tisdag, december 30, 2008

Det där slottsstjärnorna

Välkommen till TVBloggen

Såg just första avsnittet av Stjärnorna på slottet på svtplay och garvade mig igenom Jonas Gardells kärleksframföraned, eller vad jag ska kalla det för.

Framförandet fick mig att tänka på en spontan lektion i svenska jag höll för klassen innan vi skulle gå på fredssamlingen i slutet av oktober.

På rasten innan hade det varit lite bråk där man bland annat hade kallat en tjej för h**a.

Jag började med att säga att jag förstår att de, eleverna, inte förstår vad alla ord har för laddning på svenska, eftersom de inte har det svenska språket med sig hemifrån och att jag därför fårstår att de inte riktigt förstår hur illa en del ord kan ta.

Sedan frågade jag dem vad en f***a är för något.

Eleverna dog, eller de dog nästan i alla fall.

Tillslut kom det fram att det är vad tjejerna har och vi sa även andra ord för detta fantastiska organ. Jag påpekade även att alla barn har kommit fram genom f****n och frågade om det verkligen är något man vill kalla någon man är arg på. Det tyckte de inte att det var.

Samma sak gjorde jag med k*k, h**a och k****a (påpekade även att utan k*k inget barn och att om inte deras föräldrar hade haft sex, älskat eller k*****t så hade ingen av dem funnits idag).

Efter att ha gått igenom dessa fantastiska ord sa jag att igen att jag förstår att de har använt orden på fel sätt tidigare eftersom de inte viste vad de betyde för något och jag frågade även om det var något av orde de ville att vi skulle gå igenom lite mer, något orde de inte hade riktigt koll på än, det var det inte.

Den spontana svenskalektionen avslutades med att jag sa att nu vill vi inte höra eleverna kalla varandra för de här orden något mer nu när de vet vad de betyder och att om vi hörde dem använda orden på fel sätt något mer så var det ett bevis på att de inte riktigt hade förstått vad de betydde och att vi då skulle prata med svenskalärarna så att de skulle få orden i läxa som veckans ord och att de, eleverna, själva då skulle få förklara hemma varför de har fått orden i läxa.

Vi har inte hört någon elev använda dem än så länge...

10 kommentarer:

PGW sa...

Yes!! Den där avdramatiseringsmetoden tror jag stenhårt på! Mycket bra!

mossfolk sa...

Och jag är imponerad. Det där ska jag defenitivt komma ihåg för eventuellt framtida bruk :)

Madicken sa...

Så klokt gjort av dig och så effektivt :)

Evas blogg sa...

Mycket imponerande pedagogik!!

Anonym sa...

Kloka Vonkis :)

Kikar in för att önska ett gott slut och ett gott nytt

(ja ja har filmbevis men har fått svära en helig ed att aldrig aldrig aldrig lägga upp det på bloggen..Får se om jag är så snäll att lova efter imorgon ;)


Kram

Vonkis sa...

Alla
Tack så mycket.
Det var precis avdramatisering jag var ute efter. Om vi hade stått och sagt hur otrevligt det är att kalla någon för något av de där orden, att folk kan bli ledsna och så vidare, då hade vi bara förstärkt deras laddning.

Cian
Du kan ju råka lägga ut den, tog fel på klipp eller något liknande... *visslar oskyldigt*

Unknown sa...

Men jag har ju såklart kamera imorgon också..och DÅ behöver jag ju inte lova nåt *hehehe*
Nackdelen är att maken är så sjuk så jag trr inte han sjunger..

Vonkis sa...

Cian
Och även om du lovar något kan su hävda att han hade sån feber att han inte kommer ihåg rätt... Håller tummarna att han orkar sjunga i morgon.

Humlan sa...

Bravo!
Så skönt att slippa höra de orden hela tiden!

Andelieb sa...

ha ha! Du är en klok lärare du. Inte bara en effektiv men även en mycket rolig metod.

Gott nytt på dig, darlingen.