onsdag, mars 14, 2012

Tro inte att du själv ska få bestämma hur du ska se ut

Välkommen till HårBloggen

Nej, till slut kunde jag inte låta bli att skriva om håret jag heller.

Det började med den numera rikskända orakade armhålan som dök upp i rutan i lördags. Själv uppfattade jag den inte, det var först när några på Facebook började skriva kommentarer om detta ohyggliga som jag fattade att jag hade missat något.

Uppenbarligen fanns det en person i detta vårt underbara land som ansåg detta vara något så fruktansvärt motbjudande och oförlåtligt att han tog av sin tid och energi för att ta en bild på det hela och lägga ut på Facebook. Mer om hela den saken kan ni läsa i Hanna Fridéns blogginlägg som jag länkar till nedan.

Som en reaktion på det Hanna skrev skapades ett event på Facebook, Ta håret tillbaka.

Syftet med eventet står längst upp, jag tar bara med början här.

Eventet syftar till att alla ska få bestämma själva vad de vill göra med sina egna kroppar, rakad, som orakad - det är inte upp till någon annan att bestämma och framförallt är det inte okej att kränka eller hota någon bara på grund av hår under armarna

Det handlar alltså om något så grundläggande som att varje kvinna själv ska få välja hur hon ska se ut.

Det är uppenbarligen att begära för mycket, för helt klart finns det många som vill begränsa oss kvinnor, det är en sådan avgörande fråga för dessa människor att de att det är ok att gå in och spama inläggen i eventet samt att hota den som inte passar in i det de vill ha till livet.

Skriv något om att kvinnor har rätt att själv välja om vi ska ha hår under armarna eller inte, och du får höra att du borde våldtas och olika sätt att döda dig på.

Så ser det alltså ut, i Sverige, detta jämställda land, 2012.

Bloggar
Hanna Fridén Underbara Clara Lady Dahmer Lady Dahmer

Media
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet SVT SVT SVT SVT Debatt DN Sveriges Radio Aftonbladet

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Cyberforce Anonymous Mediafire
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

4 kommentarer:

Suzan sa...

Jag tycker att det handlar om mer än att kvinnor inte får se ut hur som helst. Det handlar om att de som har inte anpassar sig efter normen (medvetet eller inte, aktivt eller passivt)till varje pris måste straffas, tystas och tryckas ned. Det som ger mig mest magknip är det intensiva hat som väcks av att en kvinna hade mage att vara glad och till synes obekymrad, trots att hon inte hade ägnat timmar åt att förbereda sin kropp för den potentiella allmänna beskådan det kan medföra att befinna sig på ett publikt event med närvarande SVT-kameror.

Om du rakar dig under armarna eller inte är väl upp till dig - men du ska inte tro att du kan visa din orakade kropp utan att hånas.
Du behöver väl inte skönhetsoperera dig om du inte vill det - men ge för guds skull inte sken av att du trivs med dig själv och livet trots stor näsa eller små bröst.
Alla behöver inte bry sig om mode- och skönhetstrender, men kom inte här och prata om politik i tv om du inte är snygg.

Lady Dahmer uttrycker det här bättre än jag kan. Läs gärna hennes inlägg på ämnet här;
http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/march/du-harliga-glada-tjej-i-publiken-i-melodife.html och här;
http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/march/kvinnors-kroppar-vacker-kanslor.html

Lotta sa...

Godmorgon, från ett molnigt Malme. Nu är det bara två veckor kvar tills vi flyttar ut i stugan, det ska bli så skönt:-) Har varit och klippt rosor, tagit ogräs samt tagit bort alla vissna växter....HELT UNDERBART!!!!!

Vonkis sa...

Lotta
Vi är här
http://vonkis.blogspot.se/2012/03/melodikrysset-vecka-11-2012.html

Vonkis sa...

Suzan
Tack så mycket för länkarna. Brukar läsa Lady Dahmer men hade missat de där inläggen.