lördag, juni 30, 2018

Semester i Lund, första dagen

Välkommen till SemesterBloggen

M och jag har rest till Lund. Ja, vi reste inte tillsammans för hon hade råkat boka fel dag, men nu är vi här båda två.

Vi har tillbringat större delen av dagen på Kulturen. Det var utställningen A Sense of Jane Austen som gjorde att vi åkte till just Lund. Vi tittade på dräkter från filmatiseringar av Jane Austens romaner Stolthet och fördom, Förnuft och känsla samt Övertalning.

Min absoluta favorit är filmatiseringen av Stolthet och fördom som BBC sände 1995 och nu fick jag alltså se kläderna från den serien!

Den första klänningen bars av Jane Bennet, den tredje tillhörde mamman, Mrs Bennet. Den kvinnan fascinerar mig.

Ni vet när Elizabeth Bennet är på Pemberly med sina släktingar. Då möter hon Mr Darcy som precis badat i en damm (en underbar scen om du frågar mig), de här är kläderna från den scenen. Jag hade kunnat stå länge länge och tittat.

När vi var färdig med Austen fortsatte vi till Uppklädd - kvinnligt mode 1730–2000. Midjan på den här klänningen från 1850-talet har en midja bara 46 cm. Fyrtiosex centimeter! Det är helt galet. Tänk vad kvinnan som bar den måste ha lidit.

Sedan gick vi till Friluftsmuseet där det finns från medeltiden och fram till 1930-talet.

I Dekanhuset från medeltiden stötte vi på den här skallen som tillhört ärkebiskop Jakob Erlandsen. Det var lite oväntat kan man väl säga.

Det visade sig så klart att det fanns en kyrka på området också, den kommer från Bosebo i Småland och är byggd 1652. När vi skulle gå in i kyrkan visade det sig att det precis skulle börja en orgelkonsert. Det var två kvinnor från Polen spelade orgel och tvärflöjt för oss. Lite märklig musik mellan varven.

Det blev en sväng förbi domkyrkan också men dit ska vi igen på visning imorgon så de bilderna får vänta. Däremot måste jag visa en bild på dagens inköp. Hönan Agda, påskkärringen Svea och tuppen Frans. Visst är de underbara! Och inte behöver man väl vänta till påsk för att ha sånt här framme.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ni verkar ha haft en härlig dag!
Hoppas semestern fortsätter i samma stil!
//Marianne

Annis sa...

Ahh, Mr Darcys blöta skjorta!! Var den fortfarande fuktig? ;-D

Vonkis sa...

Marianne
Det har det gjort än så länge.

Annis
Tyvärr inte...