fredag, juni 27, 2008

Måste man bjuda alla?

Välkommen till SkolBloggen

Aftonbluddret gör en grej av en kille som inte bjöd in alla i klassen på sitt kalas.

Till att börja med.

Jag var i.n.t.e. populär när jag gick i skolan, det var inte ofta jag blev bjuden på kalas. Men att bli bjuden till någon för att den måste bjuda hela klassen, nej det hade varit betydligt värre.

Jag har alltid sagt till mina elever att man behöver inte bjuda alla men man ska sköta inbjudandet snyggt. Man behöver inte vifta med inbjudningarna framför ansiktet på den eller de som inte blir bjudna.

Käre värld, bestämma vilka barnen är med på fritiden...

5 kommentarer:

Andelieb sa...

Nej, jag håller med. Att känna sig ovälkommen och någonstans veta att man bara är bjuden för att födelsedagsbarnet var tvunget kan ju inte heller vara så kul. Kanske trist om det ofta är en person i en klass som råkar ut för det men om det ligger något annat bakom (mobbing) så är det kanske skönare att slippa gå på festen då också.

Bloggblad sa...

Har märkt att dessa förbaskade kalas kan ställa till en hel del... speciellt om urvalet är alla minus en eller två...

I sonens klass var det alltid alla som gällde, det var betydligt enklare mot hos dottern där det var rena mobbingen och man uteslöt den eller den... och talade mycket om kalasen...
Så var det när jag var barn också - ena gången fick man komma med, andra inte...

Anonym sa...

Tycker att det är ett svàrt ämne... jag var inte mobbad i klassen men minns mycket väl hur alla tjejer utom jag blev bjuden pà ett kalas och hur ont det gjorde...

Självklart kan man inte tvinga en att bjuda alla men i de fall man bjuder hela klassen utom ett par är det ju inte sà att man egentligen umgàs med alla utom en, för mig är det ett ställningstagande, och om sànt gàr att undvika ser jag det endast som positivt... att bjuda alla utom en är vääääldigt nära mobbing, även om det inte var menat sà! Känslan av mobbing hos den personen kan jag mkt väl förstà!

Mia

mossfolk sa...

Det där med kalas är jättesvårt. Jag tycker att man bjuder en viss liten grupp eller hela klassen. Inte alla utom en eller två.
Kalas pratas det ofta om och att vara den där enda som inte är bjuden kan skapa stor förtvivlan och en känsla av utanförskap.
Det är klart att det inte är roligt att gå på kalas och känna sig utanför men är barnen inte så gamla finns det förhoppningsvis en vuxen som kan se till att det inte blir så.

batti sa...

Fast det här handlade väl inte om ifall man var tvungen att bjuda alla? Det handlade väl om att ifall man delade ut inbjudningar på SKOLAN var man tvungen att bjuda alla.

Jag sympatiserar nog med den regeln. Det är ju bara att ringa, maila eller snail-maila dem man vill bjuda annars...