lördag, april 23, 2011

Inför Eurovision song contest Semifinal 1

Välkommen till EurovisionsBloggen

Tisdag 10 maj är det dags för den första semifinalen i årets Eurovision song contest. Här är bidragen som tävlar då. Jag har försökt att hitta liveframträdandet till bidragen, något som inte varit så lätt alla gånger.

POLEN 2 poäng
Magdalena Tul – Jestem
Det här låter ungefär som något Linda Bengtzing hade kunnat ställa upp med, så Polen kommer säkert att få många röster från Sverige.

NORGE 5 poäng
Stella Mwangi – Haba haba
Det är ett sånt härligt sväng i den här låten. Jag känner en sån värme och glädje när jag hör den. Förhoppningsvis blir den här topp tre i maj.

ALBANIEN 2 poäng
Aurela Gaçe – Feel the passion
Rösten låter som en blandning mellan Macy Graceoch Bonnie Tyler men utan något ordentligt tryck i rösten. Jag väntar på att låten ska ta fart men det händer aldrig. Dessutom känns Aurela väldigt frånvarande, lite som Dilba i den svenska uttagningen.

ARMENIEN 1 poäng
Emmy – Boom-boom
Det känns som att Emmy har hårdstuderat det Lene Meyer-Landrut gjorde i Oslo förra året. Men där Meye-Landrut kändes fräscht och glatt känns det här skrikigt, stirrigt och väldigt platt.

TURKIET 3 poäng
Yüksek Sadakat – Live it up
Är kluven till den här låten, gillar den men ändå inte.Låten är bättre om jag inte tittar på bandet, vilket är ett är ett dåligt betyg till dem. Stör mig oerhört på sångare som ska hålla på och blunda mest hela tiden. Men så länge vi slipper magdans när bandet kommer till Düsseldorf är jag nöjd.

SERBIEN 3 poäng
Nina – Caroban
Glatt och sött. I refrängen får jag lite Rebecka Thörnqvist-feeling.

RYSSLAND 2 poäng
Alex Sparrow – Get you
Är rätt besviken på det här bidraget, inte alls något av RedOne's bättre låtar. Dance alone med Love generation hade sparkat rumpa med den här. Sedan har jag väldigt svårt med det där bräkandet som kallas vibrato och Alex posar för mycket.
Visst finns det likheter med Suzzies Orkesters Dansa i månens sken.

SCHWEIZ 3 poäng
Anna Rossinelli – In love for a while
Påminner en del om Jason Mraz I'm yours, det är en skön känsla i låten. Första gången jag lyssnade på Schweiz bidrag var det deras video jag tittade på och då gillade jag den inte alls. Men när jag tittar på liveframträdandet blir det en helt annan känsla.

GEORGIEN 1 poäng
Eldrine – One more day
Sångerskanhar bytts ut sedan Eldrine vann den georgiska uttagningen, och visst lyfter det bätrte med henne men det här är en så tydlig ripp från både Evanescence
och Linkin park att det blir lite pinsamt.

FINLAND 5 poäng
Paradise Oskar – Da da dam
Gillar den här låten skarpt. Det är så befriande med en låt som faktiskt har ett budskap mitt i allt glättigt i ESC. Och jag måste säga att det känns äkta när Oskar sjunger om att rädda planeten.
Våra grannar har verkligen lyckats får fram bra låtar i år.

MALTA 1 poäng
Glen Vella – One life
Påminner en hel del om Lou som tävlade för tyskland 2003 med Let's get happy. Jag kom även att tänka på det belgiska bidraget 1 life som tävlade 2004. Överhuvudtaget känns det här rätt daterat.

SAN MARINO 1 poäng
Senit – Stand by
Käre värld. Tråkigt och illa sjunget.

KROATIEN 2 poäng
Daria – Celebrate
Det börjar så bra innan det spårar ut i det sedvanliga eurovisiondunket. I Düsseldorf kommer Daria tydligen att sjunga på engelska.

ISLAND 2 poäng
Sjonni's friends – Coming home
Sigurjón "Sjonni" Brink som hade skrivit låten och skulle framföra den dog i hjärnblödning några månader innan uttagningen på Island. För att hedra hans minne bildades den här gruppen för att tävla i hans ställe. Som jag skrivit tidigare känns det som att det här mer låter som ett bidrag som Österrike hade kunnat skicka.

UNGERN 3 (1) poäng
Kati Wolf – What about my dreams?
Det här känns som något Shirley Clamp hade kunnat tävla med, ballad i upptempo. Vissa toner känns som allt för höga för Kati.
--------
Måste erkänna att jag har gått och nynnat på den här låten sedan jag lyssnade på den förra veckan och den växer. Det är fortfarande en låt som Shirley Clamp hade kunnat tävla med, men Kati Wolf gör det så mycket bättre.
--------

PORTUGAL 1 poäng
Homens Da Luta – Luta é alegria
*tar mig för pannan*

LITAUEN 2 poäng
Evelina Sasenko – C'est ma vie
Ett bidrag jag är kluven till. Gillar Evelinas röst. Men själva låten. Känns väldigt disneysliskigt. Men det gick ju bra för England ifjol så det kanske blir en bra placering för Litauen i år.

AZERBAIJDJAN 4 poäng
Ell & Nikki – Running scared
En skön låt, lite så där sommarmysig. Den kommer nog inte ha med toppstriden att göra men kan absolut ta sig till finalen. Och den har svenskkoppling då den är skriven av bland andra Stefan Örn och Sandra Bjurman.

GREKLAND 1 poäng
Loucas Yiorkas feat Stereo Mike – Watch my dance
Grekland är ett minst sagt ojämn eurvisionsland. Jag menar, de har skickat bidrag som My number one och S.A.G.A.P.O. Watch my dance hör absolut ihop med den senare...


Läs mer
Aftonbladet Aftonbladet Expressen

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Kalmar Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

6 kommentarer:

miyala sa...

Jag har bara lyssnat pà làtarna fram till finlands och hàller helt med dig i vad du tycker om làtarna. Vàra grannländer har väldigt härliga bidrag, me gusta! Gillar oxà Schweiz för ovanlighetens skull även om de säkert som vanligt ändà kommer att försvinna i mängden. Den här gàngen dock oförtjänt! Trodde aldrig jag skulle heja pà Finland i esc sammanhang men sà fel man kan ha:)! Norges làt är otroligt härlig rytm i!!!

Heja Norge, Finland och Schweiz (och Sverige sàklart)... àterkommer när jag hört fler bidrag (ser dem när de visas i svt). Har väntat pà att du skulle skriva lite om esc förresten!

Andelieb sa...

Jag har också kollat svt nu. I vanlig ordning är jag ofta väldans överens med den finske killen som alltid är med i de programmen.

Jag gillar Finlands låt bäst. Norges...nja....jag vill gilla den eftersom jag såg intervjun med henne på Skavlan och gillade henne som person men...nej, det blir lite för mycket lejonkungen för mig.

Schweiz var inte så illa när man slapp se videon. Den kändes som en reklamfilm, vilket fick mig att tänka på scenen från filmen "Adam & Eva" när de går och tittar på hus och Adam ser en reklamfilm för lycka framför sig.

Vonkis sa...

Miyala
Det tar en sån himla tid att skriva inläggen. Jag måste ju lyssna på låtarna också...

Ja, Schweiz var ovanligt bra i år. Men jag sågade bidraget första gångerna, när jag bara sett videon. Tur för dem att maninte tävlar med sin video :-) Komer du ihåg att vi gjort det en gång i Sverige?

Andelieb
Visst är han underbar Thomaas Lundin!

För mycket Lejonkungen? Men det var ju en bra film Giraffo matata, geopardo matata.

Visst var Schweiz video apdålig. Hur tänkte de? Eller rättare sagt, tänkte de?

miyala sa...

Nu màste jag definitivt kolla in schweiz video... àterkommer sen:)!

miyala sa...

Hàller med dig om de resterande bidragen oxà med undantag fràn Ungerns làt. Den gillar jag, även om den var extremt mkt celine dion (màste vara hennes förebild). Den kommer att ta sig lààààààààngt! Azerbadjans gillade jag oxà men vi fàr se hur de klarar den live...

Andelieb sa...

Vet inte om jag börjar bli "to old 4 this shit", men alla trumdunkande dängor går mig förbi. Det ska vara gammeldags eller avskalat för min del tror jag.

Mina favoriter i första semin är:
Finland
Schweiz
Serbien
Island