torsdag, oktober 04, 2012

Oh I wish I was a fönsterputsare

Välkommen till LärarBloggen

Vi har haft två studiedagar den här veckan. En av dagarna fick vi besök av en grupp fönsterputsare (fyra till fem stycken per klassrum) som skulle rengöra fönstren.

Nu kom inte det här som någon överraskning för oss i personalen. Nej, vi hade fått veta flera veckor i förväg att fönsterputsning var beställt och att det var viktigt att vi hade plockat undan allt som stod i vägen. Annars skulle fönstren inte bli putsade.

Så det var bara att plocka bort blommor, skruva lös fönsterbrädor, flytta på datorer och bänkar, för vi ville ju få rena fönster.

Tänk om vi lärare hade det lika bra som fönsterputsarna. Att vi bara höll lektioner om allt var förberett när vi kom till ett klassrum, annars blev det ingen lektion. Och inget efterarbete skulle vi ha heller.

För att inte tala om lyxen att ha en lika hög lärartäthet som städartätheten var (fyra till fem fönsterputsare på 19 fönsterrutor).

För övrigt är det Världslärardagen imorgon. Temat är Take a stand for Teachers... Mitt bidrag till dagen är att protestera mot det nya läraravtalet. Klockan 17:00 är det dags, på Tyska torget (torget vid Rådhuset) i Norrköping

Tidigare inlägg
Vi är ju ledig hela sommaren...
Exempel på arbetsuppgifter jag gärna varit utan
Get the party started

Läs även
Lärarlönerna inte högre efter friskolereformen
Sex skäl varför lärare INTE ska ha högre lön
OECD om svenska lärare: Dålig löneutveckling och hårt arbete
Lärarlöner: 15 fakta som gör ont
Hård press ger lärare sömnproblem
Utbränd visar tecken tidigt
Lärare upplever allt större stress
Lärare och vårdanställda mest stressade
Läraryrket är mest utsatt för stress
Stressen är årtiondets viktigaste arbetsmiljöfråga
Lärare stressar mest
Stressade tjänstemän och pressade lärare
Många lärare ångrar sitt yrkesval

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

3 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Ja, fönsterputsare vore nåt!
Tänk att få vara 4 lärare på 19 elever - istället för 1 på 32!
En utopi?

Anonym sa...

Precis på spiken! "Våra" fönsterputsare kom med en halv dags varsel (via ett mail som långt ifrån alla hunnit läsa).

Detta var sista jobbveckan i våras. Vi var mitt upp i en flytt, alla skulle byta klassrum och en ny skola skulle in, återkommande flyttar är ju ytterligare en uppgift som står i vårt uppdrag...

Föreställ dig högstadiets långa korridorer fullpackade med kartonger som även stod i vägen för fönstren så klart, korridorerna är relativt smala när flera hundra flyttkartonger ska få plats.

Då dök dessa fem fönsterputsare upp!! Jag hälsade vänligt men blev genast väldigt avigt bemött av deras arbetsledare. Han gjorde klart för mig att allt skulle bort om det skulle bli putsat OCH att vi minsann visst varskotts i god tid!

Jag gillar att putsa fönster, så jag hänger på!! ;)

Anonym sa...

Jag är fönsterputsare och det kara ett extremt stressigt arbete eftersom man ofta jobbar på betting ch cheferna smusslar med priserna, man får alltså inte reda på priset försen efter jobbet. Dessutom är det otroligt sällan det är undanplockat när man kommer till arbetsplatsen och detta påverkar lönen så klart.
Man tänker väl inte på att det tar någon extra tid att plocka bort lite blommor, men om man måste plocka brt 300-500 blommor så påverkar det lönen, därför griniga fösterutsare när ej undanplockat. Själv vägrar jag joba på betting/ackord därför att det aldrig gynnar oss som jobbar.