torsdag, december 08, 2011

Den obefläckade avlelsens dag

Välkommen till SyndarBloggen

Här kommer en elevtext.

Enligt romersk-katolska kyrkan föddes alla människor med arvsynd efter att Adam och Eva åt den förbjudna frukten. Men för att kunna bli utvald att föda Guds son var Jesus mamma Jungfru Maria helt fri från arvsynd redan då hon blev till.

Firandet av Den obefläckade avlelsens dag har firats sedan medeltiden då vördnaden för den heliga jungfru Maria var stor bland folket och man följde hennes liv under hela året. I Sverige slutade vi fira dagen när vi inte längre var katoliker men i bland annat Spanien är det en helgdag med mycket firande.

Att Virginia, som betyder den jungfruliga, har namnsdag den åttonde december är ett spår av att vi har varit katoliker i Sverige. Dagen efter har Anna, Marias mamma, namnsdag.

Läs mer
Kalmar Läns Museum Katolik nu Svenska Magasinet

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

7 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Se där - ännu en högtidsdag man missat att fira ......

Vonkis sa...

Klimakteriehäxan
Sannerligen!

Anonym sa...

Men varför just den här dagen? Räcker det inte med Jungfru Marie bebådelsedag?

I vilken årskurs skriver man så?

Bloggblad, som sitter vid fel dator...

Vonkis sa...

Anonyma Bloggblad
Om jag förstått rätt ska det ha varit dagen som Maria endera blev till eller föddes.

Vi använde oss av en mångkulturell almanacka och när det var något som firades någonstans i världen frågade jag om det var någon som ville ta reda på varför man firar exempelvis Den obefläckade avlelsens dag. Den här texten är skriven av en trea. Med tanke på ord och formuleringar är nog texten mer eller mindre avskriven men eftersom huvudsyftet med uppgiften var att vi skulle lära oss om andra människors sedvanor fick sånt passera :-)

Olle B sa...

Tänk va det finns många dagar. Trodde först: Nu har hon stavat fel, det går ju knappt att uttala. Men Wikipedia stavar som du så då är det väl rätt.

Suzan sa...

Om Maria måste vara fri från arvssynd för att kunna bli utvald som Jesus mamma, innebär det att hon också kom till genom gudomligt ingripande? Är det alltså frågan om en hel radda med jungfrufödslar? Eller härstammar Maria rent av någon annan stans ifrån är Adam och Eva?

Vonkis sa...

Olle B
Och om det står i Wikipedia är det rätt :-D

Suzan
Eftersom jag inte är katolik är jag inte säker på svaret. I alla fall, som jag förstått är det inte frågan om någon jungfrufödsel när det kommer till Maria, utan hon "var fri från de syndiga begär som ansatt den mänskliga naturen efter syndafallet". Från katolik nu.