torsdag, april 07, 2011

Inte klok på en fläck

Välkommen till KonstBloggen

Nu är Lars Vilks i farten igen.

När han inte längre får publicitet kring sin rondellhund så går han ut och säger att det måste brännas fler Koraner. Detta efter att pastor Teyy Jones, han som bland annat står bakom God hates Sweden och Gode hates fags, genomfört den koranbränning han pratat om sedan i höstas.

Även denna gång gömmer sig Vilks bakom yttrandefriheten.

När en hel värld fördömer koranbränningen går alltså Lars vilks ut och säger att "Vi måste bränna fler koraner".

Det vore intressant att få veta hur det ser ut inne i huvudet på denne Vilks.

Självklart ska vi försvara yttrandefriheten men vi kan inte kränka ett helt folk och sedan säga att det får de ta för vi har yttrandefrihet så vi får säga och göra vad vi vill. Yttrandefrihet är värd så mycket mer. Yttrandefriheten är inte något att gömma sig bakom när man rör sig i moraliska gråzoner.

En intressant sak. Bokbål brukari vanliga fall förknippas med diktaturer. "Farliga" böcker av "farliga" författare ska brännas, helst offentligt. Det är något som brukar fördömas, både av samtiden men även i eftervärlden. Kritiken mot dessa bokbål brukar handla om att bålet är ett hot mot såväl tryckfriheten som just yttrandefriheten.

Heinrich Heine ska ha sagt Där man bränner böcker kommer man till sist också att bränna människor. Det kanske är någonting att tänka på Lars Vilks.


Läs mer
NE - Bokbål
NE - Heinrich Heine

Dagen Dagen SVT SVT SVT SVT SVT Debatt Expressen Expressen Expressen DN

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Wikileak Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

5 kommentarer:

Christer Eriksson sa...

"Självklart ska vi försvara yttrandefriheten men vi kan inte kränka ett helt folk och sedan säga att det får de ta för vi har yttrandefrihet så vi får säga och göra vad vi vill."

Det låter som en paradox. Men självklart kan vi "kränka" en religiös symbol även om det retar upp hela världen. Yttrandefriheten definieras just som din rätt att säga eller göra vad andra inte gillar att höra eller se.

När en enskild person eldar upp sin egen egendom i form av en koranbok är det ett personligt ställningstagande och inget som angår andra. Men den dagen då staten bestämmer vilka böcker som ska eldas eller inte har vi fått ett nytt Nazityskland.

Och anser man att en muslimsk mobb inte bär hela ansvaret för sina handlingar när dem halshugger oskyldiga svenskar och västerlänningar för vad en enskild person har gjort på andra sidan jordklotet så finns det verkligen inget som hindrar att vi själva lynchar tio asiater för varje homosexuell som hängs i den muslimska världen.

Bildtroll sa...

En liten fundering, är det verkligen lagligt det som Vilks ägnar sig åt? Med anledning av Christer Erikssons kommentar skickar jag med några utdrag.

"Hets mot folkgrupp är ett brott som innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller uttrycker missaktning för en eller flera utpekade folkgrupper".

"En förolämpning syftar till att förlöjliga, förnedra, kränka eller reta upp en annan person. Ofta tänker man på verbala förolämpningar, men man kan förolämpa även med exempelvis gester, klädsel, musik och beteende".

"Förolämpning är i Sverige även ett brott enligt brottsbalkens 5 kap. 3 §. Brottet kan ge böter; om brottet anses grovt är maxstraffet 6 månaders fängelse. Förolämpning enligt brottsbalken är en gärning om den består i att någon smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, om handlingen inte uppfyller villkoren för förtal eller grovt förtal".

"Kollektiv bestraffning innebär att frångå principen om att var och en skall bedömas efter sina egna handlingar, och istället utsätta en grupp kollektivt för ett straff som påföljd för något som de inte samtliga har begått. All form av kollektiv bestraffning är brottslig."

Christer Eriksson sa...

Muslimer och kristna förenas av en trostillhörighet och inte en folktillhörighet. Elizabeth Olsson-Wallin kunde därför ställa ut sitt konstverk Ecce-Homo där Jesus utmålades som homosexuell och Lars Vilks profenen Muhammed som hund utan att lagen om hets mot folkgrupp kan tillämpas. JO har tidigare prövat Lars Vilks fall och funnit att konstverket inte bryter mot svensk lagstiftning.

Däremot är det förbjudet med religionskritik i många muslimska länder där ateister, liksom Lars Vilks, avrättas på löpande band.

Detsamma gjorde förövrigt filosofen Gunnar Hedenius med sina religionskritiska skrifter under 1950-talet samt Voltaire när han skrev sina berömda nidskrifter mot kyrkan på 1700-talet.

Vad gäller lagen om förolämpning gäller samma förhållande eftersom varken profeten Muhammed eller Jesus räknas som en juridisk person i lagens mening, utan en religiös symbol. Vår sekulära lagstiftning beskyddar endast människor och inte ideologier och religioner.

Dagens yttrandefrihetslagstiftning stiftades redan 1766 och är den främsta orsaken till demokratiutvecklingen och dagens sekulära samhälle. Yttrandefriheten är den vanliga människans enda försvar gentemot stat och kyrka som med sin maktapparat annars kan sätta sig över medborgarna. Den skyddar således folket gentemot stat och kyrka istället för tvärtom.

Tony sa...

Djävulen som bajsade på Jesus, kommer du ihåg? Skaparna inte kloka på en fläck?

De/den som skar huvudet av den oskyldige svensken, inte kloka på fläck?

"On August 18, 2010, sixty-two year old Jabriyeh Abu Kanas was shot to death by Muslims in her home and in front of her husband. She had been accused by neighbors of practicing witchcraft, a claim which was investigated by Hamas authorities.[7] In total, 150 women were arrested in 2010 in Gaza for having made recourse to witchcraft of some sort.[8] One of the Palestinian awareness campaigns against "witches" was launched by displaying large posters in mosques, universities and public offices frequented by women."

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139194

http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.ansamed.info%2Fen%2Fnews%2FME.XEF71828.html&date=2011-01-28

Inte klok på en fläck är de fundamentala muslimerna, Vonkis. Det är bara att acceptera fakta och använda mångdubbelt hårdare ord mot dem än mot Vilks, som har en poäng i sitt resonemang och som inte du har.

Hur många kristna tror du inte har mördats utan att en koran har brunnit? Problemet ligger inte hos pastorn i USA eller Vilks, problemet ligger i islam. Det är mycket enkel logik.

Marianne sa...

Problemet ligger INTE hos islam. Problemet ligger hos människor.


Människor som är fundamentalister, människor som likt Vilks eldar på okunstruktiv ilska,
människor som likt den amerikanske pastorn & andra extremister tar in hatet i sitt hjärta och menar att det är Guds vilja,
människor som söker olikheter istället för likheter,
människor som önskar så splittring istället för att jobba för syskonskap.

Låt oss istället visa dem hur man ska höra.
Låt oss föregå med gott exempel. Låt oss lyfta de goda exemplen. Låt oss visa hur lika vi alla egentligen är.

För, tro mig, likheterna är så många fler. Vi är människor.