tisdag, december 13, 2005

Religiösa symboler

Ok

Skoluniformerna var det ingen som nappade på.

Men vad säger ni om religiösa symboler.

Ska offentligt anställda få bära religiösa symboler i sitt jobb? Med religiösa symboler menar jag allehanda huvudbnader som slöja, burka och kip (är det så judarnas lilla hatt heter?) samt kors, stjärnor och vad det nu kan finnas för symboler.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte? Har vi inte religionsfrihet i Sverige? Det innebär väl inte bara att vi får uttrycka vår tro verbalt eller i skrift. Att bära religiösa symboler är väl även det en del av religonsfriheten. Eller?

Anonym sa...

En region i södra Tyskland gjorde de en lag som förbjöd lärare att bära religiösa huvudbonader, för de ville inte att musliska kvinnor skulle få undervisa med sjal.

Högsta Domstolen beslöt lite senare att detta även gällde katolska nunnor. Det var inte vad lagförfattaren ville, för det var en katolsk region där det var vanligt att nunnor undervisade.

Han påstod att nunnornas klädnad inte var religiös utan endast en arbetsklädnad... Smart. Så går det när man inte lagstiftar enligt principer utan endast för att nå en viss sorts människor. Lagen skall vara lika för alla.

Jag tycker människor skall få ha religiösa symboler på sig, men det är naturligt att det finns vissa gränser för vad som är acceptabelt. Kan man t ex få jobb vart som helst som Svensson även om håret har regnbågens alla färger? Jag kan förstå de som säger att de som väljer att bära burka även behöver ta konsekvenserna för det, för är all sorts klädnad acceptabel?

Det handlar om att ge och ta. Annars håller jag med Allin.

Jag som alltid argumenterar för total acceptans! Nu skriver jag om att det kanske finns en balans. Jag försöker bara se på detta från olika synvinklar...

Göran Koch-Swahne sa...

Jag tycker att det skall stå klart i lagen att den som vill får - och att den som inte vill inte får tvingas.

Sen tycker jag personligen inte riktigt om sjal, eftersom sjal fortfarande förekom som social/religiös markör där jag växte upp.

Och jag ser att dessa markörer är politiska och inte religiösa. Så jag vill bekämpa såna termer som le foulard islamique, för det är den inte alls. Den är kulturell och hör samman med patriarkala, dvs förmoderna system.

Därmed inte automatiskt sagt att den är misogyn; att den uttrycker en i d e o l o g i s k ned-värdering, men den uttrycker en social inskränkning/begränsning.