måndag, juli 21, 2014

Vad skulle du göra om ditt land var ockuperat?

Välkommen till OckupationsBloggen

Imorgon är det två veckor sedan Israel började sin offensiv i Gaza. Sedan dess har minst 566 palestinier dödats. Tidigare idag var dödssiffran 425 människor, av dessa var 112 var barn, 41 kvinnor och 25 åldringar. 3 350 människor har skadats och över 80 000 är på flykt i Gaza.

Här i väst har det varit märkbart tyst från ledarna. För fyra dagar sedan (då hade alltså stridigheterna i Gaza hållit på i över en vecka) beslutade EU:s ledare på ett toppmöte att utöka sanktionerna mot Ryssland på grund av krisen i Ukraina. Om Israel var det tyst.

Fredrik Reinfeldt har gjort ett uttalande som ingen har sett. Det är ett uttalande på tre (3!) korta rader. När Djurgårdens fotbollstränare avgick förra våren kallade statsministern till presskonferens även om han idag säger att det inte var någon presskonferens.

Stefan Löfven skrev i en nu borttagen statusuppdatering på Facebook att Israel har rätt att försvara sig. Lawen Redar har skrivit ett bra svar på det otroligt dumma uttalandet, läs det.

Men det här med Israels rätt att försvara sig är något som går igen i del flesta uttalanden som görs. Gaza är ockuperat av Israel. Har inte ett ockuperat folk rätt att försvara sig? Hade inte norrmännen, danskarna och fransmännen rätt att försvara sig med de medel de hade när deras länder ockuperades av Tyskland? Är inte vi idag tacksamma över att polska motståndsmän startade Warszawaupproret 1944?

I Gaza blir bostadshus, sjukhus, ambulanser beskjuts av Israel. Barn som spelar fotboll på stranden blir dödade av israelisk militär. Är det att försvara sig? Det går inte att ta sig därifrån för gränserna är stängda av Israel och Egypten.

Bara för att jämföra lite. I Stockholms tätort bor 1,373 miljoner människor på en yta av 382 km². I Gazaremsan bor 1,816 miljoner människor på en 360 km² stor yta. Tänk dig att Stockholm blir bombarderad sönder och samman. Det spelar ingen roll om du är civil eller skadad, du blir beskjuten i vilket fall? Alla vägar till och från Stockholm skulle stängas av så när bomberna faller har du ingenstans att ta vägen. Hur skulle det då kännas om omvärlden bara stod och såg på och sa att de som beskjuter dig, din familj, dina vänner, grannar, arbetskamrater, har rätt att avfyra raketer mot ett folk som inte har någonstans att ta vägen, för de har rätt att försvara sig?

Skulle du acceptera det, eller skulle du göra motstånd?

Läs mer
10 israeliska människorättsorganisationer om IDF:s krigsförbrytelser.
Jag hör skriken från barn som är rädda för attacker
Israel-Gaza conflict: The myth of Hamas’s human shields
Läkare utan gränser Israel måste upphöra med bombning av civila
Anne Ramberg Katastrofen i Palestina – om nödvändigheten att säga ifrån
Israel using flechette shells in Gaza
An eyewitness account of the attack that killed four children on Gaza beach
Ett telefonsamtal, sen kom bomben
De som dödar barn är inte soldater
Life in Gaza explained (Video)

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Ärligt talat har jag inte en aning om vad jag skulle göra. Tanken svindlar... Det är så ofattbart avskyvärt detta dödande, oavsett vem som bär skuld och vem som försvarar, de döda är döda och ingen kan vinna nåt på det.
Men jag låter inte bli att njuta av att jag bor i ett land med fred- så länge det varar, och bry mig om mina små enkla vardagsproblem. Men jag är tacksam över dem, vardagsproblem som jag kan lösa... Inget är självklart. Jag lider när jag ser/läser nyheterna, men jag vet inte riktigt vad jag skulle kunna göra åt det.

Vonkis sa...

Bloggblad
Nej, det är nog svårt för oss alla att veta hur vi skulle agera i en liknande situation, jag kan bara hoppas att jag skulle våga stå upp för vårt land. Men om jag skulle göra det, stå upp och försvara Sverige, så hoppas jag att omvärlden inte skulle avfärda mig som en terrorist.