söndag, september 01, 2019

En helg på landet

Välkommen till LandetBloggen

Helgen har tillbringats i Långebråta, i ett hus mitt i en kohage, dit jag följde med S och barnen. Det här blir ett långt inlägg så håll i er.

Det började med att jag inte kom iväg från jobbet. Bussen jag skulle ha åkt med blev inställd på grund av fordonsbrist så jag fick vackert vänta en timme extra i Finspång. En fredag.

När vi sedan kom iväg råkade vi köra fel och hamnade på den här 70-vägen. Ja. Högsta tillåtna hastighet var verkligen 70 kilometer i timmen här.

Gården ligger som sagt mitt i en stor kohage. Här är vi mellan den yttre kohagsgrinden och grinden till själva gården.

Parkerade och klara. Det stora huset till vänster är själva boningshuset. Gaveln till höger är lillstugan, där vi ska sova.

Utedasset. Det gäller att böja på nacken så en inte slår i huvudet.

Dessutom kan det finnas skogsmöss i tunnan. Den här gången var det bara en mus i tunnan. Några minuter innan hade I släppt ut tre stycken. De verkar gilla bajstunnan.

Vi har sett många djur den här helgen. Bland annat den här räven (ja det är en räv) som sprang omkring i hagen med korna och kalvarna. Senare på kvällen när vi satt och åt kom räven upp till huset och lade sig en stund vid staketet.

Och en ormvråk som tog hjälp av varma uppåtvindar och cirkulerade sig till högre höjder.

Den här kon hör egentligen inte till besättningen, den var bara där en dag. Så här nära staketet brukar de inte komma.

Tidig morgon. På väg från dasset till storhuset för att ta morgonmedicinen.

Några timmar senare var det dags för frukost, och vilken frukost sedan.

På lördagen tog S, E och jag en promenad. Runt fem kilometer blev det i värmen. Tycker att den här svampen var rätt snygg men gissar att den är tokgiftig.


Vad säger ni om den här illgröna larven? Strax innan såg vi en både större och fetare larv som var röd och svart men den tänkte jag inte på att vare sig filma eller fota.

På väg tillbaka, vid grinden in till kohagen.


Idag åkte vi till sjön och var där någon timme. A och I badade medan S och jag läste i var sin bok. Faktiskt doppade jag fötterna en liten stund så jag hävdar att jag badat i år.

När vi skulle åka från sjön hörde vi lite muller en bit bort. Åska var på ingående! Och det mörknade på ganska snabbt.


Först var det bara långa rullande muller och blixtar bakom molnen. Men efter en stund kom regnet och åskan gick rakt över oss. Hoppa till 00:58 i videon så får du se en snygg blixt. Åskan gick så hårt att det kom gnistor från en av strömbrytarna i huset.

Det åskade en dryg timme, under tiden åt vi goda hemmagjorda hamburgare, fikade och packade för att åka hem igen.

I regnet, genom hagen, förbi kossorna.

Det regnade nästan hela vägen hem, värst var det vid Linköping där vindrutetorkarna nästan inte fick undan vattnet från vindrutan. Men hem kom vi.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

5 kommentarer:

Anonym sa...

Med andra ord, en härlig höstdag på landet som kryddas med lite skådespel.
//Marianne

Bloggblad sa...

Låter som en fin sensommardag! Men var i hela friden ligger Långebråtna? Långrådna hittar jag till - men ditt ställe? Aldrig hört ens.

Men du - varför berättade du om mössen i dasstunnan??? Nu törs jag väl inte ens sätta mig på vårt dass... kanske måste jag ha ficklampa med mig och kolla först om nån väntar på mig?

Vonkis sa...

Marianne
Precis så :-)

Bloggblad
Långebråta ligger en liten bit utanför Kisa.
Nöden har ingen lag. Satte mig på dasset trotts att mössen var där men det var så bisarrt att jag skrattade hela tiden.

Anni sa...

Vilken tur att ni hade fint väder på lördagen, det hade ju varit lite trist om den dagen regnat bort. Ser ut som en mysig helg på landet, trots förseningen i starten.

Vonkis sa...

Anni
Det var i sanning en mysig helg och med tanke på att vi fick nåde sol och åska är jag rätt vädernöjd.