fredag, juli 22, 2016

Fem år senare

Välkommen till ÅrsdagsBloggen

Idag är det fem år sedan Anders Behring Breivik genomförde sina terrordåd i Oslos regeringskvarter och på Utøya där AUF hade läger. Totalt dog 77 personer i dåden, åtta i Oslo och 69 på Utøya.

Innan vi visste vem eller vilka som låg bakom attentaten skrev både KDU:are och Sd:are på både Facebook och Twitter att det självklart var muslimer som var skyldiga. En slöjbärande kvinna blev attackerad av en person som undrade vad hon och hennes folk nu hade ställt till med. En ung kvinna som arbetade i en kiosk fick frågan av sin granne och kund om det var hon som hade bombat i stan. Andra blev spottade på, någon skrev på Twitter En pakistanier går genom Sofienbergparken. Folk på puben på hörnet presterar att ge honom en Hitler-hälsning och ropa otidigheter

När det stod klart att terroristen var en blond norsk högerextremist, då blev det väldigt viktig för SD:arna att en inte skulle göra politik av det som hänt för det vore osmakligt. Inga blonda män blev attackerade i Oslo.

Stine Renate Håheim som överlev Utøya blev intervjuad av CNN och sa då något otroligt vackert. Om èn mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.

Vid minnesgudstjänsten i Oslo domkyrka sa dåvarande statsminister Jens Stoltenber bland annat Vårt svar är mer demokrati, större öppenhet och mer humanitet. VG startade kampanjen Vi holder sammen. Ord och initiativ som hyllades världen över.

Fem år senare, bara fem år senare, är tonläget något helt annat. Vår statsminister och flera av hans partiledarkollegor talar om vikten av svenskhet och svenska värderingar, det blir ett vi och ett dom. Övervakningen ska ökas och möjligheten att komma till Sverige görs svårare, snudd på omöjligt och om du kommer hit har du små möjligheter att få stanna permanent. Hatet mot muslimer har eskalerat, flyktingboenden sätts i brand.

Är det att hålla ihop och visa kärlek?


VF - När Breivik var muslim
SVT - Hatet före och efter Breivik
Ali Esbati - Utøya, fragment
P3 Dokumentär - Utöya, 22 juli 2011

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: