söndag, juni 30, 2019

Kulturtant i tunnelbanan

Välkommen till KulturBloggen

I flera år har jag velat gå på konstvisning i Stockholms tunnelbana och igår blev det äntligen av. Under drygt en timme berättade en väldigt bra och rolig guide om konsten på fyra tunnelbanestationer.

Första stoppet gjorde vi på Kungsträdgården. Det mesta av konsten visar på Kungsträdgårdens historia. På väggarna finns sådana här maskaroner, avgjutningar av de som fanns på palatset Makalös när det begav sig.

Om jag förstod det rätt är det autentiska föremål som funnits i och kring Kungsträdgården som är placerade vid utgången mot Arsenalsgatan. Här finns även det som lever. Växterna ser du längst ner i bild. Dessutom finns det något läskigare som vi inte ser. Gruvdvärgspindlar. Huvvaligen.

På stationen i Stadshagen är konsten bilder målad på veckad aluminiumplåt så man ser olika motiv från olika håll.

Fotbollslandskamp mellan Sverige och Danmark. Det fanns flera tavlor, alla med idrottsmotiv av Lasse Lindqvist.

Den regnbågsfärgade rulltrappan var inte en del av konstrundan men det var så fin att jag ville visa den ändå.

Temat på station Rådhuset är hantverk och handel. Jag fick lära mig vad en parm är och se två stora vänsterskor i taket.

Sedan var vi tillbaka på T-centralen. Den stationen är stor och har många plattformar men några av dem hann vi titta på. Det målas, hamras, skruvas och borras i Per Olov Ultvedt silhuetter.


Carl Fredrik Reuterswärd har använt SL-loggan när han skapade Take the E-train.

Siri Derkert har skapat Kvinnopelaren.

Keramisk konst av Signe Persson-Melin och Anders Österlin.

Det var en väl spenderad timme att titta på konst i tunnelbanan. Visningen är gratis, det enda du behöver är en giltig färdbiljett.

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: