lördag, oktober 13, 2007

Lördag

Välkommen till Lärarbloggen!

Efter en natt med ordentlig sömn och en morgon då jag inte behöver gå upp innan klockan fem så må jag säga att huvudvärken är borta och jag känner mig nästan helt utvilad.

Det här med att vara lärare har sannerligen sina nackdelar.

Just nu är jag inne i en väldigt intensiv period med utvecklingssamtal. All planeringstid försvinner när det är utvecklingssamtal och det är verkligen inte bra.

Nu undrar ni kanske varför jag lägger utvecklingssamtalen på planeringstid.

Tyvärr är det så att undervisning, planering, rättning, samtal hem till föräldrar när något hänt samt utvecklingssamtal är sånt som det är tänkt att vi lärare ska hinna med på ordinarie arbetstid. Om jag lägger tiderna på dagtid när jag har elevfria pass (planeringstid) kan jag inte ta ut övertid för att jag sedan sitter hemma och planerar och rättar arbeten. Jag kan inte heller ta ut någon övertid om jag lägger samtalen efter att eleverna gått hem. Jag vet inte riktigt hur det är tänkt att man ska klara av att hålla en bra nivå på undervisningen under tiden som man har utvecklingssamtal.

Nu är jag en sån person som inte jobbar efter att jag gjort mina arbetstimmar och varför skulle jag göra det. Det jag hinner med det hinner jag med, resten får jag göra senare. Ingen tackar mig om jag "bjuder" på en massa övertid hela tiden. Tyvärr leder det till att jag måste prioritera bor en del saker och just föräldrakontakten är en sån sak som får stryka lite på foten. Om jag inte har hunnit ringa när klockan är sju på måndag då får jag ringa på tisdag istället o.s.v.

Vad det här låter gnälligt och det är just precis vad det är också. Gnäll!

Jag förstår verkligen inte hur avtalsmänniskorna tänkte när de proppade in så många uppgifter som vi måste göra men inte gav oss (lärare) möjligheten att faktiskt hinna med allt på vår arbetstid och sedan inte låter oss få övertid när vi inte hinner med allt!

Känns som att jag bara svamlar, förstår ni ens vad jag surrar om? Äh, jag kände bara att jag behövde få skriva av mig om det här.

Nu ska jag äta frukost.

3 kommentarer:

PGW sa...

Vet precis vad du menar, mamma var lärare innan hon blev glad pensionär. Tydligen sitter traditionen hårt som berg att läraryrket inte är ett jobb utan ett kall. Dygnet runt. Till den lönen. Helt galet helt enkelt.

Bloggblad sa...

Jag förstår också. Och tycker att det var mycket bättre förr, då när vi mest undervisade och inte hade så himla många konferenser och planerade när vi ville. Faktiskt. En del tycker att det reglerade är bättre, men inte jag.
Och när jag läser det du skriver är jag himla glad att jag släppt klasslärarlivet, med en elev i taget hinner jag med... Tjänar inte så mycket på halvtid, men har nästan lika många timmar på schemat som när jag hade heltid som klasslärare.

Anonym sa...

Jag förstår precis. Men så har jag varit där själv också.