tisdag, augusti 10, 2010

Bra skolmat gillas inte i alla läger

Välkommen till MatBloggen

Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart som skrivit boken Döden i grytan skriver idag på DN Debatt att Fabriksmaten ett hot mot skolelevers och äldres hälsa. Jag kan inte annat än hålla med.

Jag har jobbat på en skola som serverade så kallad S.M.A.R.T. mat. S.M.A.R.T står för Större andel vegetabilier, Mindre utrymme för "tomma kalorier", Andelen ekologiskt ökas, Rätt köttval, rätt grönsaksval och Transportsnålt.

Serverades det korv stroganoff hade såsen gjorts i skolköket och bestod av bland annat grädde, mjölk och tomatsås. Den bestod inte av ett pulver som blandats ut med vatten. Varje dag fanns en fin salladsbuffé bestående av säsongens grönsaker så Det blev inte så mycket gurka och tomater när det var vinter. Köttet var närproducerat, fisken var MSC-märkt. När det var fisk på menyn var det nästan aldrig fisknuggets, fiskfriletter eller fiskpinnar som vi fick att äta utan man såg att det var fisk på tallriken.

Allt det här låter ju väldigt bra men det var inte alla som gillade det här.

EU sa ifrån, för Norrköpings kommun hade satt upp att maten skulle vara närproducerad när skolmaten skulle upphandlas och det strider mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Eleverna gillade inte maten, för den smakade konstigt och såg ut som spya.

Hur långt har det gått när riktig mat ses som sämre än mat som är fullproppad med E-nummer, smaktillsatser, färgämnen och annan skit?

Inte heller föräldrarna var nöjda. På ett utvecklingssamtal ondgjorde sig en mamma om hur dålig maten var, hon sa bland annat att ”det finns inte en unge i hela världen som gillar att äta bönor”. Inte en enda i hela världen...

Skolan bjöd in en föreläsare från Karolinska institutet tror jag det var, och bjöd in alla föräldrar att komma och lyssna, Föreläsningen ställdes in då det var för få som anmälde att de skulle komma. Tror det var under tio föräldrar, på en skola med nästan 400 elever, som anmält sig.

Vi pratade med eleverna om varför skolan serverade S.M.A.R.T. maten men vad hjälpte det när föräldrarna satt hemma och klagade på skolmaten, utan att ha varit i skolan och sett eller smakat på maten och utan att ha tagit emot information om vad S.M.A.R.T. maten innebär.

Läs mer
DN Debatt Expressen Aftonbladet Aftonbladet Folkhälsoguiden Konsumentverket Klimartsmart.se MSC

FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

4 kommentarer:

skoggie sa...

Fast en sak hade den där föräldern fel i. Simon älskar bönor, så då finns det ju faktiskt ett barn här i världen som gör det!...;) Skämt åsido är EU:s konkurrenslagstiftning ett stort problem ibland. Vi har stora problem inom äldreomsorgen vad gäller kvaliteten på maten. Mycket på grund av att hygienkraven för att laga mat. När jag jobbade på demensboende fick man laga maten själv på avdelningen. Något sådant är omöjligt idag, trots att man har kök. Det är fel tycker jag. Risken för smitta är överskattad i min mening.

Andelieb sa...

*tar mig för pannan*
Måtte jag aldrig bli en sådan förälder!!!!
Är så lycklig att dotterns dagis fått tillstånd att ha ett eget kök. Maten hon äter lagas i huset, av en underbar kock som barnen älskar. :-)

Dessutom måste jag förlänga Skoggies lista: Vår lilla tjej gillar också bönor. Har inte provat bruna än men de vita plockar hon ut från tallriken och äter först av allt.
Om jag räknas så älskade jag bönor när jag var barn. Så det kanske handlar om att barnen inte får några bönor hemma? *vild chansning*

Cicki sa...

Ursäkta att jag tar ifrån tårna nu, men är folk dum i huvudet eller? Jag hittar inte fler ord för hur dumt det är.

Vonkis sa...

Skoggie
Ja det är tragiskt hur långt det gått på vissa områden. När det gäller matlagning är det väl ett under att vi fortfarande får laga vår egenmat hemma.

Isa gillar också bönor men "våra" barn kanske inte är några riktiga barn...


Andelieb
Har kocken en sån där Så-här-tvättar-du-dina-händer-lapp som M fick på sitt jobb? Annars vet man ju aldrig vad Trollet får i sig :-)

Cicki
Jo, i det området där jag jobbade då fanns det en hel del föräldrar som lämnade en del att önska till deras hjärnkapacitet...