söndag, oktober 09, 2005

Minderåriga på krogen

Den här texten har jag även skickat som insändare till ÖA. Vi får se om de tar in den

Minderåriga på krogen

I våras rasade en hätsk debatt på ÖA:s hemsida. Platinom hade serverat en minderårig kille alkohol och därför fått sitt utskänkningstillstånd indraget. Folk var upprörda. Hur kunde kommunen göra på det här viset? Vart skulle alla ungdomar nu gå för att supa? Kommunens alkoholhandläggare skulle hängas och skjutas. Han var enligt många den värsta människa som funnits i Ö-vik. Förstod han inte vad han hade ställt till med?

Natten mot 1 oktober försvann 17-årige och kraftigt berusade Victor Ronér efter en krogrunda med sina kompisar. Bland annat hade han varit på Crazy Horse. Han hade kommit in på klubben med hjälp av ett falskleg. Sex dagar senare hittades hans döda kropp i Nybroviken. Enligt många besökare på Crazy Horse var det vanligt att minderåriga släpptes in på klubben utan att ens behöva visa leg. Ska en klubb som Crazy Horse få ha kvar sitt utskänknings-tillstånd?

Anta att detta hänt i Ö-vik. Att en 17-åring med hjälp av ett falskleg hade kommit in på ett uteställe i staden och där serverats alkohol, blivit ordentligt berusad och sedan gått till kajen, ramlat i och drunknat.

Hur hade opinionen då låtit? Hade man anklagat alkoholhandläggaren och därigenom kommunen? Hade röster höjts om hur välkänt det var att minderåriga släpptes in på uteställena? Skulle många då undra varför inte kommunen hade tagit sitt ansvar och dragit in deras tillstånd för länge sedan? Kanske hade många krävt handläggarens avgång då han uppenbarligen inte skötte sitt jobb?

När ska vi förstå att beslut inte fattas för att ”sätta dit oss” eller för att djävlas? De fattas för atthjälpa och skydda oss.

Inga kommentarer: