund säger även -Jag tycker i alla fall inte att det är mer osunt att föräldrarna själva lagar den mat som de tror att barnen mår bra av än att vi ska skicka upp kroppkakor och sånt från något centralkök i Borgholm och tro att det skulle vara bättre.

Om nu kroppkakor och mat lagat i centralkök inte är bra mat, varför då alls servera sådan mat?

Hos Migrationsverket går det att läsa att

Alla barn har rätt att gå i skolan och kommunen där de bor ska se till att de får gå i skolan på samma villkor som andra barn och ungdomar i kommunen. Det gäller förskolan, grundskolan och gymnasiet.

Migrationsverket

Asylsökande barn har rätt att gå is skola men de har ingen skolplikt. Däremot trycker de myndighetspersoner föräldrar och barn möter på hur viktigt det är för barnen att gå i skolan.

För många av de här föräldrarna kan det vara svårt att släppa iväg barnen. De kanske aldrig har varit ifrån varandra tidigare, de har kanske varit varandras trygghet under en tid då de upplevt saker vi inte ens kan föreställa oss. Men, för att barnen ska träffa andra barn och få en utbildning skickas de till skolan och när barnen är i skolan kan föräldrarna själv gå i skolan för att lära sig svenska, de kan jobba eller söka jobb.

Förutom vid lunchtid då. För då måste de vara hemma och se till att barnen får mat. Eller menar Lars Bylund att skolbarnen ska gå hem och göra sin egen mat?

Vilka signaler skickar det till familjen, för att inte tala om vilka signaler det skickar till de andra barnen på skolan.

I vanliga fall "syns" det inte vilka barn som har uppehållstillstånd eller inte. På skolorna i Borgholm märks de asylsökande barnen ut. Det är de som inte får vara i matsalen, det är de barn som går hem för att äta. De barnen är inte som "oss andra", de är inte lika mycket värda.

Jag skäms å dina vägnar Lars Bylund.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Läs mer
DN DN DN
SR Ekot
SvD SvD
Skånskan
Dagbladet
GP
SVT

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

11 kommentarer:

Suzan sa...

Mycket bra formulerat V. Du är bra på att snabbt sammanfatta det väsentliga. Bylund å andra sidan hade nog behövt lite hjälp med sin research.

Vonkis sa...

Suzan
Tack så mycket.
Jag skulle kanske erbjuda Bylund en kurs. Om vi träffas en gång i veckan under ett års tid kan det kanske bli folk av honom med.

Anonym sa...

Jag är mållös över hjärtlösheten.

/M

Anonym sa...

Jag skäms inte ett dugg. En lunch för en grundskolelev kostar i snitt 9 kr. Alltså räcker bidraget gott o väl./ragnar

Cecilia N sa...

Fast som jag fattade det på radion i morse så gäller det här de elever som går på egen skola på en viss camping som är asylförläggning. De är alltså inte blandade med "vanliga" skolbarn, så någon utmärkning på det sättet blir det inte.

Därmed inte sagt annat än att jag tycker de borde få skolmat även de.

Men idén att de får egen skola på campingen istället för att bussas miltals när det finns otrygghet i familjen tycker jag verkar vettig.
Dessutom sa rektorn som pratade där på radion att den största skolan i kommunen hade 200-nånting elever. Ungefär lika många som damp ner här hux flux på några dagar.
Jag förstår att man inte har någon stor beredskap för sådant.

Vonkis sa...

M
Ja, det är ofattbart hur en del tänker.

Ragnar
9 kronor per måltid är skolans kostnad, det är inte många familjer som kommer ner i den kostnadsnivån. Speciellt inte familjer som inte kan åka runt mellan olika stormarknader för att handla utan snarare är hänvisad till närmaste Ica, som inte brukar hålla de billigaste priserna.

Cecilia N
Visst kan det gå fort när en kommun ska ta emot asylsökande första gången men de får stöd och handledning från Migrationsverket. Att i den osäkerhet som ändå kan uppstå i en sån här situation göra ett aktivt val att plocka bort skolmaten, för att det är "inte är lätt att servera mat till såna där" och för att familjerna får en daglig ersättning där pengar till mat ingår, det är så otroligt dumt.

Den här gången går de berörda eleverna i en egen provisorisk skola. Nästa gång, för sånt här elände brukar ha en förmåga att sprida sig, kan det vara asylsökande barn i ordinarie skola som inte ska få äta.

Larry Hogman sa...

Säg till den dag du vaknar och skäms över att ännu en svensk nekas ambulans och dör som en följd av det.

Vonkis sa...

Larry Hogman
Självklart kan jag bara skämmas åt en sak i taget så sjuka som inte får en ambulans när de behöver det struntar jag naturligtvis i.

Är du så dum att du står kvar när tåget kommer också eller?

Anonym sa...

Håller med dig!
Tack!!
Lisbeth

Birgith sa...

Solidaritet och allas lika värde saknas i vårt samhälle vilket är skrämmande, ja man skäms.

Anonym sa...

Är du medveten om vilka krav livsmedelsverket kräver för matservering?? Du kan ju glömma att det går att ordna en sådan i anslutning till skollokalerna på campingen så det får bli bussresa för barnen någon annanstans för att de ska få lunch vilket känns rätt onödigt med tanke på att deras skoldag endast är mellan 2 och 3 timmar lång.