torsdag, juni 27, 2019

Kulturtant på Nationalmuseum

Välkommen till KulturBloggen

Så har jag dragit till Knugliga hufvudstaden för det som har blivit en årlig episk semester med M och vi tillbringade dagen på Nationalmuseum. Vi hade tur och kom strax innan visningen Nyfiken på Nationalmuseum började. Guiden var väldigt duktig och engagerad. Hon hade säkerligen kunnat prata hur mycket som helst om varje skulptur eller målning som vi tittade på.

Klicka på bilderna så blir de större.

Visningen började i Skulpturgården. Där visar de bland annat skulptörens arbetsprocess genom arbetet med skulpturen av Fredrika Bremer. Tyvärr hann jag inte fota den för jag blev tillsagd att lämna in min stora väska så ni får njuta av den här istället. Den är skapad av Sigrid Blomberg och heter Bebådelsen.

Första gången jag såg en bild av Alexander Roslins Familjen Jennings var i historieboken på gymnasiet. Två gånger har jag sett den på riktigt och den är underbar. Jag skulle kunna stå framför den här tavlan i timmar och titta på alla detaljer. Tygerna, ansiktena, perukerna. Det ser ut som ett fotografi. Helt fantastiskt att det går att måla på det här sättet.

För två somrar sedan besökte M och jag Ellen Keys Strand och så dök hon upp på ett stort porträtt på Nationalmuseum. Cirkeln är sluten.

Karl XII:s likfärd av Gustaf Cederström. Den är så maffig.

Norrsken av Anna Boberg var en ny bekantskap och den föll mig verkligen i smaken.

Efter visningen åt vi en sen lunch i museets restaurang, kan verkligen rekommendera maten där. M åt kryddrostad kycklinglårfilé och jag tog inkokt lax. Mums. Vad vi ska hitta på imorgon vet vi inte än men det blir nog bra oavsett.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

1 kommentar:

Anonym sa...

Passa på och njut av dessa dagar och känn känslan av ledighet och kultur! Nästa helg blir det mer av den varan. Hälsa M!

//Marianne