lördag, juni 12, 2021

Den fyrahundrafyrtiosjunde dagen: Vilja, våld och vaseline

Välkommen till IsoleringsBloggen

dag fyrahundrafyrtiosju i isolering. Idag har det blivit både det ena och det andra. Vi har varit på Lundbys som säljer blommor utomhus, till returpunkten och så, så klart, på lotten.

Det gick ju så himlarns lätt att lägga plattorna i den första gången (den till höger) så idag skulle jag lite snabbt lägga gång nummer två. Men så klart stötte jag på ett litet litet problem. Låda nummer tre har nämligen flyttat lite på sig så det var inte några 71 cm mellan den och låda nummer två...

Men men, skam den som ger sig. Det är två utbuktningar på varje kant på stenarna. De är där för att stenarna inte ska ligga och nöta mot varandra. De tog jag och hackade bort och sedan var det bara att pressa ner stenarna för allt vad jag var värd. Hackandet och pressandet gjorde att det tog betydligt längre tid än jag räknat med men nu är 28 markstenar a 7 kg stycket på plats. I morgon ska jag sopa ner fogsand i båda gångrna.

Så här ser mormorsrabatten ut nu för tiden. Det växer himla bra där, tyvärr även ogräset. I torsdags hann jag rensa lite på den högra sida. I morgon ska jag försöka hinna resten. De enda växterna som inte vuxit så mycket som vi trott är blomma för dagen. Kanske får de för lite vatten där de står.

Precis efter stockrosorna, där väggen kommer längre ut, har jag sått lite aster. Vad i hela friden är aster och vad är ogräs??? Brännässlan känner jag igen, men resten? Ja, jag borde ha sått i rader. Ska komma ihåg det nästa år.

Så här ser baksidan ut med pumpabädd, mormorsrabatt och sötbärsträd, som inte verkar må så bra.

För någon vecka sedan reagerade vi på att det var som ett ludd runt blommorna. luddet syns lite grand på den vänstra bilden. Vi tänkte dock att det nog var asp- och sälgfrö som det flög omkring en massa av som hade fastnat. 

Här om dagen kom en man som har sin odlingslott lite längre bort från oss och tittade på vårt träd, för hans ser ut att helt ha vissnat, bara från ena dagen till den andra. Dessutom är det som rivna horisontella ränder på stammen och grövre grenar. Ett körsbärsträd som står en bit in i skogsbrynet ser likadant ut. Vad i all sin dagar kan det vara som hänt? Är det en sjukdom, skadedjur? Riskerar det att sprida sig så vi ska såga ner trädet?

Det blir ett långt inlägg om odlingslotten men jag måste ju få visa hur det ser ut i växthuset. Till och med mina spinkiga tomatplantor har vuxit till sig. I mitten längst bak står gurkorna och mår bra.

Sista bilden för den här gången. På hedersord. Odlingslotten från andra sidan med jordgubbslådan framför hallonbuskarna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gubbens kommentar:
Vilket otroligt jobb de lägger ner, men så roligt för dom. De får börja ta hem lite sallad varje gång de är där! Hoppas verkligen att det som är på trädet inte ställer till det för dom.
Kan inte annat än hålla med.
/Marianne

Vonkis sa...

Marianne
❤️
Salladen behöver växa till sig lite mer men vi har tagit hem grönkål, spenat, en pak choi och lite rädisor.

Anni sa...

Nu vet ni nog vilket som är ogräs och vilket som ska sparas, det är lite spännande att följa inläggen så här.
Kanske får jag veta vad som hänt med körsbärsträdet när jag läser vidare ...

Vonkis sa...

Anni
Det visade sig att allt var ogräs, så jag vet inte vad som hände med asterfröerna.
Körsbärsträden är fortfarande ett mysterium. Det finns flera körsbärsträd i skogen och alla ser likadana ut plus att flera blöder.